Acta d’Assemblea General Ordinària, celebrada a la localitat de Barcelona, al local social de la Federació Catalana d'Escacs al carrer Sant Adria, 20 de Barcelona, el dia 25 de març de 2017, a les 09,30 en segona convocatòria. 

CONVOCATÒRIA  ASSEMBLEA GENERAL ORDINÀRIA I EXTRAORDINÀRIA

DE LA FEDERACIÓ CATALANA D’ESCACS

O R D R E    D E L   D I A ASSEMBLEA ORDINÀRIA

INFORME DEL PRESIDENT 

Primer.- Nomenament de dos interventors per a l’aprovació de l’acta de l’assemblea.

1.     Aprovació, si s’escau,  de la memòria esportiva corresponent al 2016. 

2.     Aprovació, si s’escau, dels estats comptables del 2016.

3.    Propostes de la Junta Directiva i dels clubs.

4.     Torn obert de paraula.

Un cop finalitzada l’assemblea ordinària, començarà l’assemblea extraordinària.

Membres assistents: Miguel Angel Murillo (Sant Joan Despí), Joan Barnet (Olesa), Josep Serra (Gerunda), Antoni Pous (Mollet), Jaume Ribera (Mollerussa), Carles Costas (La Lira), Carlos Fernández (Cadena), Josep Chalmeta (Sant Boi), Albert Badosa (Santa Pau), Jordi Capellades (Peona i Peó), Daniel Rius (Amposta), Jaume Grau (Cerdanyola Vallès), Pere Reginaldo ( Colon Sabadell Chessy), Marta Amigó (Espluga de Francolí), Francesc Xancó (Comtal), Patricia Llaneza (Foment), Juan M. Santiago (Hogar Centro Leonés), Daniel Garcia (Peón Doblado), Jaume Bosch (ONCE), Pere Alegre (Pallejà), Ramon Povill (Peona i Peó), Joan Emili Cabello (Tres Peons), Manel Triquell (Sant Josep), Eduard Arilla (Sant Martí),  Josep Rafols (Vilafranca), Jordi Cots (Tàrrega) i David Farré (Tornabous) i Ricard Llerins.

Membres assistents de Junta Directiva de la FCE:  Toni Ayza, Pepo Viñas, Josep Serra, Ramon Chalmeta, Josep M. Camell, Jordi Capellades, Marta Amigó, Albert Badosa, Jaume Ribera, Antoni López, com a Gerent.    

INFORME DEL PRESIDENT

Presidents i delegats de clubs, benvinguts a l’assemblea de la Federació Catalana d’Escacs.

Com ja sabeu, després d’aquesta assemblea ordinària, tindrem una extraordinària, per tal de convocar eleccions a la presidència i a la Junta directiva de la Federació.

Amb temps vaig anunciar públicament que no em tornaria a presentar. No és que estigui cansat, si no que considero que tres mandats seguits són massa temps i que serà bo per la Federació que es produeixi un relleu a seva la presidència.

A l’assemblea extraordinària explicarem tot el procés electoral, que tindrà alguna novetat, com la de què els clubs puguin votar a les seves Delegacions. Cap el mes de maig en funció de què es presenti una o mes candidatures tindrem nou President i nova Junta.

Em permetreu que en aquest informe,  que és el darrer que faré en una Assemblea de la Federació com a President, a part de valorar el darrer any, agafi una mica de perspectiva i faci una mirada a tots aquets anys en què m’heu fet l’honor de deixar-me presidir la nostra Federació.

Ens trobem reunits en una nova seu de la FCE, que va ser un dels reptes que més esforços ens va costar, la nova seu l’hem pogut fer, sense deixar entrampada econòmicament la FCE, i representa un millora important respecte a l’antiga seu de Gran Via. El local de Gran Via, que està llogat, ha passat a representar uns ingressos extres per la FCE i l’hem mantingut com a patrimoni.

La economia de la FCE està perfectament sanejada i som de les poques Federacions que no tenim deutes i que no hem tingut que utilitzar línies de crèdit durant els anys de la crisi.

La liquidació del 2016 dóna un superàvit de 12.182 euros que incrementarà el Fons Social de la Federació.

