Cada temporada, i en el marc de la Festa dels escacs catalans la Federació Catalana d’Escacs, s’atorga una distinció a aquelles persones que ha destacat en el seu treball i dedicació als escacs.

Aquest 2022 la menció recaurà en el Sr. Joan Barnola Espelt (C.E. La Pobla de Lillet) per la seva llarga trajectòria com jugador, organitzador i membre del Club d'Escacs Lillet des dels inicis.

El més sincer agraïment per tot aquest temps de dedicació al nostre esport i afició.  

A continuació us fem arribar un breu resum de la seva trajectòria:

En Joan Barnola va néixer en una masia de La Pobla de Lillet (el Corral de Rus) on va viure fins als deu o dotze anys. La família varen marxar a Santpedor, i després de tres anys varen anar a Barcelona.

De ben jove era afeccionat als escacs i jugava per correspondència i li agradava molt resoldre problemes.

El 1950 torna a La Pobla de Lillet. Aquell mateix any es funda el Club d'Escacs Lillet i encara que no fou un dels cinc fundadors, des del primer moment si va implicar.

Com a jugador en els diferents torneigs locals, que proliferaren en els anys cinquanta. Com a membre actiu del club, amb el seu amic i fundador del club General Soler, proposant fer classes d'escacs a l'escola de La Pobla i també posant un problema setmanal als socis del club. Activitat que va tenir un gran èxit. També en l'organització dels Torneigs Nacionals del 1955 a 1959 en els que participaren els millors jugadors del país.

Per jugar es necessitaven rellotges i taulers. Així que el 1954 compraren dos rellotges i entre uns quants socis (rellotger, fuster, envernissador) en fabricaren dos més i en Joan Barnola fou qui dibuixà els quadres dels nous taulers. El 1955 es varen afiliar a la Federació i fou el secretari del club.

El 1961 va anar a Barcelona on tingué un restaurant a Ciutat Vella fins que es va jubilar. El seu restaurant va col·laborar-patrocinar els torneigs d'escacs "Ciutat Vella" del 1990 al 1992 on participaren importants jugadors catalans i espanyols (Magem, Illescas, Ochoa,..), alguns campions del món (Smylov, Thal,...) i altres jugadors importants (Granda, Pia Cramling, Korchnoi,...). Tots aquests participants passaren pel seu restaurant "Aquarium" al costat de la Plaça del Pi.

Malgrat que està a Barcelona seguia en contacte amb el club i ajudava en els tràmits federatius.

A partir de 1995, un cop jubilat, ha estat director del Torneig Internacional de La Pobla de Lillet (en solitari o codirigint) fins el dia d'avui. I un dels pilars a l'hora de preparar la sala i en el dia a dia del torneig.