Els dies 13 i 14 d’octubre es juga el Primer Campionat Intercontinental per a Presos, organitzat per la Federació Internacional d’Escacs (FIDE), i amb el lema "Escacs per la llibertat".

En el torneig participen 43 equips de 31 països diferents. Les partides es juguen per internet i a un ritme de 10 minuts per jugador.

El primer dia de joc, que ha coincidit amb el Dia Internacional de l’Educació en les presons del món, els equips s’han dividit en sis grups i han jugat en un sistema de lliga. Els dos millors equips de cada grup s’han classificat per a la fase final, que tindrà lloc el dia 14 d'octubre. La jornada d'ahir es va poder seguir en directe.

En el Centre Penitenciari Ponent de Lleida quatre interns han representat a l’equip Espanya-Catalunya, integrant el grup 4, juntament amb República Txeca, Geòrgia, Alemanya, Itàlia, Noruega, Rússia i Ucraïna.

L’Acadèmia d’Escacs Josep Oms s’ha fet càrrec de l’organització de l’equip, i ha estat acompanyat del president de la Federació Catalana d’Escacs, Pepo Viñas, i de tres integrants de la Junta Directiva: Xènia Arnó, Lourdes Porta i Blanca Torras.

Aquest esdeveniment destaca la importància dels escacs com a eina integradora. És un esport en que es treballa la capacitat de frustració, d’anàlisi, a pensar abans d’actuar: elements clau per a la futura reinserció amb una pedagogia educativa molt potent. Cal recordar que les persones privades de llibertat sotmeses en un procés penitenciari són un grup social molt vulnerable que moltes vegades manca d'una plena reinserció sociolaboral. Amb l'ajuda dels escacs s'està obrint pas a aquestes persones a integrar-se a la societat a través del seu joc, sentint que en formen part, tot i la manca de llibertat.