El Mestre internacional, Jonathan Cruz, torna a guanyar el XVI Obert d'Escacs Actius Santa Coloma de Queralt (3 de juny de 2018), per segon any consecutiu, i atrapa als únics dos jugadors que havien estat fins ara bicampions del torneig, el jugador local Xavi Vila (guanyador el 2011 i el 2013) i el Marc Narciso (guanyador el 2005 i 2007).

I no va ser gens fàcil aquesta victòria: en una de les edicions més igualades i emocionants que s’han viscut a Santa Coloma de Queralt, fins a finalitzar l’última ronda no es va saber quin dels quatre jugadors amb 6,5 punts era el campió. El desempat va decidir que Jonathan Cruz seria el campió, en Marc Narciso segon, l’Orelvis Pérez tercer i el Xavi Vila quart, evitant així el tricampionat de Narciso o de Vila, o el debut a dalt de tot del podi d’Orelvis Pérez.

El transcurs del campionat va ser tranquil, sense gaires sorpreses ni resultats inesperats. El GM argentí Leandro Krysa, que sortia com a segon de rànquing, es va col·locar a partir de la segona ronda al primer tauler a causa de la “inexplicable” incompareixença del GM Rodrigo Vasquez Schroeder, i va dominar la primera part del torneig fins que, a la cinquena ronda, el Marc Narciso el va batre amb una xarxa de mat espectacular.

Marc Narciso vs Leandro Krysa, Obert actiu Santa Coloma de Queralt 2018.

Juguen blanques i fan mat (1 hxg4+-Rxg4, 2-Txh6 !!, seguit de mat a h4)

Unes taules a la sisena ronda contra Orelvis i una derrota a la setena contra el MI Filemon Cruz van deixar a Krysa sense opcions a premi (per sort per a ell, es va endur un bon lot de fruita que li va tocar al sorteig que es va fer al finalitzar el torneig). Mentrestant, Vila, Narciso, Orelvis i la família Cruz anaven solucionant els seus enfrontaments.

Tal com hem dit, l’última ronda va ser molt emocionant: s’enfrontaven Orelvis Pérez contra Xavi Vila i el MF Tarragoní Francesc Farran contra Marc Narciso, mentre que amb mig punt menys Jonathan Cruz havia de guanyar el MF Fernando Valenzuela. Filemón Cruz i Cristian Fernández, amb opcions de podi, es van autodescartar amb unes taules ràpides. Les altres partides van ser molt disputades, però tot així van acabar en taules provocant que la victòria de Jonathan Cruz li permetés assolir el mèrit de ser el primer jugador que és capaç de guanyar dos anys seguits a Santa Coloma de Queralt.

Des de l’organització, el director del torneig, en Salvador Barrot i Farré, ens ha transmés el seu agraïment a tots els jugadors, acompanyants i col·laboradors que han fet possible aquesta setzena edició, així com a la confiança demostrada any rere any dels seus “inscrits incondicionals”.

 

CLASSIFICACIÓ FINAL