En una setmana arrenca a Platja d'Aro (Baix Empordà) el Campionat d'Escacs de la Mediterrània que té el suport de la FIDE i de l'Associació d'Escacs dels Països Mediterranis. La competició organitzada per la Federació Catalana d'Escacs també serà vàlid pel Campionat de Catalunya Individual Absolut i Femení. El torneig tindrà lloc al cèntric l'Hotel Spa La Terrassa i entre els dies 4 i 11 de novembre es disputaran les nou rondes previstes.

Les inscripcions es tancaran a l'1 de novembre. Actualment, es compte amb 34 esportistes titulats dels 64 inscrits confirmats: 5 Grans Mestres, 10 Mestres Internacionals, 9 Mestres FIDE, 2 Mestres Internacionals Femenines, 3 Mestres FIDE Femenines i 5 Mestres Catalans. Per altra banda, confirmats hi haurà la presència de països com França, Itàlia, Mònaco, Andorra, Grècia, Algèria i Espanya, a més dels esportistes catalans.

Circular de les Bases

Formulari inscripció

Inscrits

A les 10 del matí del dissabte 7 d'octubre de 2023, arrencava, a la seu de la Federació Catalana d'Escacs, el torneig anual de veterans contra jugadores. Deu veterans s'han enfrontat davant de deu jugadores en un matx de partida única al ritme clàssic de 90 minuts més 30 segons d'increment per jugada. Finalment han sortit victoriosos els veterans per 6 a 4, tot i que les jugadores ho han donat tot fins al final, lluitant tots les partides.

Leer más...

El passat dissabte 29 de juliol, amb organització d'ADEJO (Acadèmia d'Escacs Josep Oms) i la col·laboració de la Federació Catalana d'Escacs (FCE), el Mestre Internacional Alfonso Jerez Pérez va oferir una sessió de simultànies al Centre Penitenciari de Quatre Camins.

Diferents moments com el MI Alfonso Jerez fa les simultànies

Vint-i-cinc interns es varen enfrontar al mestre i varen gaudir d'un matí d'escacs amb molt bon ambient.

S'ha de destacar l'assistència del vicepresident de la FCE Ramon Chalmeta Ugas, qui va aprofitar la seva visita per coordinar amb el personal del centre la possibilitat de formar a Quatre Camins un club d'escacs federat per a participar en la temporada vinent en competicions oficials, com ara la Lliga Catalana d'Escacs a partir de gener.

La tradicional Final a 8 de la Lliga de promoció Sub12 un any més s’ha celebrat amb tota normalitat de forma presencial i amb tots els clubs classificats presents puntualment a lloc. El torneig ha tingut lloc a les instal·lacions del Club Escacs Gerunda que tenen al Centre Cívic Pla de Palau. Els amfitrions gironins han rebut tots els clubs molt amablement fins i tot han preparat una taula de refrigeris i per fer un mos per tots els participants, a més d’habilitar una sala d’anàlisi per a repassar les partides.

Leer más...

Per tal de no massificar la sala de joc, l’organització del Campionat de Catalunya per equips d’edats permetrà l’entrada a un número màxim de delegats a la sala de joc. 

Durant la primera ronda, s’entregaran acreditacions als delegats inscrits amb els equips.

Així mateix, es demana als delegats que ajudin a no sobrepassar un número de persones dins de la sala de joc. 

Altres qüestions que es van parlar a la reunió de delegats són:

 • Les persones que han fet reserva a l’hotel han de passar per la recepció de l’Olympic Park, ja que totes les claus estaran en una sola recepció. Es donaran les habitacions que ja estiguin per entrar. En el cas que encara no es puguin donar, les començaran a repartir a les 13:00 hores.

 • Per al nostre grup, el Check-out del dimarts, dia 1 de novembre, serà abans de les 12:00 hores.

 • Es recomana anar el més aviat possible, ja que hi ha moltes reserves i es vol evitar col·lapse a la Recepció.

 • Es faran 2 torns per al dinar que s’informaran en el moment de la retirada de la clau. Es demana respectar-los.

 • La Sala de joc és l’Auditori, amb cafeteria i botiga al costat

 • El dinar del darrer dia es farà mitjançant la compra de tiquet a la botiga de la Federació. El seu cost s’indica a la circular.

 • L’hotel té un ampli programa d’activitats de Halloween. Ho podreu consultar allà mateix.

 • La piscina exterior és operativa.

 • El pàrquing de l’hotel és de pagament, però es pot trobar aparcament al carrer en moments puntuals, ja que el torneig mou molta gent.

Respecte el torneig:

 • A la Reunió de Junta del dissabte passat es va decidir fer un canvi de ritme de joc (60+30), a excepció dels sub-8. No es canvien els horaris de joc ni el número de rondes, 7 rondes.

 • També es va decidir que el torneig valdrà per elo FIDE (a excepció de la categoria sub-8)

 • Enguany hi ha 10 equips mixts fets i les mitjanes d’elosón raonables

 • El torneig coincideix amb l’Absolut i el Femení tant en dates com a la sala. És per això que es demana quan s’accedeixi a la sala de joc, ja que pot ser està en joc la ronda dels torneigs.

