Fa uns dies ha finalitzat l'Expo de Dubai, la qual ha tingut ressò en l'àmbit escaquístic sobretot perquè s'hi va disputar la final del Campionat del Món entre Carlsen i Nepomniachtchi o el pavelló d'Espanya, amb una secció dedicada als escacs. Però aquest no ha estat el primer cop que una Exposició Universal ha acollit un torneig d'escacs d'alt nivell, sinó que n'hi ha hagut d'altres, com per exemple la de Barcelona el 1929.
El present material té la voluntat de donar a conèixer a l'alumnat què són les Exposicions Universals i quines s'han celebrat a Catalunya, així com la seva relació, a grans trets, amb els escacs.
Podeu descarregar el dossier en el següent enllaç: ESCACS I EXPOSICIONS UNIVERSALS
Continguts del dossier "Escacs i Exposicions Universals" (CS i ESO):
Presentació.
Lectura: Escacs i Exposicions Universals.
Les Exposicions Universals
L'Expo de Dubai
Els escacs a les Exposicions Universals
El Torneig Internacional de Barcelona (1929)
Annex 1: El Torneig Internacional de Barcelona (1929). Quadre de resultats del torneig.
Annex 2: Enllaços d'interès.
Fonts consultades.
El proper dimecres, dia 1 de desembre, tindrà lloc a les 19:00 hores una nova sessió online sobre experiències en Escacs Educatius des de l’Observatori d’Escacs i Educació de la Universitat de Girona.
La Jornada es podrà seguir a través dels enllaços següents:
Entrant directament al web de l’Observatori
Reportatge del Diari Ara Terres de Lleida del dia 27 de gener del 2021 "La desigualtat de gènere, en escac".
Us deixem l'enllaç perquè ho pogueu llegir.
En el Suplement de Catalunya Ràdio van parlar dels escacs amb el títol de "Desmuntant tòpics dels escacs, més enllà de l'efecte "Gambito de dama"".
Us deixem l'enllaç per si voleu escoltar-ho:
Aquesta tarda organitzarem el darrer torneig "#Escacs a l'escola".
Des de la FCE volem ajudar-vos a passar millor aquests dies de confinament. És per això que hem organitzat diferents torneigs d'escacs cada dia, de dilluns a divendres, al matí i a la tarda.
La VI Jornada Escacs i Educació, organitzada per l’Observatori d’Escacs i Educació de la UdG amb la col·laboració de l’Institut de Ciències de l’Educació Josep Pallach i la Facultat d’Educació i Psicologia de la Universitat de Girona i amb el suport de la Federació Catalana d’Escacs i del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya es va celebrar el dia 18 de gener de 2020 a la seu de La Facultat d’Educació i Psicologia de la Universitat de Girona.
Aquesta activitat anual de l’Observatori, inclosa en el Pla de Formació del Departament d’Educació, té com a objectiu fonamental ser un punt de trobada de les persones interessades en la introducció dels escacs com a eina educativa als centres amb la finalitat d’ajudar a conèixer i a estendre el projecte Escacs a l’Escola, de seguir aprenent, de fomentar l’intercanvi d’idees i d’aportar noves experiències i noves estratègies per ser traslladades a l’aula.
En la sessió inaugural hi van participar la Dra. Carme Saurina, directora de l’Observatori “Escacs i Educació” de la UdG; la Dra. Sílvia Simon, delegada de Promoció i Divulgació de la UdG en representació del Rector i el Sr. Josep Serra, vicepresident de la Federació Catalana d’Escacs i membre de l’Observatori.
Ahir a la seu de la Federació Catalana d'Escacs es va dur a terme el Taller de didàctica dels Escacs a càrrec d’Esteban Jaureguízar. Hi van assistir més de 25 persones entre monitors, mestres i entrenadors. Avui el curs s'oferirà a Girona.
Fins el dia 27 de setembre us podeu apuntar a la formació del programa "Escacs a l'Escola", si sou mestres o professors. Es tracta de cursos de 20h (10 presencials i 10 on-line), gratuïts, en els quals es donen a conèixer els escacs com a eina educativa, per utilitzar-los de forma transversal d'aprenentatge.
Trobareu tota l'oferta de cursos a la pàgina http://xtec.gencat.cat/ca/formacio/info-general/oferta-formativa/. Si poseu la paraula "escacs" al cercador d'activitats veureu totes les propostes. Animeu-vos a participar-hi i ajudeu-nos a difondre-ho!
Dins del Programa Erasmus+ Champs, que aposta per l'ensenyament dels escacs a l'escola com una eina educativa, i on hi ha participat l'Observatori d'Escacs i Educació de la Universitat de Girona, posem a la vostra disposició una sèrie d'exercicis d'escacs i matemàtiques per si us poden interessar. Els trobareu en català, castellà i anglès al següent enllaç: https://bit.ly/2lH5api
Reunió de Formadors del Programa Escacs a l'Escola, el passat 7 de setembre a la seu de la Federació Catalana d'Escacs