Jordi Parayre va deixar el càrrec de Director Executiu el passat mes de febrer. Continuarà vinculat laboralment a la FCE amb una menor dedicació i aproximadament un terç del sou que cobrava, fins a final de temporada. Hem cregut convenient que continuï amb menor dedicació per garantir la bona marxa del Circuit Català, de la Festa Catalana y del Magistral Ciutat de Barcelona, en aquest any de canvi de Junta Directiva.

Aquest canvi alliberarà uns 10.000 euros del pressupost, que la nova Junta podrà tenir a la seva disposició, per si volen implementar algun nou projecte el primer any de mandat.

El Circuit Català es troba plenament consolidat i cada cop més jugadors d’altres països trien els nostres tornejos per passar les vacances i gaudir del nostre esport, així com cada cop més jugadors en projecció, veuen el Circuit com una oportunitat d’aconseguir normes i adquirir experiència internacional.

Aquest any tenim tres tornejos que entren com a candidats l’Open del Guinardó organitzat pel Peona i Peó, l’actiu de Vilanova organitzat per la Gran Penya i un Open a ritme tradicional a Sant Adrià.

Hem adjudicat seus per als Campionats. La final de la Copa es disputarà la propera setmana a Amposta. El Campionat femení es disputarà del 14 al 17 d’abril a Santa Coloma de Gramanet. El Campionat Absolut es disputarà del 29 d’abril al 6 de juny a Vilanova i la Geltrú. La Final dels veterans es disputarà del 20 al 28 de maig al Hotel Palas Pineda, que també acollirà el Campionat d’Edats.

Els Campionats d’Edats organitzats per la FCE, han estat una de les novetats del nostre mandat, i creiem que hem trobat una formula d’èxit en l’organització de les fases Territorials i de la Final. Trencar amb la UCEC i entomar la responsabilitat de la seva organització, és una de les millors decisions que van prendre. Aquesta edició batrem el record de participants, divendres a tres dies del tancament ja teníem 445 inscrits.

La Final de l’Absolut, pel sistema de eliminatòries, també creiem que és una fórmula atractiva. Mentre que aquesta fórmula al Campionat d’Espanya no va funcionar, bàsicament per l’actitud dels jugadors, a Catalunya ha funcionat molt bé i evidentment qui l’ha fet funcionar bé, han estat els jugadors que han demostrat sempre una gran combativitat.

Hem creat la llicència de monitor i entrenador que està homologada per la FEDA. En aquest camp és on menys hem avançat i on queda més feina per fer. La inconcreció de l’administració per establir els mecanismes d’obtenció de títols amb diferents períodes provisionals on les competències han anat passant d’Esports a Ensenyament no ens han ajudat. L’Administració cada cop es posarà més seria en les titulacions de la gent que imparteix classes, sobre tot a les escoles i la FCE ha de treballar per a constituir el nou comitè de monitors i entrenadors. Hem fet un curs de nivell 1 a Amposta.

El comitè d’àrbitres continua formant a nous àrbitres i en aquets moments està finalitzant un curs a Barcelona. També s’estan implementant millores a la web per agilitzar la tramitació dels informes

 En aquest període hem fet molts esforços per posar la Federació online. Des de el portal de gestió dels clubs, a l’avaluació del elo o els resultats de la Lliga catalana, passant per la inversió en les retransmissions en directe. Les darreres setmanes hem patit talls en la connexió els diumenges per la tarda. Podríem dir que hem mort d’èxit, ja que la gran quantitat de sol·licituds d’informació ha fet que el servidor que teníem quedes petit. Vam detectar el problema des del primer moment i sabem quina és la solució, canviar a un servidor més gran. Però tant les empreses que ens presten serveis, com els membres de la Junta que tenen coneixements informàtics avançats, ens van desaconsellar canviar el servidor durant la Lliga, per el risc de perdre o que es desconfigurés la informació. Per això esperarem a que acabi per canviar el servidor.

Una de les darreres millores introduïdes a nivell informàtic és la que permetrà que s’avaluïn per a FIDE totes les categories de la Lliga Catalana, ja que sense l’ajut informàtic, l’elaboració dels informes de tants grups seria una feina descomunal.