 • La cloenda serà el dimarts, 1 de novembre, després de dinar. El lloc a concretar.

 • Retransmissió de partides online amb dos comentaristes: el MF Jorge Ramírez (Català) i MIBenjamin Mela (Castellà)

 • Els delegats podran entrar a la sala de joc, però es recomana que no entrin tots a l'hora per evitar aglomeracions

 • A l’acabar la partida cal abandonar la sala de joc.

 • No hi haurà sala d’anàlisi.

 • No es podrà entrar menjar a la sala de joc.

 • Hi haurà fonts d’aigua per omplir bidonets o gots, però es recomana que no estiguin sobre les taules.

FUNCIONS DEL DELEGAT

 • Per a les partides de la retransmissió, s’haurà d’entregar l’acta 15 minuts abans de la ronda per tal de facilitar els noms dels esportistes del matx al retransmissor. No es farà públic fins uns minuts abans de començar el matx.

 • El delegat de l’equip té una funció administrativa, presentant les alineacions, vetllant per l’actitud correcta dels esportistes, col·laborant en la confecció de l’acta de l’encontre i presentant les reclamacions que s’escaiguin.

 • El delegat s’abstindrà de qualsevol intervenció durant la partida, excepte en el que s’indica a l’article següent.

 • El delegat està autoritzat a consellar a un esportista del seu equip per realitzar o acceptar una oferta de taules, sense donar cap comentari o informació addicional referent a la partida. Qualsevol conversa dels esportistes amb el delegat s’haurà de realitzar amb la presència d’un àrbitre, i haurà de ser amb informació breu. Es podrà dir a un esportista que “accepti les taules” o “ofereixi taules”. Preguntat per un esportista si s’ha d’acceptar una oferta de taules, podrà contestar “sí”, “no”, o delegar la decisió en ell. No podrà intervenir de qualsevol altra forma.

 • En qualsevol cas, el consell del delegat no és vinculant i l’esportista té la decisió final. En qualsevol cas, el delegat no pot actuar en nom de l’esportista.

 • El delegat, quan observi una partida, es col·locarà darrere dels seus esportistes per a que no puguin fer contacte visual ni posar nerviós a l’integrant de l’equip contrari.

 • El delegat de l’equip podrà delegar, de forma excepcional i per un motiu de força major, les seves funcions en una altra persona. La petició es farà per escrit previ a l’àrbitre principal que apreciarà o no aquesta força major.

 • Les possibles reclamacions que puguin existir durant el campionat, només les podrà fer el delegat titular de l’equip reclamant.

 

Se segueix prohibint l’entrada de qualsevol tipus d’aparell electrònic i dispositiu mòbil a la sala de joc. En el cas que es tingui possessió d’un i, a més, soni o es faci ús, perdrà la partida en joc.

En cas que li soni aquest dispositiu a un delegat, se li prohibirà l’accés a la sala de joc durant aquesta ronda i la següent. En cas de reincidència no podrà accedir a la zona de joc durant la resta del torneig.

El 22 d’agost va començar a Linares el tradicional Campionat d’Espanya per equips de Segona Divisió, aquest any amb récord de participació de 57 equips. Es jugaran 7 rondes amb matx de 5 taulers per equip i l’equip ha d'estar compost per 4 nois i 1 noia. Com a representants de Catalunya tenim el C.E. Lira Vendrellenca composat per Víctor Plasencia, el FM Xavier Àvila, Jordi Pros, Raquel Sales, Salvador Saumoy i Jordi Mas, que aquest any ha assolit la màxima categoria catalana, i el C.E. Llinars, equip fort de primera divisió catalana format pel MI Alejandro Alvarado, Sergi Prats, Arnau Parra, Emili Romeu, Aramí Lobo, Arnau Sanchez, Ainhoa Casares i Gorka Parra, un equip de joves amb molta empenta.

A l'esquerra l'equip del Llinars i a la dreta l'equip de la Lira Vendrellenca.

Leer más...

L'Antoni López, el fins ara gerent de la FCE, es jubila després de gairebé 40 anys de treball intens. T'agraïm tants anys de dedicació a la Federació i als escacs, amb tots els moments bons que hem tingut i els dolents també, perquè també n'hem passat. Moltes gràcies per la feina feta i esperem que a partir d'ara gaudeixis d'una jubilació ben merescuda!

Els teus companys i Junta Directiva.

A continuació publiquem la carta de comiat que ha escrit el propi Antoni.

Recentment s’han aixecat la majoria de restriccions sanitaries i és per això que l’organització del Campionat de Catalunya per equips d’edats permetrà l’entrada a un número màxim de delegats a la sala de joc. 

Durant la primera ronda, s’entregaran acreditacions als delegats inscrits amb els equips, però per evitar aglomeracions a la sala de joc, només s’entregarà 1 per a cada 2 equips d’un mateix club amb un màxim de 3 acreditacions.

