El passat dijous 10 de juny pel matí es va celebrar la trobada de final de curs del programa “Els escacs...fan per tu” al pavelló esportiu de la Mar Bella. Una jornada escaquista amistosa amb la participació de més de 350 alumnes de 5è de primària de diferents escoles de Barcelona. 

Vista del pavelló de la Mar Bella durant la competició.

El programa “Els escacs...fan per tu” consisteix en un curs d’introducció als escacs en horari lectiu a les escoles de Barcelona. Està impulsat per l’Ajuntament de Barcelona (Institut Barcelona Esports) en el marc del programa “A l’escola fem esport” i el condueix la Federació Catalana d’Escacs. L’objectiu del curs és donar a conèixer l'esport dels escacs i complementar el treball curricular de l’alumnat dels cicles mitjà i superior. El professorat de les escoles també rep formació per a donar continuïtat a la intervenció dels especialistes i aconseguir que els escacs estiguin presents en el centre de forma habitual.

Els escacs, un esport versàtil.

La trobada, suspesa el curs anterior per la pandèmia de Covid-19, es va poder celebrar malgrat la situació sanitària encara vigent. Per aquest motiu no varen poder participar totes les escoles inscrites al programa. Tanmateix, el pavelló esportiu de la Mar Bella es va transformar en un immens tauler gegant de 8 x 12 taules que impressionava l’alumnat participant que anava, amb nervis, ocupant el seu lloc, la seva “casella”.

Observar-Pensar-Decidir-Actuar

Les parelles participants –dues persones per cada equip de peces- varen tenir l’oportunitat de conèixer d’altres escaquistes de la ciutat i posar en pràctica allò après durant el curs. Després d’una bona estona practicant amb el tauler varen fer una mitja part per tal de fer un petit recés esportiu més vivencial, imaginant que elles mateixes eren les peces d’escacs, superant alguns reptes psicomotrius amb acompanyament musical. La representant de la FCE, Blanca Torras, va adreçar-se als participants per tal de felicitar tothom per l’ambient esportiu de la jornada i per la feina feta durant el curs. Finalment vàrem dedicar una estona més a la pràctica, ara amb una parella diferent a l’anterior, però amb el mateix to distès i festiu. 

En record i agraïment a l’estimada Beatriz –Betty- Alfonso, que durant anys ha estat la responsable d’aquest programa, hem intentat donar continuïtat a l’excel·lent feina duta a terme per ella i ens hem emplaçat fins el curs vinent, amb el màxim nombre de participants.                           

Pere Duran i Albert López