L’altra variable que ha permès l’avaluació de tots els grups és l’acord de tarifa plana que tenim amb la FEDA. Un acord que m’atreviria a qualificar de pacte fiscal. Vull mostrar el meu profund agraïment a tothom, per l’actitud de tots els clubs i jugadors, quan ara fa quatre anys vam plantejar una vaga parcial d’elo FIDE, per fer front a les pujades de tarifa de la FEDA. Aquella vaga que va durar dos anys, va permetre signar un acord que considerem molt bo per la Federació i que ha permès als clubs estalviar molts milers d’euros. No obstant també vull agrair als dirigents de la FEDA, amb els que hem discrepat a vegades, el tracte que ens han dispensat tots aquets anys en els que hem col·laborat, i molt especialment amb el seu president i amb el Ramon Padulles, que va facilitar, tot s’ha de dir, després d’una dura negociació, l’acord que ara tenim vigent.

Si Catalunya no canvia el seu estatus dins d’Espanya, cosa que us haig de reconèixer que a mi em faria especial il·lusió , recomanaria a la nova Junta que no trigués molt en posar-se a la feina de buscar la renovació de l’acord, amb els ajustos que siguin lògics.

Vull felicitar a tots els clubs que han aconseguit l’ascens a la Lliga Catalana, especialment al Catalunya y al Sant Cugat que ja són equips de Divisió d’Honor. Tenim una molt bona Lliga, amb un format que ha permès que arribin a la màxima divisió equips de les diferents territorials.

Com és habitual en aquesta assemblea us presentem la bateria d’indicadors de la FCE. Quasi tots són positius. Deixeu-me que destaqui un, el nombre de federats, on hem fet un nou record amb 7.821. Agafant els números absoluts des de el 2002, el numero de federats ha crescut un 24’6 %, en el cas de les llicencies femenines el creixement és del 190 %. Això vol dir que quasi les hem triplicat, però encara estem massa lluny de normalitzar la presencia de les dones en el nostre esport i és una de les feines que s’haurà de fer els propers anys.

No vull deixar d’esmentar una de les fites amb més futur que hem aconseguit, la introducció dels escacs a les escoles com a eina educativa. Crec que els resultats d’aquesta iniciativa es veuran en un futur immediat. En aquets moments més de 300 escoles ja estan treballant en el projecte i el repte per als propers anys és fer-lo créixer i arribar a tot Catalunya.

Una de les darreres iniciatives que hem pres, és la d’introduir-nos als programes europeus Erasmus, de cooperació entre iniciatives de diferents països. El vici-president Josep Serra va estar a Brussel·les amb l’UFEC a unes jornades sobre aquest tema i ja tenim propostes de col·laboració de diferents partners europeus. Estem a l’inici del procés, però estic segur que d’aquest projecte sortiran iniciatives interessants als propers anys.

Tinc la sensació que el darrers any ha augmentat l’interès dels diferents mitjans de comunicació envers el nostre esport i cada cop tenim mes presencia. El Mundial a Nova York, per fi a una gran capital de la comunicació, la figura del campió Magnus Carlsen així com la creixent penetració dels escacs a l’escola, estan afavorint aquest augment de l’interès.

També vull felicitar la feina  que fan diferents escaquistes a traves dels mitjans de comunicació amb programes especialitzats, revistes  o mantenint vives webs d’informació. La seva feina, majoritàriament desinteressada, és molt important per al nostre esport.

Vull agrair especialment a tots els companys de Junta que he tingut durant aquets 14 anys, he tingut la sort de comptar amb molt bons directius i amb gent que ha dedicat moltes hores desinteressadament a la Federació. Sense la seva feina la Federació no seria el que és ara.

També vull agrair la feina dels treballadors de la Federació, en molts casos han dedicat més hores a la federació de les que els hi tocaria per contracte.

