CLUBS

JUGADORS

TORNEIGS

LLIGA CAT.

CIRCUIT

RETRANSMISSIONS

Destacats

 
 
 
 
 

XCII Campionat de Catalunya Absolut Individual

Hotel 4R Salou Park Resort

Bases

De l'11 al 18 de maig de 2024

XXXVIII Campionat de Catalunya de Veterans

Hotel 4R Salou Park Resort

De l'11 al 19 de maig de 2024

Copa Catalana 2024

Bases de la Copa Catalana 2024

Equips classificats

Resultats i Classificacions:

DH - 2DIV - PREF - 1Cat - 2Cat - 3Cat

JOSEP TOLOSA I CARRERAS

Girona, 1826 – Barcelona, 1916

Metge que abandonà la professió per convertir-se en jugador i escriptor d’escacs. Un dels impulsors d’aquest joc a Catalunya.

Neix en el sí d’una família benestant de Girona. Segueix els estudis secundaris al col·legi de les Escoles Pies de Girona, i estudia medicina a la Universitat de Barcelona, on es llicencia el 1869. Exerceix uns anys de metge, però la bona posició econòmica de la família li permet abandonar la professió i dedicar-se a la seva gran afició, que son els escacs.

Aprèn a jugar d’estudiant i aviat pot competir amb els millors de la ciutat en aquest joc. Es fa soci del cercle d’ escacs del Café del Recreo, que estava en el carrer Escudellers, i es converteix en un habitual del Café Anglès del carrer Ferran, on es jugava als escacs. També freqüentava les tertúlies d'escacs que es feien al Café Munich a la Plaça de Catalunya. L’any 1867 es admès per Joan Carbó i Batlle (1837 – 1902), advocat i notari que havia guanyat el primer concurs d’escacs que va haver-hi a Barcelona, i que es considerat com el patriarca dels escacs a Catalunya, a col·laborar amb ell en la publicació de la revista “Teoria y Práctica del Ajedrez”. Carbó i Tolosa es converteixen en els impulsors dels escacs a Catalunya al final del segle XIX i esdevenen grans problemistes, es a dir experts en plantejar  jugades de difícil resolució per a que les resolguin els lectors,  que apareixen en revistes especialitzades, com El Campo de Madrid (1892), l’ABC des echecs (1895),  la revista Ruy Lopez (1896-99) i fins i tot en diaris d’informació general.  Des de 1883 s’encarrega de la columna d’escacs del setmanari barcelonès La Ilustración i de la secció d’escacs de l’Sporstman’s Club, entitat que organitza torneigs i activitats d’escacs els anys 1904 – 1905. El seu llibre Traité analytique des problèmes des echecs (Paris, 1892), escrit en francès,  va tenir un gran èxit per tot Europa.