REUNIÓ DE CLUBS DE LA DELEGACIÓ DE TARRAGONA

ACTA

 

  • DIA: Dissabte 20 de setembre de 2014.
  • LLOC: Hospitalet de l’Infant, Casal Urbanització HIFRENSA (sala de reunions).
  • HORA: 18:00 h.
  • ASSISTENTS: Javi Pescador (C.E. Hospitalet de l’Infant), Josep M. Camell (C.N. Reus Ploms), Josep M. Alomà (C.E. Masdenverge), Josep Romeu (C.E. Torredembarra), Santi Año (C.E. Peó Vuit), Jaume Espuny i Malachi Haynes (C.E. La Ràpita), Fèlix Rebollo i Jordi Mas (C. E. Lira Vendrellenca), Ferran Torta (C.E. Amposta), Josep Mañé (C.E. Vilaseca), Gumersind Maseras (C.E. Montblanc), Xavier Mestieri (C.E. Valls), Pepo Viñas (Secretari FCE), Marta Amigó (C.E. Espluga de Francolí).

 

Ordre del dia:

 

1. Informe per part de la delegada territorial sobre temes generals; balanç de l'últim any.

La delegada, Marta Amigó, inicia la reunió fent un breu resum dels temes tractats en l’anterior reunió de clubs. A continuació es va procedir a fer un balanç de les activitats de l’últim any, sobretot aquelles que es feien per primera vegada o que havien patit algun canvi.

  • Campionat per equips sub-12.

L’any passat es va participar per primera vegada al ct. de Catalunya per equips sub-12. Es va jugar en 2 grups, un a les Terres de l’Ebre i l’altre al Camp de Tarragona. La competició es va jugar en 3 jornades a cada zona, on coincidien tots els equips en un mateix local, durant els mesos de novembre i desembre de 2013. Malgrat que la participació va ser baixa, es valora l’experiència positivament i s’espera que aquest any hi participin més equips.

El campió de cada grup es va classificar per jugar una final a 8 equips, la qual es va jugar a Vilafranca del Penedès el mes d’abril. Cal destacar el 2n lloc del C.E. Masdenverge aconseguit en aquesta final.

  • Conveni amb els consells esportius per al Ct. per edats.

Finalment, a principis d’aquest any es va poder firmar un conveni amb els Consells Esportius del Camp de Tarragona per organitzar conjuntament el Ct. per edats, com ja s’està fent des de 3 anys a les Terres de l’Ebre.

L’experiència ha estat molt positiva ja que el torneig hi ha sortit guanyant pel que fa a nombre de participants i qualitat, així com també a nivell pressupostari, ja que s’han compartit despeses d’organització amb la Unió de Consells. En aquest cas, el Consells s’han encarregat de subministrar els locals i els trofeus, mentre que la FCE ha assumit les despeses d’arbitratge i un detall per a cada participant.

S’espera que es pugui seguir mantenint aquest conveni de cara a properes temporades ja que es creu que és positiu en tots els aspectes.

  • Memorial Calbet.- consolidació grup únic i 100 participants.

Aquest any s’ha consolidat el grup únic en el Memorial Calbet (implantat per primera vegada la passada edició).

Malgrat quedar la majoria de rondes ubicades a la zona nord de la província, no ha disminuït el nombre global de participants i s’ha arribar als 100 jugadors (hi ha hagut menys inscripcions de la zona sud i han augmentat les de la zona nord).

La delegada territorial explica que la voluntat de l’equip de treball sempre ha estat repartir les rondes de forma equitativa pel territori, però que aquest any no va ser possible fer més rondes a les Terres de l’Ebre per manca de sol·licituds per part dels clubs.

  • Curs d’àrbitre

Es va planificar un curs d’àrbitre coincidint amb el Memorial Calbet, però aquest es va haver de suspendre per manca de participants. Es valora que es va anunciar amb poca antelació perquè la gent es planifiqués.

La delegada comenta que ha parlat amb la persona responsable del comitè d’àrbitres i que estan elaborant la planificació per oferir un altre curs, aquest cop amb més antelació.