Vull agrair a tots els clubs la feina que feu, tenim clubs a Catalunya molt diferents, alguns destaquen per la gran feina de promoció que fan, altres per la seva excel·lència esportiva, altres per la seva feina social, altres per ser dinamitzadors com a organitzadors de tornejos, tenim una gran biodiversitat de clubs i aquesta és la gran fortalesa que té el nostre esport a Catalunya. També tenim una bona presència a quasi tot el territori, i hem de treballar per millorar-la arribant a totes els comarques.

Finalment vull demanar disculpes pels errors que segur que hem comès i per si algú no s’ha sentit ben tractat en algun moment per nosaltres durant aquets anys, hem intentat ser justos i fer les coses bé, però sóc conscient que no sempre hem estat encertats.

 A la nova Junta que surti de les eleccions els hi desitjo molta sort i molts èxits, en mi sempre trobaran un col·laborador en tot allò que sigui bo pels escacs a Catalunya.

Gracies per la vostra atenció

Visca la Federació Catalana d’Escacs

NOMENAMENT DE DOS INTERVENTORS PER A L’APROVACIÓ DE L’ACTA DE L’ASSEMBLEA

Van ser nomenats com a interventors per a l’aprovació i signatura de l’acta de l’assemblea, els senyors: Carles Costas Bella i Ricard Llerins Bonet.

APROVACIÓ DE LA MEMÒRIA ESPORTIVA I DE GESTIÓ

El president de la FCE, Toni Ayza, va indicar que la memòria Esportiva estava publicada, entregada en paper als assembleistes i si volien fer alguna pregunta al respecte. Pel que fa als indicadors, va comentar que la majoria eren positius i només decauen el nombre de clubs, bàsicament degut a les fusions esportives. També va destacar l’increment d’inscripcions a les fases prèvies de la Copa Catalana. Cap assembleista va voler fer cap intervenció i es va procedir immediatament a la votació.

La Memòria esportiva i de gestió, va ser aprovada per unanimitat.  

APROVACIÓ DE L’EXERCICI ECONÒMIC

El tresorer de la Federació, Josep M. Camell ha comentat breument els estats comptables. Ha dit que el més clar per entendre la comptabilitat és el compliment del pressupost i ha destacat els següents punts:

  1. El pressupost s’ha complert en termes generals, gràcies a que totes les Delegacions havien tingut superàvit i al conveni amb la FEDA.
  2. Les desviacions pressupostàries s’havien produït, amb les despeses de la pàgina web, el Magistral Ciutat de Barcelona i la formació de menors  que s’havia compensat amb el superàvit dels campionats d’edats.
  3. El superàvit del  2016 ha estat de 12.182,13€

El president de la Federació ha agraït la feina del tresorer i els empleats de la Federació per tenir a punt els comptes dos mesos abans del que és habitual.

El representant del Tàrrega s’ha queixat dels recàrrecs de les llicències fora de termini. Des de la taula se li ha contestat que era un greuge comparatiu que uns clubs paguessin puntualment i d’altres no i que per això es feien els recàrrecs.

El representant del club Pallejà ha comentat que a la Memòria Econòmica seria interessant  que apareguessin els fluixos de caixa (capital en bancs i capital en efectiu). Des de la taula es comenta que no hi eren perquè no ho requerien els auditors, però que si la nova junta ho considera oportú per l’any vinent no hauria de ser problema incloure’ls.

Han estat aprovats els estats comptables de la Federació del 2106 amb dos abstencions i 22 vots favorables.

 

PROPOSTES DE MODIFICACIÓ DELS REGLAMENTS DE LA FCE

Capítol VII. Reglament de la Copa Catalana

Secció 3. Composició i alineació dels equips

Article 6

PROPOSTES DE NOU REDACTAT

Els equips podran jugar amb tots els jugadors que figurin a la llista d’ordre de forces amb l’única restricció de la titularitat. Durant la competició, un jugador no podrà canviar d’Equip, haurà de jugar totes les partides en el mateix equip. Un jugador titular d’un equip no pot jugar en un equip de categoria inferior.

Article 7

Els equips de Divisió d’Honor, Primera Divisió, Segona Divisió, Preferent, i Primera, podran dividir-se segons el que a continuació s’indica.

