Les nostres 3 medallistes d'or: Júlia Pinyol (Sub-14, Peona i Peó), Joana Ros (Sub-16, Club d'Escacs Sant Boi, recull Aramí Lobo) i Anaís Garcia (Sub-16, Peona i Peó)

Sub-14

Ronda final

L’equip del País Basc ha estat el nostre oponent final. A priori un equip molt assequible, amb dos taulers masculins forts però amb noies sense massa experiència. Molt animats pels anteriors resultats, ens vam conjurar per intentar no només guanyar sino a més amb un resultat contundent, a fi i a efecte de sumar punts individuals de matx que serien necessaris per un bon desempat. I la veritat es que tot ha anat molt bé.

La primera en finalitzar la seva partida ha estat la Júlia, que necessitava la victòria per aconseguir la medalla d’or en el cinquè taulell. Ha fet mat en vuit jugades per una errada greu del seu adversari. Gran torneig de la Júlia, del Club Peona i Peó, que amb 5/5 ha estat un puntal en el equip i s’ha de recordar que tant ella com l’Arami son jugadores sub12 (el torneig es sub14) per tant tenim noies per anys.

Poc desprès s’ha produït la victòria de l’Aitor, del club Montornés, que ha jugat una partida molt seriós, increment la pressió fins que el seu rival ha caigut en una combinació definitiva. Amb dos a zero les coses pintaven molt bé, perquè l’Edgar en el primer tauler ja tenia peó de més i millor posició.

Les altres dues partides han trigat en finalitzar. L’Edgar ha posat el 3-0 al marcador (actuació sòlida de 3 de 5 en total per al jugador del Sant Andreu) amb una bona victòria amb negres en la Nimzoindia contra el primer tauler basc, que fins aquest moment portava 3.5/4. Ha defensat el primer tauler amb encert i pot estar ben content de l'experiència.

I l’ultima partida en finalitzar ha estat l'Ainhoa que ha fet taules en un final de torre i peons molt igualat, que va intentar guanyar per tenir una mica més de temps. La jugadora del Llinars (2.5 de 4) ha fet un torneig correcte defensant el primer tauler femení i ha adquirit experiència que li anirà bé en el sub16 l’any vinent.

Els dos reserves d’avui – en Roger Bernadó, del club Colon Chessy Sabadell, i l’Arami Lobo, del Llinars – no han tingut el seu torneig, però de ben segur hauran pres nota d’aquelles coses que no han anat bé per corregir en successius torneigs. Tots han fet a més molts amics que perduraran en el temps i han gaudit d’uns dies fora de casa en un ambient intensiu d’escacs d'alta competició.

Van començar el torneig com a cap de series número cinc i hem finalitzat en el mateix lloc. Es clar que voldríem haver fet més punts, però com sempre dic els escacs és un esport complexa on no sempre surten les coses com un vol. En tot cas, medalla d’or en tauler (Júlia Pinyol) és un èxit important i si regularment estàs a dalt competint amb els millors, les medalles d’equip acaben per caure. (Michael Rahal)

 

Sub-16

Ronda final

Se’ns escapa la medalla!

El rival d’aquesta darrera ronda ha estat Galicia. Una victòria en aquesta jornada ens assegurava a la medalla de plata o la de bronze en el pitjor dels casos. E matx ha començat més o menys com esperàvem: una mica millor el Guerau amb blanques, una Siciliana complicada el Victor amb negres, una mica millor la Joana amb blanques i la Anais lluitant des d’un principi amb una jugadora inicialment més fluixa que ella.

Després d’una hora el Guerau està millor mentre que el Victor ha caigut en una posició dolenta. Per la seva part, les noies estan jugant amb força, les dues amb clar avantatge. Una hora més i les tornes han canviat: el Guerau s’ha deixat un cop tàctic i està pitjor, el Victor està mig perdut, la Joana ha combinat malament i està pitjor. Només l’Anais està clar que guanyarà. Amb tot això, el Guerau recupera i fins i tot rebutja taules per intentar compensar la tendència negativa del matx i la Joana aprofita els errors de la seva rival i ja no juga per no perdre, sinó per guanyar.

Poc més tard tornem al desastre, el Guerau es torna a deixar un tema tàctic i perd, el Victor, que ha aconseguit lluitar una posició desesperada i recuperar-la gairebé del tot, no afina i acaba perdent. La Anais guanya i tot queda en mans de la Joana, que amb un final de dames de dos peons contra un juga per guanyar i empatar el matx. L’empat no ens serveix per medalla, però almenys el quart lloc quedaria millor que el setè final, ja que després de deixar passar varies jugades guanyadores la partida ha finalitzat amb un empat que ha certificat una discreta actuació d’equip.

La nota positiva ha estat les dues medalles d’or individuals al quart i cinquè taulers que han guanyat la Joana Ros i la Anais Garcia respectivament. Tota una alegria per a aquestes dues jugadores que han fet un torneig molt complert. (Jordi Magem)    

 

Més informació a:

Sub-14: https://bit.ly/2N1aDVf

Sub-16: https://bit.ly/2J2KHTR

Galeria de fotos: https://bit.ly/2WZunYN