L’Escola d’Escacs de Barcelona i el Colon Sabadell Chessy comencen la lliga com a favorits

Aquest cap de setmana ha començat la lliga catalana 2018, la tradicional competició per equips que, a tota Catalunya, mobilitza milers de jugadors cada cap de setmana a les diferents categories de la competició.

Dissabte va començar la Divisió d'Honor, amb dos partits en retransmissió, el  Figueres-Lleida que va finalitzar amb una clara victòria del Figueres per 8,5 a 1,5. L’altre partit retransmès va ser el duel vallesà de la Penya d’Escacs Cerdanyola contra el Barberà. La victòria va ser per a l’equip visitant per 4 a 6..

Dels equips, a priori favorits, només l’Escola d’Escacs de Barcelona va aconseguir una victòria ampla de 3,5 a 6,5. L’actual campió, l’equip del Colon Sabadell Chessy va guanyar per la mínima contra un guerriller Foment. I el Mollet, igual que la temporada passada, empatant a la primera jornada també, no va poder passar de l’empat contra un compacte Gerunda.

El Peona i Peó, amb un equip molt jove i sense el seu primer tauler, va empatar contra el Tres Peons, un dels clubs més actius i amb més llicències de tot Catalunya.

Catalunya i Sant Cugat van estrenar categoria amb derrota. El primer per la mínima contra el Sant Josep, al qual van estar a punt de donar un ensurt. I el Sant Cugat que va perdre més clarament contra un dels equips més experimentat en aquesta categoria, el  Sant Andreu.

Cal destacar la gran igualtat de la majoria dels partits celebrats aquesta primera jornada a Divisió d’Honor i el retorn de Miguel Illescas com a primer tauler del club EDAMI. La manca d’incidències va ser la tònica general en un Campionat que belluga cada jornada més de 4.000 jugadors, repartits en més de 500 equips arreu de Catalunya.

Una vegada finalitzades les fases territorials de la Copa, informem dels equips classificats per a la final de la Copa Catalana, que tindrà lloc el dia 22 d’abril en una població de la Delegació de Barcelona, encara per determinar.

DIVISIÓ D’HONOR I PRIMERA DIVISIÓ

Escola d’Escacs de Barcelona (Campió de Barcelona)

Colon Sabadell Chessy (Subcampió de Barcelona)

Foment Martinenc

Sant Cugat

Figueres (Campió de Girona)

Olot

Valls (Campió de Tarragona)

Reus Deportiu (Subcampió de Tarragona)

Lleida (Campió de Lleida)

Almenar (Subcampió Absolut de Lleida)

Escola d'Escacs de Barcelona campió absolut de Barcelona

Llegeix més...

Aquesta setmana comença la Lliga de Divisió d'Honor. Cada dissabte es retransmetran dos matxos.

Les quatre primeres jornades seran:

 

Dia

Ronda

 

MATX

20/01/2018

1

GRUP I

Figueres - Lleida

   

GRUP II

Cerdanyola del Valles - Barbera

27/01/2018

2

GRUP I

Peona i Peó - Olot

   

GRUP II

Barbera - Mollet

03/02/2018

3

GRUP I

Lleida - Colon Sabadell Chessy

   

GRUP II

Sant Cugat - Sant Josep

10/02/2018

4

GRUP I

Escola d'Escacs de Barcelona - Lleida

   

GRUP II

Sant Andreu - Gerunda

 

Hi ha dos retransmissors oficials que faran totes les jornades:

Armand Reig 

Albert Reginaldo

Néstor Pellicer (Suplent)

 

Dissabte es va celebrar a les Cotxeres de Sants la quarta edició del Torneig de parelles mixtes corresponent a la temporada 2018.

Varen participar 25 parelles i la guanyadora va ser com sempre l’Anna Madnatze que aquest any repetia parella amb en Ferran Cervelló. Aquest any ha estat més renyit ja que amb 15,5 punts, només han aconseguit ½ punt més que la segona parella classificada (amb la que varen perdre el matx fins i tot) i que repetia també el segon lloc del 2017, en Miguel Muñoz i la Joana Ros.

