ACTA DE LA REUNIÓ TELEMÀTICA DE CLUBS DEL CIRCUIT INTERNACIONAL D’ESCACS

Acta de la reunió celebrada el dia 6 de maig de 2020, a les 19,30 hores, per tractar del tema de la viabilitat d’organitzar els torneigs que formen part del Circuit, en la crisi sanitària.

ASSISTENTS ORGANITZADORS: Toni Ayza (Secretariat), Imma Montoliu (Vallfogona), Òscar de la Riva (Andorra), Vladimir Zaiats (Osona), Evarist Pérez (Sant Martí), Ana Bonals (Llinars), Ramón Caro (Mollet), Jose Martínez (Sabadell), Francesc Blasco (Valls), Jordi Capellades (la Pobla de Lillet), Jaume Ribera (Mollerussa), Ivan Marina (Vilanova), Joaquim Lacasta (Martorell), Toni Ferret (Sitges), Jose Manuel Lucas (Sant Boi), Dani Flores (Canovelles), Olot, Salvador Barrot (Santa Coloma de Queralt), Jordi Diaz (Platja d’Aro), Jose Antonio Muñoz (Rubí), Victor Pont (Barberà), Toni Fernández Figueres), Daniel Ruiz (Santpedor) i Jordi Mas (Vendrell).

ASSISTENTS FEDERACIÓ: Pepo Viñas, Jordi Magem i Antoni López.

Jordi Magem dóna la benvinguda als assistents i dóna la paraula a Pepo Viñas, president de la FCE, que informa del següent:

  1. La Federació donarà suport, dintre de les seves possibilitats, totes les iniciatives d’activitats escaquístiques dels torneigs del Circuit. Cada organitzador té la potestat de fer el que consideri millor, tot i que segurament les dificultats seran enormes per les mesures sanitàries i la manca d'esportistes d’altres països.
  2. El Gran Premi del Circuit, amb les puntuacions i dotacions de premis, queda suspès, ja que no té sentit, si la majoria dels Torneigs no es podran fer.
  3. De cara al 2021 la Federació té previst fer, de manera conjunta amb els Opens del Circuit una campanya publicitària per incentivar als esportistes a participar després d’un any en blanc.
  4. Les dates i puntuacions per al 2021 tindran com a referència les del 2019. Els clubs conservaran els seus drets de prioritats de dates i els Opens aspirants ho continuaran sent si volen continuar optant a ser-ho.
  5. Els ajuts econòmics dependran de la proposta d’activitats, que cada club faci a la Federació, en cas que es prengui alguna iniciativa o activitat alternativa al seu open.

Per part dels assistents van haver-hi les següents intervencions:

Jordi Diaz (Platja d’Aro), apunta la possibilitat de posposar el seu open del 13 al 20 de setembre del 2020. També anuncia que intentaran portar a Karpov i Kramnik per a fer un matx d’exhibició. Contempla la possibilitat de Karmnik realitzi una masterclass per a esportistes destacats de la Federació o persones que vulgui pagar la classe. També tenen previst ver una competició de ràpides on-line de l'1 al 3 de juliol.

Jordi Magem demana que les iniciatives dels clubs s’enviï per escrit quan estiguin confirmades.

El representant de l’Actiu de Santpedor, Daniel Ruiz explica que encara tenen expectatives per fer l’Open ja que encara falten quatre mesos, però que són conscients de les dificultats i tot dependrà de les condicions en les que es puguin fer torneigs d’escacs. Pregunta si hi ha data límit per decidir si es fa o no es fa el Torneig. Pepo Viñas li respon que no hi ha dates límits per confirmar la celebració de Torneigs, però quan abans se sàpiga millor per poder coordinar dates.

Toni Ayza (Open de Sants), demana a la Federació que contempli fer les reunions online atès la gran participació en aquest tipus de reunions telemàtiques.. L’Open de Sants quasi segur que no es farà, ja que no té sentit si no hi pot haver participació internacional. La decisió no està presa perquè depèn també del conveni amb la Federació, Secretariat i Ajuntament per incloure del Torneig Internacional Ciutat de Barcelona. Ateses les condicions difícilment assumibles per organitzar un Open d’Escacs, creu que durant el 2020 no es podran celebrar torneigs, almenys tal com els coneixien fins ara.

Jordi Mas de La Lira Vendrellenca confirma que el seu open del Vendrell no es podrà celebrar i demana continuar com aspirant de cara al 2021.

Jordi Capellades, diu que la intenció dels organitzadors de l’Open de la Pobla de Lillet és fer-ho. Seria una bona excusa per portar l’Open al Pavelló municipal. Si és possible s’intentarà adaptar l’Open a la nova normativa sanitària que encara no se sap en el cas concret dels Escacs.

Ramón Caro (Mollet) indica que l’única possibilitat que hi veu és organitzar torneigs on-line, ja que de manera presencial no serà possible per la negativa dels Ajuntaments a cedir les seves instal·lacions.

Dani Flores (Canovelles) diu que el Torneig de Canovelles no es podrà fer i apunta al mes de desembre com a possibilitat d’organitzar-ho en cas que es pugui fer en aquelles dates. Demana solidaritat entre tots per superar aquesta crisi.

Vladimir Zaiats (Open Osona) diu que depèn de les autoritats que es pugui fer al setembre. El torneig universitari, que també organitza podria ser online. Hem d’aprofitar les innovacions que estem aprenent en aquest estat d’alarma. El problema és el control anti-cheating.

Ana Bonals (Open de Llinars) explica que l’Ajuntament no cedirà les seves instal·lacions durant el 2020 i l’Open no es podrà fer en les dates previstes.

Jose Antonio del torneig de Torredembarra confirma que ja està suspès i que no es farà fins al 2021.

Evarist Perez (Open de Sant Martí) afirma que es molt difícil que es pugui celebrar el seu Open. Tot depèn de les condicions sanitàries que es demanin en temes d’aforament, distancia entre participants, neteja, etc. Fer un torneig on-line no el considera com una alternativa al seu Open presencial, ja que les normes d’aquests torneigs són molt diferents.

Pepo Viñas diu que està previst fer una reglamentació de cada modalitat esportiva, la Federació elaborarà propostes que han de ser acceptats per les autoritats sanitàries. Pel que fa al tema ajuts econòmics, a la Federació li interessa que hagi la màxima activitat escaquística dintre de les restriccions i també donarà suport als torneigs online. La Federació mantindrà informats als clubs de les novetats pel que fa a la reglamentació especifica del nostre esport durant la crisi sanitària.

José Manuel Lucas (Sant Boi) suggereix la possibilitat de fer un torneig online, però presencial en un mateix local per a tots els participants, cadascun amb el seu ordinador.

Toni Ayza informa que segons la normativa actual dels espais municipals tancats les condicions fan inviable organitzar torneigs d’escacs. La reducció dels aforaments, la impossibilitat d’utilitzar els lavabos fa molt complicat organitzar proves d’escacs.

Pepo Viñas explica que els tres eixos de la Federació pel que fa a les competicions és la Lliga Catalana, els campionats d’Edats i el Circuit i per tant tenen tota la preferència i suport de la Junta Directiva. Pel que fa a la Lliga Catalana s’intentarà que acabi la ronda que falta i en el cas de la Divisió d’Honor les dues o tres rondes restants. En cas que no es pugui fer per les condicions sanitàries es prendran les mesures per inici de la Lliga a la temporada vinent.