Segons la informació de la qual es disposa, el curs es farà durant aquest últim trimestre de l’any, però restem a l’espera que des del comitè ens facin arribar les dates.

  • Colònies d’estiu.

Es van dur a terme unes colònies d’estiu i es valora l’experiència molt positivament, malgrat que van ser molt reduïdes. Només 15 persones es van inscriure, degut al fet que es va publicitar al mes de juny.

Aquesta experiència ha servit de prova pilot de cara a properes edicions i es creu que els participants van quedar molt contents ja que van gaudir aprenent i practicant escacs i diferents activitats de lleure.

Es valora com a molt important el fet de potenciar la convivència entre diferents joves del territori, ja que això és un estímul per a ells i pot ser determinant per a la seva permanència i vinculació al món dels escacs. Els clubs assistents a la reunió mostren el seu acord en aquest aspecte i valoren positivament les activitats d’aquest tipus.

 

2. Estat de comptes de la delegació.

La delegada territorial informa que el compliment del pressupost s’està duent a terme tal i com s’havia previst, i que fins i tot s’han pogut estalviar alguns diners, principalment per haver tingut més inscrits del que s’havia previst en algunes proves (veterans, Calbet…) i gràcies al conveni amb els Consells Esportius del Camp de Tarragona, la qual cosa ha permès estalviar uns 700 € del que s’havia pressupostat per a aquesta prova.

Si les inscripcions del ct. territorial individual van segons el previst, hi haurà una quantitat d’uns 1.000 € que es poden destinar a fer alguna altra activitat durant aquest últim trimestre. Es va parlar de fer classes de formació durant aquest últim trimestre de l’any, tal i com s’ha fet durant els últims anys. També es va parlar de la possibilitat de fer un autobús per facilitar la participació dels nostres joves jugadors al Memorial David Garcia Ilundáin (actualment el Ct. de Catalunya per edats de partides semiràpides).

 

3. Competicions més properes:

  • Campionat per equips sub-12.

S’acorda convocar-lo igual que l’any passat (dos grups, un al nord i l’altre al sud), fer 3 jornades a 3 poblacions. El sistema de joc es determinarà segons els equips participants.

  • Campionat Individual Territorial.

S’ha convocat ja i es recorda que està obert el termini d’inscripció. S’explica que, igual que les passades edicions, serà necessari l’ajuda de voluntaris per posar els taulers i les peces a sobre de les taules.

El Sr. Haynes comenta que seria bo que tots els clubs hi col·laboressin, perquè n’hi ha que no ho han fet mai. La delegada explica que no es pot obligar els clubs a arribar abans per muntar la sala i que s’agraeix moltíssim l’ajuda dels qui col·laboren. També comenta que hi ha persones que s’ofereixen a títol personal.

EL Sr. Mañe i el Sr. Maseras comenten que no troben bé que el club de l’Hospitalet cobri 900 € per fer tota la prova a les seves instal·lacions i que després ells no facin el muntatge.

El Sr. Maseras comenta que segons la seva opinió el local no està adaptat, i que els lavabos queden lluny de la sala de joc.

El Sr. Pescador explica que aquests 900 € són per pagar les persones que es contracten des de l’ajuntament per venir cada setmana a muntar i desmuntar les taules i cadires, així com per fer la neteja (per exemple el dia de la castanyada, el qual es fa una festa la nit abans que juguem). El seu club es compromet a muntar 3 rondes, igual que ho ha fet els darrers anys, i recorda que per a ells organitzar aquest torneig és una tasca que implica molta responsabilitat i que ho fan perquè des de la FCE se’ls demana fer-lo allí.

El Sr. Pescador també respon que el local està adaptat.

La delegada territorial explica que el local d’aquest campionat no es va licitar perquè es va creure que fer-ho a l’Hospitalet era una bona opció, ja que queda més o menys al centre de la província i, a més, molts clubs li han fet arribar explícitament la voluntat que se seguís fent a l’Hospitalet, ja que és cèntric, hi ha facilitats d’aparcament i servei de bar ampli al mateix edifici.