La tercera plaça ha estat per a una nova parella, la formada per Víctor Lillo i Júlia Muratet. El premi familiar Inter-generacional, ha estat per a la família Martos (pare i filla) que després de dos anys acariciant el premi, però que s’escapava a darrera hora, finalment l’han aconseguit en aquesta quarta edició. Esperem que més parelles s’animin a participar el 2019 i si algú vol guanyar, només te que fe parella amb l’Anna. És el seu torneig.

CLASSIFICACIÓ

FOTOGRAFIES

Més de 270 jugadors varen competir en aquest esdeveniment, una xifra que, malgrat les previsions, no superà la de l’any passat, a causa que la situació política a Catalunya. Malgrat això, el campionat tornà a superar l’edició anterior, per la categoria dels participants i per l’afegitó d’altres esdeveniments, com el 1er Campionat Infantil Blitz, campionat de ràpides per parelles, més conferències que mai, projecció de pel·lícules d’escacs, tallers de cuina, i la retransmissió comentada en directe de les dues últimes rondes, a càrrec del MI Michael Rahal.

CRÒNICA COMPLETA

Ivan Planella, Tura Espada i Alex Villa campions 14é Torneig Reis d’Escacs Sub-14 Campanile 2017

l’Ivan Planella Zavala (sub-8) es proclama campió absolut del 14é Torneig de Reis d’Escacs Sub-14 Campanile 2017.

Es va disputar el dissabte 30 de desembre a l’Hotel Campanile, al complex Baricentro de Barberà del Vallès.

En segona posició absoluta la participant Tura Espada Español (sub-14) i en tercera posició absoluta l’Alex Villa Tornero (sub-8).

Classificació final del 14é Torneig de Reis d’Escacs Sub-14 Campanile 2017

Darrers acords de Junta Directiva de la FCE:

  1. Es crea la Comissió formada per Ramon Chalmeta, Josep M. Camell i Jordi Magem per decidir l’enfocament que tindrà el departament de Monitors a partir del 2018.
  2. Els monitors i entrenadors contractats per la federació hauran de pagar la seva llicència de monitor.
  3. S’acorda que la Lliga Catalana de Divisió d’Honor tingui  una ronda final en la qual juguin tots els equips en un mateix local. La finalitat és fer un acte atractiu per als clubs, jugadors i mitjans de comunicació i que en futures edicions compti amb el suport d’un patrocinador.
  4. Una altra novetat que es va aprovar a la Lliga, va ser la de fer la retransmissió de dos partits cada ronda de Divisió d’Honor i que els retransmissors siguin fixos i portin ells mateixos el material de retransmissió per estalviar transports.
  5. El Director Esportiu de la FCE, Jordi Magem serà qui decidirà els partits que s’han de retransmetre cada jornada.
  6. S’aprova que els campions i subcampions de Catalunya de les diferents categories de la Lliga tinguin el dinar pagat per a 4 persones a la Festa Catalana dels Escacs.
  7. Es ratifica l’obligatorietat de posar el correu electrònic de tots els jugadors a la seva fitxa.
  8. Jordi Magem queda ratificat per la Junta Directiva com a Director del Circuit Català d’Oberts Internacionals d’Escacs.

El Gran Mestre xilé Rodrigo Vasquez (SCC Sabadell)  va ser el guanyador del Memorial David Garcia Ilundain 2017.  Només va cedir unes taules i va finalitzar amb 7,5 punts dels 8 possibles.  La segona posició va ser per Miguel Muñoz (Sant Andreu)  que va empatar a 6,5 punts amb Filemón Cruz (Tres Peons), que va obtenir la tercera posició. Excel·lent l’actuació del jove Alejandro Saez del  Club Catalunya que també va aconseguir 6,5 punts i va guanyar el seu tram d’elo.  També van ser campions del seu tram d’elo, Pol Brunet (La Lira), 5,5 punts,  Gabriel Ruiz (Canet), 5,5 punts, Ramon Cobo (Comtal) 5 punts, Carles Martin (Pallejà), millor sub-14, Aleix Mirò  (Paretana), 5 punts i Victor Moreno  (Tres Peons) amb 4,5 punts.

