L’IM cubà Ernesto Fernández (CE Sant Cugat) va imposar-se amb claredat en el primer torneig d’escacs actius del Circuit Català d’Oberts Internacionals d’Escacs 2023, que es va disputar el dilluns 1 de maig a les instal·lacions de la Fundació Joviat de Manresa.

La 5a edició de l’Open Internacional d’escacs actius “Fundació Joviat” va tornar a ser un èxit de participació amb 148 inscrits de 10 nacionalitats diferents, xifra que supera els 144 del 2019 i deixa enrere els efectes de la pandèmia. També es va mantenir el nivell dels participants, amb 33 titulats i els campions catalans sub-8, sub-12 i sub-14, que van poder competir en un entorn immillorable pel que fa a amplitud, il·luminació, temperatura i ventilació, aspectes a tenir en compte per generar les millors condicions de joc.

La lluita pel primer lloc va començar a decidir-se a la sisena ronda, quan Ernesto Fernández va agafar avantatge al capdavant en imposar-se al FM ucraïnès Olexiy Bilych i va mantenir-lo guanyant les següents rondes enfront l’IM xilè Fernando Valenzuela (CE Barcelona) i el GM Julen Luís Arizmendi (Andreu Paterna). Fernández va rematar la feina signant taules amb l’IM Gerard Ayats (CE Barcelona), suficients per garantir-li el triomf al torneig, imbatut amb 8,5 punts. Ayats va ser segon i Bilych tercer, ambdós amb 7,5 punts.

Podi absolut del torneig: Gerard Ayats segon, Ernesto Fernandez campió i Olexiy Bilych tercer.

 

Per categories els vencedors van ser Laia Cid (CE Sant Cugat) en sub-8, Pau Bru (Ateneu Colón) en sub-10, Isaac Herman (CE Barberà) en sub-12, Daniel Salinas (Colon Sabadell Chessy) en sub-14, Javier Montero (CE Valls) en sub-16 i Josep Sort (CE Terrassa) en S60. Pel que fa als trams d’ELO, els guanyadors van ser l’IM Lázaro Lorenzo De La Riva (CE Barberà) al tram A, l’FM Llàtzer Bru (CE Amposta) al tram B, Roger Cervelló (Peona i Peó) al tram C, Marçal Gómez (CE Vilafranca) al tram D, Oriol Mangues (Ateneu Colón) al tram E i Andria Ercoli (GEVA Andorra) al tram F. També hi va haver premi per als millors equips participants, comptant els 4 millors classificats un cop descartats els GM i IM. L’Ateneu Colón (22,5 punts) i l’Escacs Catalònia Joviat (21,5 punts) van aconseguir els trofeus en joc en aquest apartat.

El millor local va ser l’IM colombià Cristian Hernández, que va acabar 8è amb 7 punts. Quinze altres jugadors del Catalonia-Joviat van prendre part a la competició: Maurici Tarragó, 11è amb 6,5 punts, el CM Joan Ramon Menac, 42è amb 5,5 punts; Dan Clotet Mas, 51è amb 5 punts; Marc Tarragó (67è), Ignasi Oliveres (75è) i Albert Vila (76è) amb 4,5 punts. Víctor Marquínez (89è) i Guillem Torres (95è)amb 4 punts; Àngel Burniol (110è) i Edgar Vázquez (114è) amb 3,5 punts; Gerard Espinoza (118è) i Carlos Torres (123è) amb 3 punts. Joan Marfà (132è) i Pol Torres (136è) amb 2,5 punts i Arnau Ramon (142è) amb 2 punts.

Sala de joc del torneig

Ell lliurament de premis va anar a càrrec de l’alcalde de Manresa, Marc Aloy, el regidor d’esports de l’Ajuntament de Manresa, Antoni Massegú, el representant de la FCE Jordi Mas i el president de l’Escacs Catalonia-Joviat Ildefons Hernández. Marc Aloy va destacar en el seu parlament l’èxit de participació de la cinquena edició i el bon nivell competitiu assolit. També van recordar que enguany es celebren els 75 anys de l’Escacs Catalònia-Joviat, entitat que té garantit el futur gràcies a la fusió amb la secció d’escacs de l’escola Joviat, que aporta joves promeses a les files del club. El president de l’entitat, Ildefons Hernández, va agrair a participants, públic i col·laboradors l’haver fet possible dur a terme una nova i reeixida edició de l’Open Fundació Joviat.