El Sr. Mestieri i la Sra. Amigó també expliquen que és molt difícil trobar un local d’aquestes condicions del qual es pugui disposar durant tantes setmanes i que no ens cobrin un lloguer, sobretot en una zona cèntrica de la província. No obstant, Amigó explica que no hi ha cap club de la província que tingui l’exclusiva d’organitzar cap prova i que si hi hagués la voluntat dels clubs de canviar-ho de lloc i aquest s’ajustés al pressupost, es podria proposar.

El Sr. Alomà comenta que ell creu que l’Hospitalet és un bon lloc per fer-ho, malgrat que hi ha clubs que tenen una hora de viatge, i que fer el torneig itinerant com el Calbet potser faria que molta gent no el jugués. També comenta que el C.E. Masdenverge s’ofereix per muntar una ronda de joc.

  • Calendari de competicions 2015 – propostes.

La delegada informa que encara no es disposa del calendari de competicions, ja que depèn del que es faci per a competicions generals a nivell català.

Tenim una proposta de dates per al ct. per edats al Camp de Tarragona:

21, 28 de febrer i 7 de març.

 

4. Projecte "Escacs a les escoles" (horari lectiu).

La delegada territorial informa que aquest any s’ha tornat a oferir als centres educatius de la província de Tarragona la possibilitat de participar en aquest projecte. El curs passat hi van participar 104 escoles, entre les quals n’hi havia 45 de la nostra província, i es preveu que s’augmenti una mica de cara a aquest curs, tot i que encara no se sap quants centres s’han inscrit perquè el termini per fer-ho finalitza la setmana vinent.

Per a aquest curs escolar hi ha previstos cursos de formació per als mestres a Tortosa, El Vendrell, Reus, Montblanc i Valls. Els centres interessats en participar-hi s’han d’inscriure als Serveis Territorials d’Ensenyament.

 

5. Anunci del nomenament del nou delegat territorial.

El Sr. Pepo Viñas anuncia que hi haurà un relleu al capdavant de la delegació de Tarragona: Marta Amigó deixarà de ser la delegada territorial, tot i que seguirà a la Junta Directiva de la FCE treballant en el tema d’implantació dels escacs a les escoles. A partir d’ara, el càrrec de delegat territorial, el qual ja està acceptat per Junta directiva però està pendent de ratificar per assemblea, l’ocuparà Ferran Torta (president del C.E. Amposta).

El Sr. Ferran Torta explica als assistents que agafa el càrrec amb molta il·lusió i projectes nous per als escacs tarragonins, com per exemple fer algun tipus de blog o pàgina web on els clubs puguin penjar ells mateixos la informació de les activitats que van fent, o bé un circuit de partides ràpides al Camp de Tarragona, com el que aquest estiu ja s’ha fet a les Terres de l’Ebre.

La Sra. Amigó explica que està previst que properament hi hagi una web nova i canvis en el programa de gestió administrativa que tenim actualment. També comenta que ella i el seu equip de treball s’han compromès a donar un cop de mà durant aquests primers mesos al Sr. Torta, per tal de fer el relleu i traspàs d’informació el millor possible.

Tot seguit, fa un balanç d’aquests 4 últims anys i en destaca els següents punts:

  • Curs de tècnic de l’esport a l’Hospitalet de l’Infant. Juliol de 2011.
  • Conveni amb els Consells Esportius per organitzar conjuntament el Ct. per edats a les dues zones de la província.
    1. Terres de l’Ebre: finals de 2011
    2. Camp de Tarragona: finals de 2013
  • Canvi de local de la delegació, del carrer Ramon i Cajal al carrer Comte de Rius núm. 2.
  • Consolidació del grup únic al Memorial Calbet, lleuger increment de participació en els últims anys, arribant als 100 inscrits.
  • Projecte “escacs a l’escola”: oferta de participació a la totalitat del nostre territori (hi ha territoris que encara no ho tenen la possibilitat de participar en el projecte).
  • Colònies d’estiu: l’experiència d’aquest any ha estat molt positiva i pot servir de prova pilot, creu que és una activitat molt interessant i que val la pena continuar si és possible perquè motiva els infants a continuar participant en torneigs per retrobar-se amb els amics que han fet. La convivència entre nens i nenes de diferents clubs s’ha perdut i creu que és bo treballar per retrobar-la.

