El dia 22, es va iniciar una nova edició l’Open Internacional d’Escacs ‘Vila de Sitges’ que arriba a la seva 45a edició, essent (juntament amb Badalona) el torneig més antic de Catalunya en la seva modalitat de 9 rondes tradicionals consecutives.

Enguany amb 225 jugadors (res) inscrits es supera la participació de l‘any passat.

En el grup ‘A’ no van haver-hi sorpreses en els resultats finals, això sí, alguns dels teòricament favorits van patir per assolir el punt en joc. Cada dia els jugadors estan més preparats i tothom pot presentar dificultats.

En la segona ronda, ja hi ha enfrontaments entre mestres que preveuen una jornada molt interessant.

En la foto que acompanya aquesta crònica es poden veure els principals favorits (amb el no. 1 de la llista en primer pla, l’ucrainés Vladimir Baklan) en plena ‘batalla’.

Pel que fa al grup ‘B’ gairebé es va complir també la lògica dels jugadors amb elo superior, tret d’alguna sorpresa com la victòria del jugador local Empez davant un rival amb molt més rànquing que el seu, o les victòries del xinès Gu Xianghan o la jove Arami Lobo en els seus enfrontaments amb jugadors superiors.

 

Ronda 2

Ahir dia 23, es va jugar la segona ronda de l’Open Internacional d’Escacs ‘Vila de Sitges’.

En el grup ‘A’ els principal favorits segueixen imposant la seva llei. Darrera, alguns mestres van deixant-se punts degut als enfrontaments directes entre ells.

Els jugadors indis, molt competitius com sempre, ja comencen a destacar fruit de victòries davant rivals superiors.

Pel que fa al grup ‘B’ cal destacar la victòria de la jugadora índia Fathima Abdeen (44a del rànquing inicial) davant el número 1 de la llista.

En acabar la ronda, encapçala la representació local Carles Grau amb 1,5 punts. Els nostres joves jugadors de l’escola comencen a notar la duresa de la competició.

 

Ronda 3

Ahir dia 24, es va jugar la tercera ronda de l’Open Internacional d’Escacs ‘Vila de Sitges’.

En el grup ‘A’ la qualitat dels participants comença a seleccionar als jugadors, després de només 3 rondes ja queden només 5 jugadors (tots ells Grans Mestres) que compten les seves partides per victòries.

La jornada d’avui promet fortes emocions, doncs hi ha enfrontaments directes entre ells: el peruà Muñoz juga contra el ucrainès Baklan, l'azerbaianès Guliyev contra el rus Volkov i el cubà Orelvis Pérez contra el colombià Valderrama.

Meritòria actuació del nostre mestre internacional local Santi Beltran i del MI vilanoví Josep Anton Lacasa, els dos amb 2,5 punts, ficats en el grup de perseguidors.

Pel que fa al grup ‘B’ també els jugadors es van deixant punts pel camí, només resten 6 jugadors amb 3 punts després de tres partides disputades.

Cal esmentar la victòria del català Sergí Martí davant el número 2 de la llista d’aquest grup.

En acabar la ronda, segueix ferm el nostre jugador Carles Grau que només ha cedit mig punt.

 

Ronda 4

Ahir dia 25 de juliol, es va disputar la quarta ronda de l’Open Internacional d’Escacs ‘Vila de Sitges’.

En el grup ‘A’ van començar les conegudes ‘tablas de maestros’, els quatre primers classificats que s’enfrontaven entre ells van fer taules ràpides quasi sense lluitar. Es una situació habitual no desitjada, perquè no ofereix l’espectacle que es preveia en un principi.

Els que si van lluitar i de valent, van ser el nostre MI Santi Beltrán i el vilanoví (ex-campió del torneig) Josep Anton Lacasa. Ambdós en bona forma van assolir treballades victòries que els consoliden en el grup d’élit.

Ja no queda cap jugador que hagi guanyat totes les seves partides, 9 jugadors amb 3,5 punts lideren el grup i juguen entre ells avui si s’espera que les partides siguin molt disputades.

Pel que fa al grup ‘B’ únicament hi han dos jugadors (els catalans Magí Bernat i Esteban Lupiañez) que ha guanyat totes les seves partides i comanden la classificació en solitari.

Per això avui s’enfronten entre ells. Darrera, 5 perseguidors, mig punt per sota. Carles Grau, amb 3 punts, segueix liderant la representació local.

