El cap de setmana que ve, s'inicia la Lliga Catalana d'Escacs 2024. Serà l'edició número 80 des de 1927, quan va començar la competició d'escacs que reuneix més participants.

Pel mig hi ha hagut una guerra i una pandèmia, fets que han provocat la no disputa del torneig, però també canvis en el ritme de joc, la tecnologia del rellotge, la tipologia de les planelles, entre d'altres, com ara el nom que fins a 2013 era conegut com a Campionat de Catalunya per Equips i, a proposta de l'Elies Muratet, es va canviar per Lliga Catalana.

Un dels canvis que ha tingut la Lliga en la seva història és el calendari. Els primers anys, la Lliga era biennal. Passada la Guerra Civil Espanyola, va passar a ser anual, però allargava tota la tardor i l'hivern, mesos d'octubre o novembre fins a gener, febrer o març. És a partir de l'inici de la dècada dels 90 del segle passat que la competició per equips passa a jugar-se com en l'actualitat en els primers mesos de l'any, del gener a l'abril.

Un altre canvi que s'ha anat produint al llarg dels anys és el nombre d'equips i el format de competició. Fins al 1955 el nombre d'equips de la màxima categoria de la Lliga va anar variant dels 6 als 12 equips. A partir de llavors, s'estabilitza en un grup únic amb 12 equips, que augmenta en 13 o 14 entre els anys 1966 i 1977. El 1992 es rebaixa a 10 equips per fer una Lliga de grup únic a 9 rondes. De nou augmenta a 12 equips entre els anys 2010 i 2013. És a partir de la Lliga 2014 sota el mandat del president Antoni Ayza que el format de la Lliga és l'actual: 16 equips agrupats en dos grups de 8 en una primera fase de 7 rondes, i tot seguit una segona fase un grup per decidir el campió i un altre grup per decidir els equips descendents.

Al llarg d'aquestes 80 edicions de la Lliga Catalana d'Escacs, 97 clubs diferents han estat presents a la màxima categoria, destacant la presència en 68 edicions del Terrassa que de nou torna a ser present després de l'ascens de la passada edició. També destaquen les 61 edicions del Foment Martinenc que serien més si es comptessin les edicions d'abans de la fusió, l'any 1961, entre el Martinenc i el Foment. I un altre club històric, ara ja desaparegut, era el barceloní UGA (Unión Gracienca de Ajedrez) que va participar en 59 edicions.
Inicialment, la majoria dels equips que componien la màxima categoria de la Lliga eren de clubs de la territorial de Barcelona. No és fins a mitjans dels seixanta quan apareixen clubs d'altres territorials entre els equips més forts de Catalunya. El 1966, el Tarragona assoleix la fita. L'any 1967 és el Lleida i no és fins a 1976, amb l'Olot, qui porta un equip gironí a la Divisió d'Honor. Actualment, hi ha 3 equips gironins a la Divisió d'Honor, un andorrà i la resta 12 de la territorial de Barcelona.

A la Lliga 2024 es mantenen les vuit categories: Divisió d'Honor, Primera Divisió Segona Divisió, Preferent, Primera Territorial, Segona Territorial, Tercera Territorial i Sub12. S'incrementen els grups i jugadors participants respecte a l'edició passada, passant de 54 a 61 grups i de 3.500 jugadors a gairebé 4.000, que hauran de formar part en un equip cada setmana.

I si la Lliga Catalana d'Escacs té l'energia que té entre els federats és justament per això: és la competició que més esportistes hi participen, i on la majoria dels clubs de la Federació hi són presents.

A gaudir de la Lliga 2024!!