CLUBS

JUGADORS

TORNEIGS

LLIGA CAT.

CIRCUIT

RETRANSMISSIONS

Destacats

 
 
 
 
 

Retransmissió en directe de la Lliga Catalana 2024

Cada dissabte, a partir de les 16:30 hores, es retransmetran dues partides de divisió d'Honor. Aquesta setmana:

R11 Grup Títol - Final: Colon Sabadell Ionehipotecas.com - Platja d'Aro

R11 Descens: Andorra - Olot

Chess.com

Telèfon resultats (només Divisió Honor): 689.625.046

Lliga Catalana d'Escacs 2024

Final a Manresa

Dissabte, 13 d'abril de 2024

RICARD LEGA DEIXA UN GRAN BUIT ALS ESCACS

Ricard Lega va ser  una persona que va dedicar gran part de la seva vida als escacs. Els vivia d’una manera intensa i apassionada. Home de fort caràcter i conviccions, va ser  un aferrissat defensor dels escacs lleidatans.

 

RICARD LEGA DEIXA UN GRAN BUIT ALS ESCACS

Ricard Lega va ser  una persona que va dedicar gran part de la seva vida als escacs. Els vivia d’una manera intensa i apassionada. Home de fort caràcter i conviccions, va ser  un aferrissat defensor dels escacs lleidatans.

Sempre que visitava Barcelona per una reunió de Junta Directiva sabia aconseguir drets i recursos per a la Delegació de Lleida,  els seus clubs i jugadors. En contrapartida, sempre estava disposat a ajudar i quan ningú volia organitzar alguna competició ell agafava el timó i la tirava endavant. És cert que era una persona autoritària, però sabia manar, i també era un persona propera, capaç d’emportar-se a casa seva jugadors a dormir o menjar o d’acompanyar els més joves, a on fos, en el seu cotxe. Sempre disposat a ajudar i promocionar els jugadors lleidatans i catalans.

Amb aquest escrit vull retre un petit homenatge en nom de la Federació Catalana d’Escacs i del meu propi, ja que el vaig tractar molt sovint durant l’época que vam coincidir ell com a dirigent i jo com a gerent.

BREU BIOGRAFIA

Ricard Lega neix a Sevilla el 1935, però la família es trasllada a Lleida quan ell té només un mes de vida. Comença a jugar a escacs l’any 1948, és a dir quan té 13 anys. Es mou entre els taulers d’escacs durant tota la resta de la seva vida ocupant càrrecs directius i tècnics com àrbitre FIDE, jugador i monitor d’escacs.

La llista de càrrecs que exerceix és inacabable: directiu del Club Escacs Lleida des de l’any 1958; delegat d’escacs d’”Educació y Descanso” durant 9 anys (1959.1968); president del  Club Escacs Lleida  (1967). Fundador de la Delegació Territorial d’Escacs de Lleida de la Federació Catalana d’Escacs l’any 1968, temporada en què es comencen a organitzar competicions individuals i per equips i es formen alguns dels clubs que actualment integren la Delegació de Lleida. La seva darrera reelecció com President de la  Territorial de Lleida va ser al 1994.

A més de president de la Delegació de Lleida, va ser membre de la Junta Directiva de la Federació Catalana i Espanyola d’Escacs durant més de 20 anys. Va tenir el càrrec de Vice-president primer i  d’adjunt a la presidència de la Federació d’Escacs amb el mandat de Josep Flores.

També va destacar com Àrbitre de la Federació Internacional, monitor, entrenador i jugador del que llavors es va anomenar categoria preferent, el que actualment seria un jugador de més de 2000 punts d’elo. En els darrers anys de la  seva vida competia amb competicions de gent gran en els que destacava com un dels millors de Lleida.

Va organitzar cinc Campionats d'Espanya: Absolut a Lleida, 1991; Femení a Lleida, 1983;  i Juvenil a Lleida, al 1982 i Balaguer al 1990.

Va col·laborar també intensament en l'organització i desenvolupament, en els seus orígens, de grans tornejos Oberts com Benasque, Andorra, Balaguer i Sort.

A més de l'àmbit escaquístic, Ricard Lega va col·laborar amb l'Esport de Lleida en general, especialment amb el Club de Futbol Lleida,  va ser fundador de la Penya Barcelonista de Lleida, president del Llista Blava de d'Hoquei i va col.laborar amb la Federació de Natació, i Gimnàstica. 

Com a reconeixement a la seva tasca duta a terme, l’any 1974 va rebre la medalla d’or de la campanya “Educación Fisica y Deportes para Todos”; a més l’any 1975 rep el títol de Quijote de l’Esport de Lleida, atorgat per la premsa esportiva d’aquesta província i l’any 1988 rep l’homenatge per part de tots els clubs d’escacs de Lleida en commemoració dels 20 anys al capdavant de la Delegació. El punt culminant li arribà l’any 1994, data de commemoració del vint-i-cinquè aniversari de la Delegació Territorial d’Escacs de Lleida, amb la concessió de la insígnia d’or de la Federació Catalana d’Escacs i la placa de l’esport de la Secretaria General de l’Esport. L’any 1995  va rebre  la medalla de “Forjador de l’Esport” de la Generalitat de Catalunya.

EL NOSTRE CONDOL A LA FAMILIA I AMICS

Els escacs han estat l’eix al voltant del qual ha transcorregut tota la seva vida. Cal  fer un esment especial a la seva dona Magda Mur que era un dels puntals de la seva vida i sempre  la trobàvem al seu costat.

El meu condol al seus fills, Magda, Ricard i Carolina, Xavi i Yolanda i Anna; i als néts, Andrea, Marina, Joan i Albert. 

EL SEU LEMA

Per acabar, cal plasmar dues de les seves dites més habituals:

“El cognom Lega ve de legalitat. Els dirigents d’un esport sempre s’han de regir per la legalitat i l’honestedat, han d’estar per servir  l’esport i no per servir-se a ells mateixos”. Subscrivim les seves paraules una per una.

Descansi en pau. 

Antoni López Manzano

Preguntes Freqüents

Botiga en línia

Cercador

Galeria Flickr