En equips de 10 jugadors, els quatre primers jugadors,  més els bis corresponents, seran titulars de l’equip que es dirà A-1. La resta de jugadors titulars d’aquest equip ho seran de l’equip que es dirà A-2. Només en el cas de primers equips  d’un club es podrà fer també un equip A-3, llavors els titulars del A-2 serien del 5 al 8 de la llista (més els bisos corresponents) i els titulars de l’equip A-3 serien el 9 i 10 jugadors de la llista més dos jugadors dels equips inferiors.

En cas que el segon i següents equips del club sigui també d’una categoria igual o superior a primera, i el club en vulgui dividir l’equip en dos, els equips es diran successivament B-1, B-2, C-1, C-2, etc.

En equips de 8 jugadors els quatre primers seran titulars de l’equip A-1, B-1, etc. i el 4 següents titulars del A-2, B-2,etc.

S’aprova amb 22 vots a favor i dues abstencions.

Capítol VIII. Reglament del Campionat de Catalunya de Ràpides d’Equips

Secció 1. Normes generals

AFEGIR UN NOU ARTICLE

10. Durant la competició, un jugador no podrà canviar d’Equip, haurà de jugar totes les partides en el mateix equip.

S’aprova amb 17 vots a favor, 1 abstenció i 4 vots en contra.

Capítol II. Reglament de Competicions de la FCE

REDACCIÓ ACTUAL

7.3 Es considerarà jugador COMUNITARI tots aquells que tenen nacionalitat dels països de la Unió Europea.

MODIFICACIÓ PROPOSADA

7.3 Es considerarà jugador COMUNITARI tots aquells que tenen nacionalitat dels països de la Unió Europea. Quan la bandera FIDE del jugador sigui diferent de la seva nacionalitat i aquesta sigui comunitària, el jugador o el seu club hauran de demanar l'assimilació perquè figuri a la llista publica de jugadors assimilats del web de la Federació Catalana d'Escacs.

Aquestes darreres modificacions reglamentàries van ser aprovades per unanimitat.

En aquest darrer punt la representant del Foment proposa que s’inclogui en el llistat d’ordre de forces de cada equip la condició de nacionalitat vàlida per a un jugador, per a no cercar en un document addicional . S’accepta la proposta.

DILIGÈNCIA D'APROVACIÓ DE L'ACTA CORRESPONENT A L'ASSEMBLEA GENERAL ORDINÀRIA DE CLUBS CELEBRADA EL DIA 25 DE MARÇ DE 2017

Carles Costas Bella, major d'edat, membre de l'Assemblea de la Federació Catalana d'Escacs, en qualitat d'interventor i amb DNI 40974989Y.

Ricard Llerins Bonet, major d'edat, membre de l'Assemblea de la Federació Catalana d'Escacs, en qualitat d'interventor i amb DNI 43514927P.

Les persones esmentades, designades per l'Assemblea General Ordinària de 25 de març de 2017 com a interventors d'acord amb l'article 37 dels Estatuts d'aquesta Federació i l'article 33, darrer paràgraf del D. 70/94, i actuant per expressa delegació d'aquesta, DECLAREN APROVADA LA PRESENT ACTA DE L'ASSEMBLEA GENERAL ORDINÀRIA, per la qual cosa signen la present, conjuntament amb el President Antoni Ayza Casamitjana amb DNI 36507201 i el Secretari de la Federació, José Claudio Viñas Racionero amb DNI 46232148D.

Carles Costas Bella                                                                         Ricard Llerins Bonet

                                                                                     

Antoni Ayza Casamitjana                                                    José Claudio Viñas Racionero

President                                                                               Secretari

Barcelona, 25 de març de 2017

O R D R E    D E L   D I A ASSEMBLEA EXTRAORDINÀRIA

1. Convocatòria d’eleccions a membres de la Junta Directiva de la FCE. Aprovació, si s’escau, del calendari electoral.

2. Aprovació, si s’escau, del Reglament i cens electoral.

3. Elecció de la Junta electoral

4. Torn obert de paraula.

CONVOCATÒRIA D’ELECCIONS I APROVACIÓ DEL CALENDARI ELECTORAL

El Sr. Pepo Viñas ha presentat la convocatòria oficial d’eleccions a President i Junta Directiva de la Federació Catalana d’Escacs. Ha explicat que les candidatures necessitaven el 10 % d'avals del cens de clubs amb dret a vot i que cada candidatura havia de tenir com a mínim dos terços dels membres que anomenen els estatuts, que en el cas de la Federació d’Escacs són 20, és a dir 13 membres.

