El passat dijous, 8 de desembre, a la seu de la Federació Catalana d’Escacs es va realitzar la tercera edició de les concentracions obertes d’escacs femenins. En aquesta edició vam comptar amb els grans jugadors GM Marc Narciso, GM Jordi Magem i MI Michael Rahal, que van realitzar unes classes molt interessants. Vam comptar amb un total de 21 participants, formant tres grups. De manera que cada grup va gaudir d’una sessió de 2h amb cadascun dels monitors.

En GM Marc Narciso va ensenyar de manera improvitzada com jugar un parell de finals molt interessants com un de torre contra alfil i la diferència de tenir en aquest cas un peó a sisena fila o més endarrere. A més a més, ens va comentar una partida que va jugar l’any passat contra Swapnil, que compta amb sacrificis i molt d’atac. Mentre anava comentant la partida, ens feia sentir com si nosaltres també estiguéssim jugant-nos el punt en aquella posició, escoltant les nostres opinions i trobant algunes bones idees estratègiques que també podria haver seguit.

En canvi, en GM Jordi Magem ens va portar problemes, però aquesta vegada no vam treballar tanta tàctica, sinó més estratègia. Els problemes que ens planteja són ben interessants, ja que a primer cop de vista sembla una posició ben indefensa i quan la comences a estudiar amb profunditat acabes trobant que amaga temes molt interessants i que aquella jugada o el pla que segueix acaba decidint la partida. També vam estudiar alguns finals de peons que va guanyar Magnus Carlsen de manera sorprenent, on d’una posició igualada aconsegueix la victòria.

Finalment, però no menys important, en MI Michael Rahal ens va ensenyar a buscar patrons de mat en determinades posicions. Després de fer un breu repàs al que vam veure en anteriors concentracions sobre la força de les torres en les columnes obertes, vam estudiar la força dels alfils en les diagonals, ja que les torres són a les columnes el que els alfils són a les diagonals. Així que tal com sabia Garry Kasparov en una partida contra Vassily Smyslov al 1981, a vegades val la pena sacrificar la qualitat per conservar un alfil a la gran diagonal.

Va ser una experiència molt enriquidora on totes les participants ho vam passar molt bé. Esperem que en futures concentracions tu també t’hi apuntis i ho visquis en primera persona!