Així mateix, es demana als delegats que ajudin a no sobrepassar un número de persones dins de la sala de joc. 

FUNCIONS DEL DELEGAT

 • El delegat de l’equip té una funció administrativa, presentant les alineacions, vetllant per l’actitud correcta dels esportistes, col·laborant en la confecció de l’acta de l’encontre i presentant les reclamacions que s’escaiguin.

 • El delegat s’abstindrà de qualsevol intervenció durant la partida, excepte en el que s’indica a l’article següent.

 • El delegat està autoritzat a consellar a un esportista del seu equip per realitzar o acceptar una oferta de taules, sense donar cap comentari o informació addicional referent a la partida. Qualsevol conversa dels esportistes amb el delegat s’haurà de realitzar amb la presència d’un àrbitre, i haurà de ser amb informació breu. Es podrà dir a un esportista que “accepti les taules” o “ofereixi taules”. Preguntat per un esportista si s’ha d’acceptar una oferta de taules, podrà contestar “sí”, “no”, o delegar la decisió en ell No podrà intervenir de qualsevol altra forma.

 • En qualsevol cas, el consell del delegat no és vinculant i el jugador té la decisió final. En qualsevol cas, el delegat no pot actuar en nom del jugador.

 • El delegat, quan observi una partida, es col·locarà darrere dels seus jugadors per a que no puguin fer contacte visual ni posar nerviós al jugador de l’equip contrari.

 • El delegat de l’equip podrà delegar, de forma excepcional i per un motiu de força major, les seves funcions en una altra persona. La petició es farà per escrit previ a l’àrbitre principal que apreciarà o no aquesta força major.

 • Les possibles reclamacions que puguin existir durant el campionat, només les podrà fer el delegat titular de l’equip reclamant.

 

Se segueix prohibint l’entrada de qualsevol tipus d’aparell electrònic i dispositiu mòbil a la sala de joc. En el cas que es tingui possessió d’un i, a més, soni o es faci ús, perdrà la partida en joc.

En cas que li soni aquest dispositiu a un delegat, se li prohibirà l’accés a la sala de joc durant aquesta ronda i la següent. En cas de reincidència no podrà accedir a la zona de joc durant la resta del torneig.

Recordem que el dia 27 d'octubre a les 19:00 hores hi haurà la reunió de delegats i que, la setmana que ve s’enviarà l’enllaç a tots els delegats inscrits perquè hi puguin assistir. Si alguna família té preguntes respecte el torneig, li pot dir al seu delegat i que aquest les transmeti a la reunió.

 

Circular CAT/EBA 23/2021 Campionat de Catalunya per equips d'edats. Categories des de sub-8 fins a sub-20

FORMULARI D'INSCRIPCIÓ EQUIPS (Inscripció tancada. Si ho neessiteu podeu posar-vos en contacte amb la FCE a través del correu electrònic: federacio@escacs.cat)

Equips inscrits (Totes les categories)

Reserva d'hotel: booking@hoteldonangel.com

 

 

Informacions per al Campionat de Catalunya d'edats per equips de Sub-8 a Sub-20 

Annex Sanitari per a allotjats i participants (S'ha de fer arribar a federacio@escacs.cat signat abans del dia 29 d'octubre).

 

Cròniques

Retransmissió de les partides en directe

Seguiu els comentaris de la retransmissió en directe a l'enllaç del Canal de Twitch amb el MC David Ayza i el Víctor Collell: http://twitch.tv/federaciocatalanadescacs.

 

Àlbum de fotografies

Podreu seguir les nostres publicacions a escacs.cat i a xarxes socials; us deixem els següents enllaços cap als nostres comptes oficials:

Twitter: https://twitter.com/escacs_cat

Instagram: https://www.instagram.com/escacs_cat/

Facebook: https://www.facebook.com/escacs.cat/

A més, podeu pujar comentaris, fotos, vídeos, etc amb el hashtag #EscacsEdats a les tres xarxes.

Lamentem informar de la defunció del president de la Unió Escacs Cambrils, el Joan Caba Torra (1988).

Format al Club Escacs Mollerussa però de jove ja va formar part del club cambrilenc. La temporada 2015-2016 va assumir les tasques de president del club, rellevant a Manel Tuduri.

 


Joan Caba va rellançar l'escola del club i va organitzar nombrosos torneigs de ritme ràpid i actiu. També va col·lobarar organitzant diferents proves de la delegació de Tarragona de la Federació Catalana d'Escacs. El seu club va assolir diferents ascensos a segona divisió i bons resultats a la Copa Tarragona que li van valdre  a la Unió Escacs Cambrils diverses participacions a finals de la Copa Catalana d'escacs.

Va col·laborar també amb la formació de la Unió Escacs Aldover.

Des d'avui a les 20:00 i demà tot el matí a la Sala de vetlles del tanatori municipal de Reus. La cerimònia serà a les 16:00 al mateix tanatori.


Els seus companys escaquistes del UE Cambrils, els clubs de la demarcació, la delegació de Tarragona i la Federació Catalana d'Escacs dóna el condol a la família.

Al cel sia.