Canvi en el liderat. Àlvar Alonso i Karen Grigoryan passen a ocupar el podi.

La quarta jornada d’aquest 25è Magistral Ciutat de Barcelona ens va sorprendre a tots pels resultats. Semblava que seria un dia pacífic, ja que la primera partida en acabar van ser unes taules, en només quinze jugades, per triple repetició, entre el Miguel Muñoz, amb blanques, i la Deimante Daulyte-Cornette. Tot i que la norma de Sofia és vàlida en aquest torneig, que diu que no es poden fer propostes de taules abans de trenta jugades, res impedeix als jugadors a fer una triple repetició de jugades, com va ser el cas. Però la resta de partides van ser de tot menys pacífiques.

La partida Karen Grigoryan, amb blanques, contra el Marc Narciso anava a decidir el liderat. El jugador armeni va fer un interessant sacrifici de peça per dos peons centrals, i el Marc no va poder contrarestar-los. Van pujar massa i al final el Marc va haver de tornar una peça, però els dos alfils de les blanques ja no donaven opcions. Resumint, una bona victòria de Grigoryan que el col·loca liderant el torneig.

La partida de la tercera taula, que enfrontava al José Manuel López, amb blanques, contra la francesa Sophie Milliet, també va ser dramàtica. Els canvis de valoració van ser constants. Les negres es van quedar bé en una defensa Siciliana, però una seqüència errònia va fer que es quedessin perdudes. Llavors el José Manuel va tornar el favor i va passar a estar igualat una altra vegada primer, per quedar fins i tot perdut després. La Sophie milliet no va ser menys i d’estar guanyada va equivocar-se de nou per quedar perduda, i aquesta vegada si que el jugador català no va donar més opcions. Punt per les blanques, que recuperen posicions desprès d’anar amb -1 al torneig (una derrota i taules).

Una partida important d’aquest jornada era la que van tenir la georgiana Nino Batsiashvili, amb blanques, contra el Gerard Ayats. El Gerard, que te com a objectiu fer norma de Gran Mestre, tenia una bona oportunitat d’intentar col·locar-se amb +2 (dues guanyades i taules), a prop del +3 necessari per la norma. Va plantejar una defensa India de rei que ràpidament va entrar en una posició d’atacs al rei. La Nino, amb un elo de gairebé 2470, va demostrar que és una bona jugadora, i va portar la iniciativa de principi a fi, sense donar opcions a les negres. Només en un moment, en la jugada 14, el Gerard podia donar emoció a la partida amb l’entrega d’alfil 14...Axg4!?. No ho va fer i no es va poder recuperar. Les seves opcions de norma s’allunyen.

La darrera partida de la jornada va ser la del Fernando Peralta, amb blanques, contra l’Àlvar Alonso. El Fernando venia d’una derrota per temps en la jornada anterior, pel que no sabíem si reaccionaria bé en aquesta nova partida. L’Àlvar va plantejar una defensa Holandesa, variant Leningrado, per segona vegada en aquest torneig. Ràpidament la partida es va tensar amb un sacrifici de peó de les negres amb 12...a4. Potser el millor per a les blanques era rebutjar-lo, però el Fernando va voler entrar en les complicacions. El punt crític de la partida es va produir en la jugada 17, quan les blanques, amb la dama atacada, havien d’escollir la millor retirada. El Fernando, en comptes de fer la jugada 17.De3!, que li hagués donat avantatge, va fer 17.Dh6?, quedant en una posició clarament inferior que l’Àlvar ja no va deixar remuntar. D’aquesta manera, l’Àlvar Alonso se situa també, amb 3 punts de 4 possibles, al capdavant de la classificació.

Partida Peralta - Alonso

 

Com cada dia, podeu seguir en directe les partides a través del web de la FCE (ENLLAÇ) i a Chess24 (ENLLAÇ)

Enllaç a Chess-results

Carpeta de fotografies ENLLAÇ