La VI Jornada Escacs i Educació, organitzada per l’Observatori d’Escacs i Educació de la UdG amb la col·laboració de l’Institut de Ciències de l’Educació Josep Pallach i la Facultat d’Educació i Psicologia de la Universitat de Girona i amb el suport de la Federació Catalana d’Escacs i del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya es va celebrar el dia 18 de gener de 2020 a la seu de La Facultat d’Educació i Psicologia de la Universitat de Girona.

Aquesta activitat anual de l’Observatori, inclosa en el Pla de Formació del Departament d’Educació, té com a objectiu fonamental ser un punt de trobada de les persones interessades en la introducció dels escacs com a eina educativa als centres amb la finalitat d’ajudar a conèixer i a estendre el projecte Escacs a l’Escola, de seguir aprenent, de fomentar l’intercanvi d’idees i d’aportar noves experiències i noves estratègies per ser traslladades a l’aula.

En la sessió inaugural hi van participar la Dra. Carme Saurina, directora de l’Observatori “Escacs i Educació” de la UdG; la Dra. Sílvia Simon, delegada de Promoció i Divulgació de la UdG en representació del Rector i el Sr. Josep Serra, vicepresident de la Federació Catalana d’Escacs i membre de l’Observatori.

El ponent central de la Jornada, el Sr. Manuel Azuaga, va impartir diverses sessions tal com es detalla en el programa adjunt. La primera conferencia d’inici de la Jornada, amb el títol “Programa aulaDjaque, el ajedrez en las escuelas andaluzas” ens va permetre conèixer com desenvolupen el programa d’escacs escolar impulsat des de la Consejeria de Andalucia a la comunitat andalusa i del qual el Sr. Azuaga n’és el coordinador.

En la resta de les exposicions vàrem poder conèixer com desenvolupa el seu programa setmanal de radio amb la finalitat de fer una divulgació àmplia dels escacs, com utilitzen els escacs per treballar amb dones en risc d’exclusió social i ens va delitar amb la sessió anomenada “Cuentos, jaques y leyendas” en la que, com a bon periodista que és, fa recerca per conèixer històries que relacionen persones ben conegudes amb els escacs. En aquesta sessió vàrem poder conèixer la relació que tenien amb els escacs personatges tan diversos com Unamuno, Humphrey Bogart i Manuel Duchamp.

Inserides enmig de les exposicions del Sr. Azuaga es van impartir dues ponències de dues persones implicades en el projecte català d’escacs a l’escola. El Sr. Jordi Franquet ens va presentar magistralment la feina feta amb el recurs Jclic per tal de treballar temes de matemàtiques a Primària i el Sr. Marcel Bonet ens va explicar com utilitza els escacs com a recurs metodològic en els cicles formatius de Gestió Administrativa.

En la darrera sessió de la tarda, el Sr. Mauel Azuaga va impartir un taller on va combinar la introducció d’algun concepte teòric amb jocs que van engrescar els participants a la jornada i els van proporcionar noves estratègies i noves maneres de dinamitzar i motivar els alumnes.

La valoració dels 40 assistents a aquesta sisena jornada va ser molt positiva.