Els vallesans s’adjudiquen el títol per primer cop a la seva història després d’imposar-se al Colon Sabadell Chessy per la mínima (5,5 - 4,5)

Final entre el Barberà i el Sabadell a la seu de la Federació Catalana / Lourdes Porta

El Club d’Escacs Barberà ja pot dir que té un títol a la màxima categoria dels escacs catalans. L’entitat presidida per Víctor Pont va ser capaç d’imposar-se per la mínima a un Colon Sabadell Chessy que en els últims anys sempre havia estat el gran rival a batre. Els últims precedents eren favorables al Sabadell, sobretot aquella final del 2019, just abans de la pandèmia, en què el Barberà va acariciar el títol. Els escacs els devien una i aquest any han aprofitat l’oportunitat.

Disputada a la seu de la Federació Catalana d’Escacs, la final va ser, com era previsible, enormement igualada. El Barberà va presentar un equip sense sorpreses, de l’u al deu de la llista, amb cinc Grans Mestres, dos Mestres Internacionals i tres Mestres FIDE. Hi havia més dubtes en els deu jugadors que presentaria el Sabadell. Finalment, sense la presència dels titulats grecs ni tampoc amb el Gran Mestre Alfonso Romero, una altra de les cartes que es guardava a la màniga Pere Reginaldo, responsable del primer equip. Finalment, el Sabadell va presentar quatre Grans Mestres, quatre Mestres Internacionals i dos Mestres FIDE.

L’acta del matx quan el marcador encara estava per estrenar / Lourdes Porta

El Barberà s’havia imposat en l’últim matx disputat entre tots dos, jugat a la primera fase d’aquesta mateixa Lliga. El resultat va ser clar: 6,5 a 3,5 pels locals, que van portar exactament la mateixa alineació que a la final. El Sabadell, per contra, venia ara més reforçat.

El matx va estar igualat ben bé fins al final. Una partida que semblava que havia de caure favorable al Barberà d’entrada, la que jugaven el MF Sergi Obon amb el MI Enrique Fernández Aguado, se la va endur el Sabadell. El cop psicològic podria ser dur: la posició del jugador del Barberà era molt prometedora, però un error crític va capgirar la partida com un mitjó.

Partida entre el MF Sergi Obon i el MI Enrique Fernández Aguado. Aquí les blanques van jugar 18. De8+? / Chess24

Amb el Sabadell per davant, la partida entre el MI Jonathan Alonso i el MI Alexandre Bofill també semblava favorable al Sabadell, i una diferència de dos punts potser hauria estat massa. Va ser aleshores quan els jugadors del Barberà van treure l’orgull i la fam de victòria i van començar a assolir posicions pràcticament guanyadores. La partida entre Alonso i Bofill va acabar caient del cantó del Barberà després que les blanques cacessin un alfil rival al mig del tauler. Amb taules aquí i allà, els GMs Dvirnyy —que ha fet ple de victòries en aquesta Lliga: cinc de cinc, totes elles amb blanques— i Rizouk van imposar-se brillantment en les seves respectives partides. Amb un 5 a 3 al marcador, el desempat holandès ja donava matemàticament el títol al Barberà, independentment del resultat de les dues partides que seguien en joc. El MF García Ramos va poder imposar-se al MI Lázaro Lorenzo; i després de 116 jugades, els GMs Agrest i Cuartas van signar les taules.

Títol merescut i necessari pel Barberà, que es treu l’espineta d’altres anys justament contra la seva bèstia negra, el Sabadell, que ja li havia arrabassat alguns títols. 

La gran final es va retransmetre a través de Twitch, al canal oficial de la Federació Catalana, amb els comentaris del GM Marc Narciso i el MI Michael Rahal / Lourdes Porta

La retransmissió amb els comentaristes es va poder seguir a: https://www.twitch.tv/federaciocatalanadescacs

Resultats

Més enllà de la final de la Divisió d’Honor, aquest dissabte també s’ha disputat el play-off per evitar el descens a Primera Divisió. L’Andorra i el Cerdanyola del Vallès havien agafat avantatge en l’anada en els seus respectius enfrontaments. L’Andorra havia superat per 6,5 a 3,5 el Salauris de Salou, mentre que el Cerdanyola havia guanyat per 6 a 4 el Gerunda. Doncs bé: els equips que s’havien imposat a l’anada van fer bo aquest resultat per mantenir la categoria. El Cerdanyola va estar especialment inspirat a Girona i es va endur el matx clarament, per 2,5 a 7,5. Per la seva banda, l’Andorra també es va imposar a Salou per 4,5 a 5,5 i va certificar la permanència.

Resultats permanència

La Lira Vendrellenca, nou equip de Divisió d’Honor / La Lira Vendrellenca

A Primera Divisió, amb l’Olot ja matemàticament ascendit des de la setmana passada, es va decidir l’altra plaça per pujar a la màxima categoria dels escacs catalans. En aquest cas, La Lira Vendrellenca va guanyar el Llinars per 3,5 a 6,5, amb la qual cosa es va proclamar matemàticament campió del Grup I. Olot i Lira Vendrellenca pugen a Divisió d’Honor: Lleida, Tres Peons, Gramenet, Terrassa, Gerunda i Salauris baixen a Primera.

Resultats totes les categories