El 30 de març va tenir lloc la gran jornada final de la Lliga Catalana d’Escacs 2019 a Divisió d'Honor, disputada en seu única a l'Hotel SB Icària de Barcelona: 160 jugadors dels 16 millors equips de Catalunya, entrada oberta al públic i retransmissió en directe per internet. El Colón Sabadell Chessy es va proclamar campió per tercer any consecutiu en un emocionant desenllaç en el qual Daniel Garcia Ramos va guanyar la darrera partida posant el 5,5 a 4,5 final davant un Barberà que a punt va estar de vèncer. Tercer, l’Escola d’Escacs de BCN i quart el Sant Josep de Badalona. Baixen Lleida, Andorra i Olot.

Final

La final va ser extremadament emocionant fins al darrer moment. Un dels primers fets remarcables va ser la victòria al tauler 1 del GM Jaime Cuartas (Barberà) davant del GM Jordi Magem (Sabadell). El nou fitxatge d'aquest any del Barberà ha signat una temporada memorable, guanyant 8,5 punts de 10 partides jugades, amb 7 victòries i 3 taules i una variació d'ELO de 27 punts. La jugada probablement més crítica de la seva darrera partida es mostra a continuació:

Cuartas sacrifica qualitat i li acaba sortint bé

La segona partida de la final que destaquem és GM Xavier Vila (Barberà) - GM Lluís Comas (Sabadell). Amb la posició del diagrama, favorable a les negres, Comas va veure com li queia la bandera i per tant va perdre per temps.

Finalment al tauler 10 es va decidir el matx. Amb 4,5 a 4,5 al Barberà li servien les taules a la darrera partida per quedar campió, pel desempat holandès, però el FM Daniel Garcia Ramos (Sabadell) va trobar un gran recurs davant el FM Erik Martínez Ramírez (Barberà) amb el rellotge gairebé al límit per ambdós jugadors que va resultar determinant.

Txc2!! i el negre no pot evitar que el blanc coroni abans

Tothom pendent de la partida que va decidir el campió. Daniel Garcia Ramos, al fons

Tercer i Quart lloc

L'Escola d'Escacs de Barcelona va finalitzar tercer classificat gràcies a la victòria davant del Sant Josep de Badalona per 6,5 a 3,5. Els resultats del matx, que va ser retransmès en directe, a continuació:

Del Cinquè al Vuitè

Cinquè va quedar el Mollet tot i perdre contra el Barcelona per 5,5 a 4,5 doncs aquest darrer va cometre alineació indeguda. El setè classificat és l'Escola d'Escacs Salou gràcies a la seva victòria per un destacable 8-2 davant del Gerunda, vuitè.

Grup B

Al Grup B quedaven per decidir les 3 places del descens, i val a dir que la seqüència dels fet va ser tan emocionant com la que va decidir el títol. L'Olot, amb la seva derrota davant del Foment, perdia tota opció de salvar-se, mentre que el Lleida amb la seva victòria davant de l'Andorra condemnava als pirenencs a Primera Divisió alhora que quedava a prop de la salvació, especialment degut a un resultat molt generós: 8,5 a 1,5. Val a dir que l'Andorra presentava nombroses baixes perquè uns quants dels seus jugadors es trobaven jugant el sisè Campionat dels Petits Estats d'Europa. Un campionat que, per cert, han guanyat per primer cop. Doncs bé, tot quedava pendent del resultat del Tres Peons davant del Sant Andreu. La derrota de l'equip gracienc els deixava amb 3 punts, els mateixos que el Lleida, i per tant s'havia de recórrer al desempat. La notícia a la sala era que, a falta d'una partida, el MC Jaume Gallart havia de guanyar el MC Oriol Delisau per salvar el descens. I ho va fer!. Hores més tard el mateix Jaume Gallart escriuria una emotiva crònica de la seva experiència a la web del Tres Peons. Segons les seves paraules, es tractava "d'un dels dies més feliços de la meva vida", coincidint amb el seu trentè aniversari. Podeu llegir-lo a: http://bit.do/eNd9m

Finalment el Figueres va vèncer el Cerdanyola per 6,5 a 3,5 igualant amb el Foment a la primera plaça del grup, tot i que per desempat és l'equip martinenc qui guanya la final B.

Pels micròfons del Xarxa de Mat van anar passant molts convidats, entre els quals el GM Miguel Illescas

 

Recordeu que es poden consultar els resultats i classificacions de totes les categories al portal de la Lliga.

També podeu repassar les partides retransmeses als següents enllaços:

 ⚜️Chess24: https://bit.ly/2EUj1Qf (amb la retransmissió del Xarxa de Mat)

 ⚜️Web FCE: https://bit.ly/2U1pHkd

 ⚜️Chesscom: bit.ly/2Mh0pvB

 ⚜️Chessbase: https://bit.ly/2FBOKaf

 ⚜️Chessbomb: bit.ly/2Dj8mxv

i descarregar-vos totes les partides de divisió d'Honor a: https://bit.ly/2B8Dv5k

 

CLASSIFICACIÓ FINAL DE LA LLIGA A DIVISIÓ D'HONOR
         
1 Sabadell Colon Chessy    
2 Barberà      
3 Escola d'Escacs de Barcelona  
4 Sant Josep      
5 Mollet      
6 Barcelona      
7 Escola Salou      
8 Gerunda      
9 Foment      
10 Figueres      
11 Sant Andreu    
12 Cerdanyola del Vallès    
13 Tres Peons      
14 Lleida      
15 Andorra      
16 Olot      

 

La Lliga continua encara, ja que queden pendents promocions d'ascens i descens i finals catalanes de la resta de categories.