41è  Open Internacional Barberà del Vallès 2018

Gadir Guseinov campió, i sis normes internacionals.

Del 4 al 12 de Juliol s’ha jugat en els locals de Torre d’en Gorgs la 41ª edició de l’Open Internacional de Barberà del Vallès.

Entre tots hem fet créixer un gran torneig, la promoció de la ciutat i la coincidència amb la festa major la clau, el suport del consistori fonamental.

Han participat més de 220 inscrits de 18 nacionalitats, el nivell esportiu es el més alt de les últimes edicions 50 Titulats, 15 Gran Mestres, 12 Mestres Internacionals. També destacar la representació femenina amb 5 Titulades Internacionals i 2 Grans Mestres, on han tingut destacat protagonisme en els primers taulers.

Destacar les activitats paral·leles del torneig:

  • 29 de juny, presentació del torneig: exhibició de partides a cegues a càrrec del GM Àlvar Alonso, El jove mestre derrota sense visualitzar les partides a quatre representants locals. Bona presència de públic i d’autoritats locals.
  • 7 de juliol, torneig blitz a la plaça de l’Ajuntament: han participat mes de 60 jugadors, d’ells 20 Titulats Internacional. Va ser un matí esplèndid en l’entorn de la Festa Major amb un guanyador incontestable, en Gadir Guseinov.

 

Classificació Final ràpides 7 de juliol

 

Nombre

FED

FIDE

Pts

GM

Guseinov Gadir

AZE

2626

9

GM

Krysa Leandro

ARG

2460

7

GM

Ortiz Suarez Isan Reynaldo

CUB

2572

7

GM

Muñoz Miguel

ESP

2622

7

IM

Aguero Jimenez Luis Lázaro

CUB

2470

7

IM

Cori Quispe Kevin Joel

PER

2328

6,5

IM

Mohammad Nubairshah Shaikh

IND

2315

6

GM

Oliva Castaneda Kevel

CUB

2417

6

GM

Perez Mitjans Orelvis

ESP

2401

6

GM

Manolache Marius

ROU

2419

6

     

 

El torneig Internacional començava el 4 de juliol, format per tres grups de categories naturals. En el grup principal hi havia jugadors de reconegut nivell internacional, com els azeríns Gadir Guseinov i Guliyev Namig, el cubà Isan Reynaldo Ortiz, el peruà Jose Eduardo Martínez Alcantara, l’actual campió de Catalunya Hipòlit Asis, el xilè Rodrigo Vásquez, recent guanyador de l’Open de Sant Sebastià. Destacar la presencia d'Eugenio Torre, una llegenda dels escacs mundials. El filipí va ser el primer Gran Mestre asiàtic i té reconegudes victòries contra Spassky, torneigs per davant de Karpov, o ser el segon de Bobby Fischer. Nombrosa participació local i de les comarques en el grup principal com en Dani Alsina, Jonathan Alonso i Benjamín Pérez.

L’alcaldessa de Barberà, la Sra. Silvia Fuster, ha donat la benvinguda als participants invitant-los a gaudir també de la Festa Major, que Barberà es una ciutat d'acollida i que gaudeixin de la seva hospitalitat. Ha realitzat la jugada d’honor amb l’actual Campiona Femenina de Catalunya la jugadora del Barberà Yolanda Castillo.

El president de l’entitat, Victor Pont, ha volgut destacar que fer possible aquest Torneig no només és mèrit de l'entitat, ja que sense el suport del Consistori i de la Federació Catalana d’Escacs no seria possible. És molt important haver arribat a la 41à edició, un mèrit de molta gent i de les institucions que ens han donat suport.

Des de la primera ronda del campionat la delegació india amb més de 30 participant, ja va donar mostres d’estar molt ben preparats. Cal destacar especialment las actuacions de Gulyev Naming 12 anys i P. Iniyan Mestre Internacional de només 16 anys, i la revelació Manish Kadam de tan sols 9 anys.

Arribant a les dos ultimes rondes semblava que l'indi Iniyan ho tenia relativament bé per mantindre l’avantatge amb cinc victòries i tres taules. Va ser llavors que va arribar la partida clau; Guseinov necessitava la victòria per seguir aspirant al títol i jugava contra el cubà Luis Agüero que estava realitzant un torneig molt sòlid. Guseinov guanya una partida espectacular en un final complicadíssim.

Arriben a la darrera ronda, amb dos jugadors empatats a 6.5 punts. En P. Iniyan s’enfronta al GM italià Andrea Stella i Gadir Guseinov s’enfronta al actual Campió de Catalunya, Tommy Asis. P. Iniyan signa unes taules sembla que precipitades i possiblement especulant que tenia millor desempat, deixant el torneig en mans del resultat de la primera taula. Les ganes de guanyar d'en Tommy l’han portat a una combinació d’atac no prou vàlida. Va haver d'inclinar el rei davant del que ha estat el campió de la 41a edició de l’Open Internacional de Barberà del Vallès, el Gran Mestre Gadir Guseinov.

Destaquem que per primer cop s’han aconseguit 6 normes internacionals, i això es un signe més d’un gran torneig.

Classificació Final Grup A

Nombre

FED

Pts.

Guseinov Gadir

AZE

7,5

Iniyan P

IND

7

Ortiz Suarez Isan Reynaldo

CUB

6,5

Stella Andrea

ITA

6,5

Gonzales Jayson

PHI

6,5

Karthik Venkataraman

IND

6,5

Martinez Alcantara Jose Eduardo

PER

6

Oliva Castaneda Kevel

CUB

6

Asis Gargatagli Hipolito

ESP

6

Munoz Miguel

ESP

6

 

En el Grup B, domini de principi a fi del jugador del Catalunya, David Vigo, a qui sí li ha servit la tàctica de Iniyan, guanyar les cinc primeres partides i taules les quatre restants. Els indis Anshul Saxena i Ishaan Bansal han pactat taules, permetent a Vigo acceptar les seves i assegurar-se el campionat, que repeteix per 3er cop, en 2012 i 2015.

Classificació Final Grup B

Nombre

FED

Pts.

Vigo Allepuz David

CAT

7

Saxena Anshul

IND

6,5

Fernandez Martin Javier

CAT

6,5

Ishaan Bansal

IND

6,5

Aagam Aditya E

IND

6

Bhuta Hriday

IND

6

De La Plaza Gras Jordi

CAT

6

Segarra Calderer Albert

CAT

5,5

Fabre Massana Miquel

CAT

5,5

Planella Sanchez Jordi

CAT

5

 

El Grup C ha estat un torneig molt disputat, amb diferents canvis de líder, fins que a la penúltima ronda el jugador del Llinars, Sergi Collazo, que havia perdut la primera ronda contra la jugadora de l'Argentona, Alba De Lomas, aconsegueix una remuntada espectacular. Havia guanyat 7 partides de forma consecutiva i a la darrera ronda a l'indi Ankit Dalal, sumant 8 punts de 9 possibles.

Classificació Final Grup C

Nombre

FED

Pts.

Collazo Gibanel Sergio

CAT

8

Ruiz Herrero Victor

CAT

7,5

Calafell Marques Jose

CAT

7

Muntal Corrales Arnau

CAT

6,5

Maqueda Berdugo Francisco

CAT

6,5

Sole Bove Josep

CAT

6,5

Diaz Rendon Nicoll

CAT

6

Ankit Dalal

IND

6

Castaneda Munoz Antonio

CAT

6

Membrives Pino Didac

CAT

6

 

Classificacions finals