Publicació de la Circular amb la convocatòria de la Lliga Catalana 2023.

El format de la Lliga Catalana tornarà a ser el que era abans de la pandèmia, amb l’excepció de la Primera Divisió:

 • Divisió d’Honor serà de dos grups de 8 i Primera Divisió serà de dos grups de 12.
 • A Segona Divisió hi haurà 4 grups de 10 equips cadascun d’ells. Es torna als 10 jugadors.

A les Delegacions de Barcelona, Lleida, Girona i Tarragona quedaria:

 • Preferent serà de 10 jugadors.
 • Primera serà de 8 jugadors.
 • Segona serà de 6 jugadors.
 • Tercera serà de 4 jugadors.

DATES

Lliga Catalana Divisió d'Honor: del 21 de gener al 15 d'abril de 2023 (2 grups de 8, quarts, semifinals i final el grup pel títol, 10 rondes. El grup pel descens, 11 rondes).

Dates: 21, 28 de gener, 4, 11, 18, 25 de febrer, 4, 11, 18, 25 de març i 15 abril de 2023.

Lliga Catalana resta de Categories: del 22 de gener al 16 d’abril de 2023 per als grups d’11 rondes i fins el 19 de març per als grups de 9 rondes.

Dates: 22, 29 de gener, 5, 12, 19, 26 de febrer, 5, 12, 19 (per a grups de 9 rondes) i 26 de març i 16 d'abril de 2023 (per a grups d'11 rondes).

Finals Catalanes i eliminatòries: Els dies 26 de març, 16, 23, 30 d'abril, 7, 14 i 21 de maig de 2023.

HORARI

A la Divisió d'Honor, el dia i hora de joc serà el dissabte a les 16:30 hores. A la resta de categories el dia de joc serà el diumenge i les partides començaran a les 9:30 hores.

RITME DE JOC

El ritme de joc per a totes les categories serà de 90 minuts per jugador amb increments de 30 segons per jugada efectuada.

INSCRIPCIONS MITJANÇANT EL PORTAL DE GESTIÓ I CORREU ELECTRÒNIC

Tots els clubs de Catalunya hauran de realitzar la inscripció a la Lliga Catalana d’Escacs, de tots els seus equips, pel portal de Gestió Administrativa al web de la Federació Catalana d'Escacs i una confirmació dels equips amb el nombre d’equips inscrits, la categoria de cadascun, i observacions si n’hi hagués, al correu lligacatalana@escacs.cat

El programa informàtic només permet efectuar la inscripció a la Lliga Catalana una sola vegada. Per aquest motiu els clubs han de tenir la seguretat dels equips que inscriuran, ja que no es podrà corregir la inscripció mitjançant el programa informàtic.

Qualsevol modificació en la inscripció, baixa o renúncia de categoria s'haurà de comunicar per escrit al correu lligacatalana@escacs.cat

TERMINI D'INSCRIPCIONS

Les inscripcions de tots els equips de cada club caldrà efectuar-les en el període comprès des del dia 24 de novembre a 9 de desembre de 2022.

PETICIONS DE DISTRIBUCIÓ D'EQUIPS

En observacions caldrà indicar si el club necessita una distribució determinada per als seus equips (per exemple, que no poden coincidir l’A i el B per manca d’espai). CAL EXPLICAR EL MOTIU DE LA PETICIÓ, JA QUE LA FEDERACIÓ ESTABLIRÀ PRIORITATS EN CAS QUE NO PUGUIN SER CONCEDIDES TOTES LES PETICIONS.

PREUS D'INSCRIPCIÓ

DIVISIÓ HONOR: 99 €; PRIMERA DIVISIÓ: 75 €, SEGONA DIVISIÓ: 67 €, CATEGORIA PREFERENT: 60€, PRIMERA CATEGORIA: 50 €, SEGONA CATEGORIA: 44 €, TERCERA CATEGORIA: 37 €, CATEGORIA SUB-12 PROMOCIÓ: 37 €.

El sorteig de Segona Divisió s'efectuarà el dia 13 de desembre de 2022 a les 20:00 hores a la mateixa Federació i es retransmetrà en directe des del canal de twitch de la federació.

Cada Delegació podrà establir la data de comunicació del sorteig de la Lliga en el seu àmbit territorial. Els equips que no prenguin part a la Lliga Catalana seran baixats a l'última categoria establerta per a la següent temporada.

DATA DE PRESENTACIÓ DE LES LLISTES D'ORDRE DE FORCES

La confecció i presentació per Internet de les llistes d’ordre de forces cal fer-la entre el dia 9 i el 17 de gener de 2023. En cas de retard s’aplicaran les multes i sancions tipificades a tal efecte.

TOLERÀNCIA EN EL RETARD

Perdrà la partida l’esportista que es presenti amb més d'una hora de retard de l'hora oficial del començament de la mateixa.

AVALUACIÓ

El torneig serà avaluat per a elo català per a totes les categories. El torneig també s’avaluarà per a elo FIDE per a totes les categories menys per a la categoria Sub-12.

ESPORTISTES AMB DISCAPACITAT FUNCIONAL

Amb la inscripció a la Lliga Catalana, se sol·licitarà als clubs la següent informació:

 1. Nom dels esportistes afiliats al club que tinguin alguna discapacitat funcional que no els permeti l’accés als locals de joc no adaptats.
 2. Si el local habitual del club és adaptat o no (Adaptat vol dir que compleix el decret 135/95 de la Generalitat de Catalunya). Sense cap barrera i amb lavabos adaptats.
 3. Condició de local adaptat: A fi de disposar d'informació del local dels clubs i la seva  accessibilitat per a persones amb dificultat i/o discapacitat de mobilitat, cal indicar a "observacions" si el local de joc està adaptat o no. Es considerarà que el local està adaptat quan es pugui accedir a peu pla o amb ascensor sense cap esglaó en tot el seu recorregut.
 4. En cas que el club no tingui el local habitual adaptat, podrà proposar un local alternatiu adaptat dintre de la mateixa localitat i amb capacitat per acollir tot el matx. Els esportistes amb discapacitat funcional hauran de jugar a la mateixa sala de joc que la resta del seu equip.
 5. En cas de disposar d’aquest local alternatiu, indicar l’adreça.
  1. Un cop un equip ha manifestat que té un o més esportistes amb discapacitat funcional, l’aparellament del campionat per equips, dins del grup que li correspongui, serà dirigit als locals de joc adaptats, tant com sigui possible.
  2. En cas que tot i les propostes anteriors no fos possible jugar el matx en un local adaptat, la Federació determinarà el local de joc.

DESEMPATS A LA LLIGA CATALANA

A Divisió d’Honor s’aplicaran per aquest ordre:

 1. Punts per tauler.
 2. Encontre directe entre clubs empatats.
 3. Holandès fins a les darreres conseqüències.

A la resta de Divisions i Categories s’aplicaran per aquest ordre:

 1. Sonneborn-Berger per Equips tipus B
 2. Resultat particular
 3. Kashdan
 4. Holandès fins a les darreres conseqüències.

Desempats als Play-Off d'ascens i Finals catalanes de qualsevol Divisió o Categoria:

 1. Holandès fins a les darreres conseqüències.

NOTA: Les dates i preus queden pendents d’aprovació en el calendari i pressupost que es presentarà a la propera Assemblea General de Clubs.