El reconegut especialista dóna suport al projecte “Escacs a l’escola”, que s’ha introduït als centres catalans

La consellera d’Ensenyament, Meritxell Ruiz, ha rebut l’especialista en escacs Leontxo García, que ha visitat el Departament per donar suport i conèixer la implantació dels escacs a les escoles catalanes. Durant la trobada, la directora general d’Educació Infantil i Primària, Carme Ortoll, ha exposat totes les novetats del projecte “Escacs a l’escola” i també del conveni de col·laboració signat amb la Universitat de Girona, la Universitat de Lleida, la Federació Catalana d’Escacs i la Fundació Kasparov per promoure els escacs com a eina educativa.

El projecte “Escacs a l’escola” es va iniciar el curs 2012-2013 en 11 centres i aquest curs 2015-2016 ja en són 208 les escoles que hi participen. El projecte pretén destacar la relació i utilitat del joc dels escacs en l’àmbit educatiu, com a recurs que potencia el desenvolupament de les estructures cognitives, el raonament i el pensament lògico-matemàtic, les habilitats lingüístiques i els hàbits de conducta. La iniciativa està impulsada pel Departament d'Ensenyament, la Universitat de Girona, la Universitat de Lleida i la Federació Catalana d’Escacs.

El programa comença a primer de primària, quan l’alumne té sis anys, ja que es considera que aquesta edat és la idònia per iniciar-se en la seqüència observo – penso – jugo, que practicarem en el joc. Un altre aspecte destacat és que es realitza en horari lectiu, fet que permet treballar diferents capacitats, valors, hàbits, estratègies, continguts i competències que afavoreixen que els alumnes adquireixin mecanismes i estratègies aplicables a altres àrees i situacions que se’ls presentin.

El Departament d’Ensenyament, la Universitat de Girona, la Universitat de Lleida, la Federació Catalana d’Escacs i la Fundació Kasparov van signar el passat mes de juliol un conveni de col·laboració per promoure els escacs com a eina educativa. Aquest preveu la cooperació per dur a terme projectes i programes conjunts de recerca, de formació de personal investigador i tècnic, de pràctiques d’estudiants i de titulats, activitats de divulgació i cursos, seminaris, conferències i jornades a l’entorn d’aquesta temàtica.

Declaració del Parlament de Catalunya i del Parlament Europeu

Són diversos els estudis i investigacions internacionals que conclouen que els escacs tenen una influència en el desenvolupament de les habilitats cognitives i socials dels qui els practiquen. És per això que el Parlament de Catalunya, el juliol de 2010, declara els escacs d’utilitat pública i n’insta al Govern a difondre’l, sobretot en l’àmbit educatiu, lúdic i de la salut.

Posteriorment, el juliol de 2012, el Parlament Europeu fa pública una declaració instant els diferents estats membres a introduir el programa “Escacs a l’escola” en els seus sistemes educatius. Més de 400 eurodiputats defensen que els escacs sigui assignatura a les escoles europees, assenyalant els efectes beneficiosos de la seva pràctica.

23 de març de 2016