Un cop fet el balanç, Amigó expressa la voluntat de fer un agraïment públic a totes aquelles persones i clubs que l’han acompanyat durant aquests gairebé 4 anys, el qual s’adjunta textualment a continuació:

“Voldria agrair molt la col·laboració que he trobat per part dels clubs del territori. Penso que durant aquests 4 anys la seva implicació en col·laborar en l’organització de proves de la delegació ha anat en augment i això és molt d’agrair i, a més, un indicador de bona sintonia de la FCE envers els clubs.

Com a delegada territorial, em vaig iniciar en una situació delicada i un ambient una mica enrarit pels fets que s’havien succeït anteriorment, però sincerament penso que s’ha sabut tirar endavant amb encert i que els clubs heu respost molt bé.

Aquest any, per posar un exemple, 16 clubs diferents han col·laborat en l’organització de proves de la FCE. A aquests, li hem d’afegir 3 clubs més que van presentar una sol·licitud per fer-ho també. Això demostra una voluntat per part dels clubs de participar activament en la vida dels escacs territorials, i crec que és molt bo que les proves no quedin sempre concentrades en els mateixos llocs.

Tot i així, penso que s’ha de seguir treballant per intentar que més clubs se segueixin sumant al carro.

Volia donar les gràcies també explícitament a aquells que ens heu ajudat en el muntatge del ct. Territorial. Ja fa 3 anys que la vostra implicació és cabdal perquè aquesta prova es pugui seguir fent aquí a l’Hospitalet, tal i com la majoria de clubs heu sol·licitat en diferents moments. És d’agrair que hi hagi persones que voluntàriament vinguin una estona abans a preparar-ho tot per quan arribin la resta de jugadors.

Vull donar les gràcies també a les representants territorials d’esports de la Generalitat al nostre territori, Cinta Espuny i Gemma Solé. En elles hem trobat l’ajuda que hem necessitat per donar-nos una empenta en moments que ho hem necessitat (per exemple convenis amb consells o difusió de projecte d’escacs a l’escola). I relacionat amb aquest tema, per part dels Consells Esportius, també m’agradaria fer esment de la tasca del Miquel Pérez a les Terres de l’Ebre i de Josep Córcoles i Víctor López al Camp de Tarragona. Amb ells va ser possible arribar a una entesa per dur a terme els convenis que ens han permès realitzar conjuntament els campionats per edats.

Volia donar les gràcies també a aquelles persones que m’han ajudat com a membres del grup de treball de la delegació. Jordi Salvat, Cisco Solà, Salvador Llacuna, els quals es van involucrar en el grup de treball durant la primera part de la meva etapa com a delegada, Josep Ferré Dalmau, el qual també hi va ser durant uns mesos, però sobretot, i molt especialment, a Xavier Mestieri i Francesc Fernández Muixí, els quals m’han acompanyat durant tot aquest periode de gairebé 4 anys, des dels inicis fins el dia d’avui.

Gràcies també als companys de junta de la FCE, per fer-me confiança i ajudant-me quan ha convingut, especialment en Josep M. Camell, el qual pel fet de ser del territori i tenir experiència al capdavant de la delegació sempre m’ha donat bons consells i m’ha donat un cop de mà quan ho he necessitat, i també als àrbitres i treballadors de la FCE, especialment a la Cristina Bosch.

Ja per acabar, voldria agrair molt també, i deixar constància, que molts de vosaltres, ni que ara no digui el vostre nom aquí, m’heu ofert la vostra ajuda si la necessitava, i m’heu ajudat quan he acudit a vosaltres. Moltes gràcies, per estendre’m la mà i donar-me la vostra confiança. I gràcies també per la important tasca que feu, dia rere dia, als vostres clubs. Tots treballeu molt, no és fàcil tirar l’entitat endavant, i més en una època com la que estem vivint, en la qual estem patint importants retallades econòmiques per part d’aquells que anys enrere ens ajudaven. Malgrat les dificultats, s’ha de tirar endavant, i us vull felicitar pel que esteu fent perquè té molt de mèrit, vosaltres sou el pilar fonamental de la vida escaquística a la província, i espero que per molts anys la pugueu tirar endavant.