 

Ronda 5

Ahir dia 26, es va disputar la cinquena ronda de l’Open Internacional d’Escacs ‘Vila de Sitges’.

En el grup ‘A’ van sovintejar les sorpreses, al enfrontar-se entre ells Gran Mestres amb Mestres Internacionals. La mes sonada va ser la derrota del primer jugador de la llista, en Vladimir Baklan, davant el potent jugador cubà Berdayes.

També molt meritòria les taules del nostre mestre Beltrán que jugava contra un altre Gran Mestre i ara te ja quatre punts en cinc rondes.

Ara ja comencen a ser transcendents els resultats que es produeixin i per això tothom afina per no perdre oportunitats quan arribi el tram final.

El mata gegants Berdayes te avui una altre prova de foc davant el tercer favorit ‘a priotri’ el rus Volkov.

Pel que fa al grup ‘B’ el català Esteban Lupiañez segueix la seva marxa triomfal i comanda la classificació en solitari.

Darrera seu, amb 4,5 punts, es situen; l’aragonès Angel Sarto i la jugadora indú Fathima Abdeen que està fent un gran torneig fins ara, i més tenint en compta que el seu ranking inicial es el 44è.

Empez i Grau (que va perdre ahir la seva primera partida), son els jugadors locals mes destacats.

 

Ronda 6

Ahir dia 27, es va disputar la 6a ronda de l’Open Internacional d’Escacs ‘Vila de Sitges’, que ja comença a definir qui seran els candidats als llocs d’honor.

En el grup ‘A’ el mestre internacional cubà Isidro Berdayes va demostrar que la seva victòria en la ronda anterior davant el nro. 1 de la llista (Baklan), no va ser una cop de sort, sinó que aquest jugador es ja un ferm candidat a conquerir el torneig al derrotar brillantment a un altre dels favorits d’inici, el gran mestre rus Sergey Volkov.

L’azerbaià Guliyev, pel seu compte, segueix ferm i va guanyar la seves partida i ara (amb 5,5 punts) comanda la classificació juntament amb l’esmentat cubà que te els mateixos punts. Avui es preveu una gran partida en un enfrontament directe entre ells.

Cal destacar també l’excel·lent victòria del nostre mestre local Santi Beltrán davant el nord-americà Raven, que el situa en tercer lloc amb 5 punts. Avui tindrà una possibilitat de consolidar-lo, doncs juga amb el gran mestre rus Volkov.

Pel que fa al grup ‘B’, ahir ja es prèvia que Fathima Abdeen plantejaria serioses dificultats al fins líder invicte (a les hores) Esteban Lupiañez, i així va ser en caure derrotat davant la forta jugadora índia que ara comanda en solitari la classificació en aquest grup amb 5,5 punts.

Darrera seu un grup perseguidor, mig punt per sota, compost per els catalans Liñan i Bernat; i el jugador de Hong Kong Peramunetilleke.

Carles Grau amb 4 punts segueix al davant de la representació de la Penya de Sitges.

 

Ronda 7

Ahir dia 28, es va disputar la 7a ronda de l’Open Internacional d’Escacs ‘Vila de Sitges’.

En el grup ‘A’ el mestre internacional cubà Isidro Berdayes que te fermes possibilitats d’assolir una norma de Gran Mestre, va optar per no arriscar i va fer taules ràpides davant Guliyev que tampoc semblava massa disgustat amb la idea.

Santi Beltran, el nostre mestre local va perdre un final molt disputat a cara o creu amb Volkov, que amb aquesta victòria es refà de la seva ensopegada de la ronda anterior.

En Baklan, el primer favorit ‘a priori’ segueix una mica dubtós pel que fa a resultats, ahir va cedir mig punt i perd opcions dia a dia.

El GM peruà Muñoz, l’IM indi Harikrishnan i el Gran Mestre georgià Gaprindashvili van guanayr les seves partides i mantenen les seves opcions.

Aixì doncs, a dues rondes del final del torneig, la classificació s’apreta: Berdayes i Guliyev la comanden amb 6 punts, seguits a mig punt per sota per un grup de tres jugadors i amb 5 punts, un altre grup de 8 jugadors.

La penúltima jornada es presenta molt interessant i els punts molt cars.