L’organització va ser impecable, a càrrec del  Club Catalunya amb David Vigo i Jordi Morcillo al capdavant. Els àrbitres encapçalats per Jaume Gallart, auxiliat per Josep Pellús i Andrés Navarro, no van tenir cap problema destacable i van complir els horaris de manera puntual.

Lamentar la baixa participació de només 62 jugadors, que ens fa agafar el repte de redefinir el torneig per aconseguir un major volum de jugadors com en edicions anteriors.

La Junta Directiva de la FCE convoca les següents reunions:

Dia: 16/12/2017

Lloc: Escola Joviat: C/ Rubió i Ors nº 5 (MANRESA)

Reunió de Clubs de Divisió d'Honor

 Hora: 16 hores.

Ordre del dia:

1.Propostes de la FCE.

2. Intercanvi d'opinions de millora del Campionat.

Reunió d'organitzadors de proves del Circuit Català

 Hora: 17 hores.

Ordre del dia:

1. Presentació estadístiques.

2. Propostes de millora de la competició.

3. Torn obert de paraula.

Dissabte 18 de novembre es va celebrar el primer torneig Quatre Camins, dins del centre penitenciari del mateix nom, situat a La Roca del Vallès.

Organitzat per l'Acadèmia d'Escacs Josep Oms, amb la col·laboració d'Alfonso Jerez i el suport del centre penitenciari, va comptar amb la col·laboració en tasques organitzatives de la FCDE i del seu director tècnic, Jordi Magem. El torneig es va disputar per sistema suïs, al ritme de 10 minuts a finish, durant 6 intenses rondes.

Els participants vam arribar a les portes del recinte i, un cop superats els lògics controls d'accés i seguretat, vam accedir al local de joc, ubicat al costat de la biblioteca.

Alguns dels interns ja ens esperaven i la resta van anar arribant des dels diferents mòduls de la presó, ja que no tots compartien mòdul.

Sensacions molt especials, imagino, pels jugadors que vam tenir l'oportunitat de disputar el torneig. Per raons òbvies, l'entorn, així com la situació dels jugadors interns feien molt especial el torneig.

En l'àmbit personal, el cap no em parava, pensant en el que significa la privació de llibertat i el que deu ser viure en un món absolutament al marge del nostre pel que fa a horaris, llibertats, accés a informació, etc.

Ressaltar la bona comunicació i relació entre els interns i els jugadors. Tant a l'inici, com entre ronda i ronda i durant les partides, vam poder xerrar amb ells sobre escacs, i sobre altres aspectes al marge del nostre esport. La veritat és que, la majoria, "tenia ganes" de xerrar amb nosaltres i els jugadors vam estar totalment oberts durant tota la tarda.

Organitzativament, destacar la tasca de Patricia Llaneza com àrbitre, eficient, i eficaç, com sempre, fent uns ràpids aparellaments i sense haver d'intervenir pràcticament, ja que el caràcter amistós del torneig va fer que l'ambient fos molt distès, tot i que competitiu.

Alguns dels interns reben classes amb Alfonso Jerez i es va notar. Per raons d'intimitat i legals, no hi ha fotos dels interns ni els seus noms, però cal destacar que alguns van fer partides molt bones (guanyant jugadors federats que vam caure, jo mateix, amb claredat contra un d'ells).

Al final del torneig, "els bons" es van imposar, amb victòria del GM Jordi Magem, acompanyat al podi de l'IM Alfonso Jerez i del també GM, Josep Oms.

La llista de jugadors federats que va disputar el torneig i als que cal agrair la seva predisposició i col·laboració, és la següent:

Per part de la Federació, va coincidir que dos dels vicepresidents, Pere Reginaldo i Ramón Caro, vam participar en el torneig i vam poder constatar de la gran importància d'aquest tipus d'activitats i del valor dels escacs com eina d'integració social a tots els nivells. Prenem bona nota i seguirem els suggeriments que ens va fer Alfonso Jerez sobre possibilitats pel que fa a competició per equips.

Crònica de Ramon Caro.