Del 4 a l'11 de juliol s'ha disputat el 39è Open Internacional de Barberà del Vallès. Emmarcat en un lloc excepcional, la Torre d'en Gorgs, situada prop de l'estació de tren, cosa que facilita la comunicació amb Barcelona. Unes instal·lacions que combinen perfectament la naturalesa i les comoditats idònies per jugar a escacs. Espaiós, còmode, servei de bar econòmic, sala d'anàlisi, venda de material, visor de partides ...

L'alcaldessa de Barberà realitza la jugada d'honor en el primer tauler, fet simbòlic que dóna inici a les més de mil partides que es disputaran en els següents nou dies.

Més de 200 jugadors distribuïts en tres grups, A, B i C. En el grup A diversos favorits a l'inici del torneig, el nº 3 del rànquing el Mestre Internacional cubà Camilo Ernesto Gómez amb un elo de 2540. L'armeni Karen Grigoryan, campió de l'última edició, vigent campió del Circuit Català i integrant de la selecció olímpica d'Armènia, selecció que capitaneja Levon Aronian. I el número u del rànquing, el Gran Mestre català Àlvar Alonso, ex-campió d'Espanya absolut. Cal destacar la presència de l'expedició índia amb més de 40 participants, amb seguiment en mitjans de comunicació a l'altra banda del món. Des d'aquí volem agrair-los que triessin el nostre torneig.

Els tres primers classificats del Grup A amb les personalitats convidades a la cloenda.

Poques sorpreses en les dues primeres rondes, excepte potser les taules del 4rt de rànquing, el GM indi Sundar Shyam, o el GM noruec Ringdal Hanses, que va deixar entreveure que no tots els noruecs guanyen sempre.

És a la ronda 3 quan els tres favorits cedeixen els seus primers mig punts i es comença a perfilar la figura del xilè Cristóbal Henriquez que encadena dues victòries més contra mestres internacionals indis i una altra victòria contra el gran mestre cubà Aramis Álvarez per col·locar-se amb uns impressionants 5 de 5. És llavors quan els menys informats comencen a preguntar qui és el jove jugador que guanya a tots amb aparent facilitat i descobreixen que entre els seus mèrits esportius estan el tercer lloc en un campionat del món sub-20 i una històrica victòria sobre Boris Gelfand, un dels millors jugadors del planeta, en primera ronda de l'últim campionat mundial absolut.

Ronda 6, Henriquez s'enfronta a Camilo Gómez, nº 3 amb 2541 punts d'elo i que a més aconsegueix introduir una novetat espectacular en l'obertura lliurant un alfil a e6 en plena obertura. Sembla que el grup de líders es va a reagrupant, però res més lluny de la realitat, Henriquez es recompon a poc a poc i guanya una partida que recomanem visualitzar els lectors.

Queden tres rondes i el jugador xilè amb sis de sis a un punt i mig dels seus més immediats perseguidors s'enfronta amb blanques a Karen Grigoryan, qui només uns dies abans ostentava un elo superior als 2600. Una partida en què el blanc aconsegueix anul·lar al negre sense gaire dificultat, igual que a la 8a ronda en la qual Cristobal aconsegueix aturar les envestides del GM Murali Kartikeyan i es queda a un punt del grup perseguidor a falta d'una partida.

Darrera ronda, Henriquez-Gurevich, un enfrontament que té un desenllaç ràpid i inesperat, Gurevich i Henriquez entren en una complicació tàctica i aquest últim pateix la seva primera derrota del campionat, això unit a la victòria de Kartikeyan provoquen un triple empat a 7 punts. És el desempat, Buchholz, que comptabilitza els resultats dels rivals de cadascun dels empatats, el que determina el tercer lloc de Gurevich, el subcampionat per Murali i el campió d'aquest 39è Open Internacional de Barberà 2016 per Cristóbal Henriquez Villagra.

El torneig ha comptat també amb comentaris en directe per internet a les diferents rondes de jugadors de la talla dels Grans Mestres Daniel Alsina i Àlvar Alonso, els mestres catalans Albert Ezquerro i Javi Rodriguez i els Mestres Internacionals David Pardo, Jonathan Cruz, Jonathan Alonso i Antonio Gual.

En el grup B victòria del txec Richard Bicek, seguit del cubà Alberto Jul i d'Adrià Campos. Al grup C, campiona invicta la jugadora del Banyoles, Júlia Muratet, seguida de Gonzalo Salgado i de la jove promesa Àlex Ramon.

Emocionant final de torneig en els tres grups, posant la cirereta a un dels tornejos més importants del circuit que l'any que ve arribarà, segur amb moltes sorpreses, a la seva 40a edició. Fins l'any que ve!