Bellcaire recupera el club d'escacs quaranta anys després.

La lliga d'escacs de les terres de Lleida mourà, a partir del 24 de gener, un total de 39 equips repartits en les categories de Preferent, Primera, Segona i Tercera categoria. Durant tres mesos, aquesta competició convocarà els matins dels diumenges a uns 262 jugadors titulars, més alguns altres jugadors reserves.

També cal recordar als tres equips lleidatans que ja competeixen en categoria catalana: el Lleida, que acaba de pujar a Divisió d'Honor, la màxima categoria dels escacs catalans; el Tàrrega, que competeix a la Primera Divisió Catalana; més Torà i Lleida B, que competeixen, a la Segona Divisió Catalana, tots ells contra equips d'altres províncies.

El Lleida tindrà un difícil paper en el retorn a la Divisió d'Honor, una categoria on es poden trobar bastants jugadors professionals dels escacs. Amb la crisi, el Lleida va prescindir dels seus jugadors estrangers, però amb un planter local força jove intentarà mantenir-se en l'èlit dels escacs catalans.

Pel que fa a la Preferent lleidatana, està composta de 10 equips de 10 jugadors cadascún: Balaguer, Mollerussa, Baix Segre, Balàfia, Almenar, Bellpuig-Vilanovenc, Ponts, Ivars, Vallfogona i Tornabous. El campió guanya el privilegi de l'ascens a la Segona Divisió Catalana i el cuer baixa a la Primera Categoria territorial.

La novetat d'aquest any és la reincorporació a la competició del Bellcaire, club d'escacs que va desaparèixer fa uns quaranta anys, i que aquesta temporada 2016 ha refet el club i competirà a la Tercera territorial.

També cal nomenar, que com a prèvia a la lliga, es celebra la competició de la Fase Lleida de Copa Catalana els dies 10 i 17 de gener, al poliesportiu de Bellpuig. Aquesta competició, a un ritme semirràpid de partides, està obert a tots els equips federats, i pot servir com una preparació per a la lliga.

Joan R. Giribet