Gràcies a tots i fins aviat.

 

6. Festa Catalana.

El Sr. Pepo Viñas explica que la setmana vinent es durà a terme la Festa Catalana, la qual és itinerant per les diferents territorials de Catalunya, i que aquest any es fa a Calaf.

Es convida als clubs de la territorial de Tarragona a participar-hi ja que és la festa dels escacs catalans i la voluntat de la FCE és que tots els territoris hi siguin representats.

7. Precs i preguntes.

El Sr. Maseras comenta que hi ha àrbitres que han arbitrat torneigs de la nostra província que s’han avaluat per a elo català i no han pagat la llicència corresponent d’àrbitre adjunt a la FCE. Se li respon que es comunicarà el tema a administració perquè es revisi.

El Sr. Mañé mostra el desacord en el fet que la plaça que va quedar vacant a 2a divisió l’ocupés el C.E. Torredembarra, el qual havia quedat en posicions de descens. La Sra. Amigó li respon que ja es va consultar aquest tema perquè ja s’havia tractat en l’anterior reunió i que està reglamentat qui ocupa les places vacants que queden en una categoria. En aquest cas, seguint el reglament vigent, és correcte que el Torredembarra ocupés la vacant i no baixés de categoria finalment.

El Sr. Alomà proposa que la FCE estudïi el fet de canviar el format del torneig de la festa catalana i, enlloc de fer un torneig per equips, fer un torneig individual per tal d’afavorir la participació d’aquelles persones que no tenen la possibilitat de fer un equip. Entre els assistents també surt la proposta que es permetin fer equips formats per gent de diferents clubs.

El Sr. Año exposa que el seu equip va aconseguir sumar 8,5 dels 9 disputats a la lliga i que no han tingut ni l’opció de jugar un play-off per ascendir de categoria. Considera que els desempats aplicats són injustos i que la situació és bastant lamentable, ja que un equip que suma 8,5 punts de 9 hauria de tenir l’opció de pujar de categoria.

El Sr. Viñas comenta que és evident que és un cas excepcional, però que les normes estan posades abans de la competició i que no es poden canviar quan ja se saben els resultats. En qualsevol cas, es pren nota del tema per estudiar si es proposa algun canvi en aquest sentit de cara a una propera assemblea.

El Sr. Mañé expressa el seu malestar perquè la nostra delegació ha perdut una plaça d’ascens a la 2a divisió per al proper campionat per equips.

La Sra. Amigó explica que aquesta plaça es pot tornar a recuperar, ja que és per a la territorial (entre Lleida, Girona i Tarragona) que participi amb més taulers al ct. per equips. Aquest any, la plaça s’ha perdut per només 14 taulers de diferència, en benefici de la delegació de Girona. La retirada de l’equip de Móra d’Ebre (10 taulers) i algunes renúncies de categoria han fet que Girona ens avancés en nombre de taulers participants. De cara a la propera temporada, és important que els clubs del territori participin amb tots els equips que puguin al ct. per equips.

El Sr. Año comenta que troba excessives les multes que la FCE posa per les incompareixences al Ct. per equips i que això fa que molts clubs no inscriguin equips per por a no poder presentar-se.

A nivell general, es proposa plantejar a la propera assemblea de clubs que el dia de carnaval sigui jornada de descans a la lliga. El Sr. Viñas i la Sra. Amigó comenten que faran arribar aquesta petició a la junta i que és possible que hi hagi dates suficients per deixar la jornada de carnaval com a dia de descans.

El Sr. Alomà proposa crear una comissió d’escacs base a la nostra delegació per tal d’estudiar què es pot fer per millorar la situació dels escacs de base tarragonins i organitzar diferents activitats.

 

Sense més temes a tractar, s’aixeca la sessió a les 21:00 h.

 

impresora