Pel que fa al grup ‘B’, la jugadora índia (nro. 44 del ranking del grup) Fathima Abdeen ja tota una realitat, va guanyar la seva partida i lidera la classificació en solitari.

Tan sols hi ha dos perseguidors mig punt per sota, el jugador de Hong Kong Peramunetilleke i un altre jugador indi (Dalal). Darrera d’ells, amb 5,5 punts, Victor Gil i el jove català Villa Tornero.

Pel que fa a la representació de la Penya del Prado, el jove sitgetà Amadeu Moya la encapçala amb uns meritoris 4,5 punts.

En aquesta jornada partits decisius amb els enfrontaments: Abdeen - Peramunetilleke, Dalal – Gil i Villa - Sarto.  

 

Ronda 8

Ahir dia 29 es va disputar la vuitena ronda de l’Open Internacional d’Escacs ‘Vila de Sitges’.

En el grup ‘A’ el mestre internacional cubà Isidro Berdayes segueix amb el seu pla prioritari d’assolir norma de Gran Mestre, cosa que ho te a prop doncs només li caldria fer taules avui.

Volkov va guanyar el seu enfrontament i ara està molt ben posicionat per conquerir el títol.

La classificació està encapçalada per tres jugadors amb 6,5 punts: Berdayes, Guliyev i Volkov. Darrera seu un altre grup, el peruà Muñoz, l’indi Harikrishnan i el nord americà Raven amb 6 punts. El Primer jugador del ranking, l’ucrainès Baklan està despenjat amb 5,5 punts.

En la darrera ronda, interessants enfrontaments directes entre els esmentats grups per decidir el campionat.

Pel que fa al grup ‘B’, la jugadora índia Fathima Abdeen va resoldre amb molta solvència el seu partit clau per quasi conquerir el campionat del seu grup. Ara, el lidera amb un punt de avantatge vers els seus perseguidors. Només una ensopegada en la darrera jornada li podria malbaratà el seu objectiu.

Darrera seu un altre jugadors indi, Ankit Dalal i un jove valor català, Villa Tornero

Pel que fa a la representació de la Penya del Prado, Grau amb 5 punts torna a comandar-la.

Avui, duel indi, Dalal – Abdeen on un empat li garantiria el campionat a la jove jugadora que només ha cedit fins ara mig punt. Villa Tornero (6,5) contra Peramunetilleke (6) es l’altre duel destacat.  

 

Ronda 9

Ahir, dia 30 de juliol, es va disputar la novena i darrera ronda de l’Open Internacional d’Escacs ‘Vila de Sitges’.

La cerimònia de cloenda va estar presidida per l’alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell; acompanyada per la presidenta del Casino Prado, Carme Artigas, i el president de la Federació Catalana d’Escacs, Pepo Viñas.

En el grup ‘A’ el refrany que diu que ‘no es pot dir blat fins que està al sac i ben lligat’ es podria aplicar al mestre internacional cubà Isidro Berdayes, que a l’inici de la ronda era clar favorit a assolir norma de GM i conquerir el títol, més i tot després de ‘unas tablas de maestro’, va perdre la seva partida clau del campionat i per tant no va poder conquerir cap de les dues fites que tenia.

Pel demés, una ronda molt interessant i decisiva que va deixar com a campió una altre vegada, al Gran Mestre rus Sergey Volkov amb 7. Completen el podi (amb la mateixa puntuació: l’azerbaianès Guliyev i el nord americà Sturt Raven, en segon i tercer lloc respectivament).

El primer jugador local en aquest grup va ser el Mestre Internacional Santi Beltràn, que va assolir el 19è lloc amb 5,5 punts, millorant el seu rànquing inicial.

Pel que fa al grup ‘B’, aquí la jugadora índia Fathima Abdeen (44a del rànquing inicial) si que no va deixar marge a la sorpresa i amb unes taules ràpides va esvair qualsevol dubte i es va proclamar campiona en solitari i imbatuda, amb 8 punts.

Darrera seu, el segon classificat va ser el jove jugador de Hong Kong, Peramunetilleke, amb 7 punts. Amb la mateixa puntuació un altre jugador de la Índia, Ankit Dalal, va acabar en tercera posició.

Pel que fa a la representació local, el nostre jugador Carles Grau va conquerir el primer lloc amb 6 punts.

La 45a edició ja es història, ara ja comencem a treballar per la edició 46a.