Els actuals membres de la Junta de la Federació, si s'integren en alguna nova candidatura, han de dimitir abans de que acabi el seu mandat.

Les condicions per poder ser candidat a President o membre de la Junta Directiva son els següents:

1- Tenir veïnatge administratiu a Catalunya.

2- Ser major d'edat i estar en ple ús dels drets civils.

3- No trobar-se sotmès al compliment de cap sanció inhabilitadora dictada per l'òrgan competent.

4- Ser titular de la llicència federativa amb una antiguitat mínima d'un any.

El Sr. Costas ha preguntat llavors què passava si només hi havia una candidatura i des de la taula li han dit que tal com havia passat el 2003 i 2007 aquesta seria proclamada guanyadora.

El Calendari electoral s'ha aprovat amb 24 vots a favor, per unanimitat.

EL REGLAMENT ELECTORAL I CENS ELECTORAL

El punt dos de l'assemblea extraordinària parlava sobre el Reglament i el Cens electoral de clubs. Ha pres la paraula el Sr. Viñas per dir que es farien votacions separades.

El Reglament electoral es va aprovar per unanimitat.

Sobre el Cens electoral s’ha comentat que ha estat actualitzat amb les dades dels propis clubs al web de la Federació, però amb la condició d’estar registrats al Consell Català de l’Esport.

El Cens Electoral ha estat aprovat per unanimitat.

LA JUNTA ELECTORAL

El punt tercer de l'assemblea extraordinària tractava de l'elecció de la Junta electoral, que havia de tenir tres membres titulars i tres suplents.

S’ha presentat una candidatura a membres de la Junta electora formada per Lluís Delgado, Félix Romero i Jaume Bosc com a titulars i  Frederic Andreu,  Jaume Grau i Ricard Llerins, com a suplents.

La candidatura a membres de  la Junta Electoral ha estat aprovada per 23 vots a favor i una abstenció.

En el torn obert de paraula el Sr. Viñas va agrair la tasca de la Junta Directiva i especialment al seu president Toni Ayza que havia estat al front de la Federació durant els darrers 14 anys. Les millores que ha ressaltat han estat: la seu de la Federació i l’estabilitat econòmica, en especial en l’època de crisi. Espera que la nova Junta Directiva estigui a l’alçada de la Junta sortint.

Sense més temes a tractar s’aixecà la sessió a les 11,15 hores.

DILIGÈNCIA D'APROVACIÓ DE L'ACTA CORRESPONENT A L'ASSEMBLEA GENERAL EXTRAORDINÀRIA DE CLUBS CELEBRADA EL DIA 25 DE MARÇ DE 2017

Carles Costas Bella, major d'edat, membre de l'Assemblea de la Federació Catalana d'Escacs, en qualitat d'interventor i amb DNI 40974989Y.

Ricard Llerins Bonet, major d'edat, membre de l'Assemblea de la Federació Catalana d'Escacs, en qualitat d'interventor i amb DNI 43514927P.

Les persones esmentades, designades per l'Assemblea General Ordinària de 25 de març de 2017 com a interventors d'acord amb l'article 37 dels Estatuts d'aquesta Federació i l'article 33, darrer paràgraf del D. 70/94, i actuant per expressa delegació d'aquesta, DECLAREN APROVADA LA PRESENT ACTA DE L'ASSEMBLEA GENERAL ORDINÀRIA, per la qual cosa signen la present, conjuntament amb el President Antoni Ayza Casamitjana amb DNI 36507201 i el Secretari de la Federació, José Claudio Viñas Racionero amb DNI 46232148D.

Carles Costas Bella                                                            Ricard Llerins Bonet

                                                                                      

Antoni Ayza Casamitjana                                                    José Claudio Viñas Racionero

President                                                                               Secretari

Barcelona, 25 de març de 2017