El passat dia 12 de maig es va celebrar la cinquina edicció de l'Obert de Tona, que per primera vegada tenia la condició d'internacional i es torneig candidat del Circuit Català. El Mestre Fide del Reus Deportiu es va proclamar guanyadord'aquesta competició. Van completar el pòdium el Mestre Internacional de Costa Rica i jugador del Foment Martinenc, en Leonardo Valdez i en tercer lloc el Mestre Internacional de Colombia i jugador del Club Lleida Jorge Gonzalez.

Amb molta il·lusió i amb ganes de fer el salt per part de l’organització, el passat diumenge 12 de maig es va disputar a Tona (a la sala polivalent La Canal) la cinquena edició del ja tradicional torneig d’escacs actius més important d’Osona. Aquest cop, però, l’aposta era més arriscada ja que la competició és candidata a formar part del Circuit d’Oberts Internacionals de la FCdE per a l’any 2014. Com a conseqüència, i per primera vegada, el torneig estava obert a jugadors titulats, un canvi que ha de servir per potenciar els escacs a la vila i a la comarca. La resposta va ser força positiva: més de seixanta inscrits, amb un GM, cinc MI, quatre MF i tres MC que van situar el nivell de la competició molt per damunt de les edicions anteriors.

En la vessant esportiva, les vuit rondes (quatre al matí i quatre a la tarda) es van disputar amb total normalitat en un ambient força cordial (dinar inclòs per als que volien) en el que va regnar l’esportivitat malgrat la lògica tensió de les partides decisives, ja que en total es repartien una vintena de trofeus i més de mil dos-cents euros en premis. Al final, el triomf va ser, sorprenentment, per al MF Pedro Zurano amb set punts, que partia novè del rànquing i només va perdre contra l’actual Campió Absolut de Catalunya, el GM cubà Orelvis Pérez, qui acabaria ocupant el quart lloc de la classificació. El van acompanyar al podi el MI Leonardo Valdés i el també MI Jorge González. Com a anècdota, cal dir que es va haver de disputar una partida de desempat pel sistema Armagedó entre els MI Lázaro Lorenzo i Víctor Vehí amb el cinquè lloc en disputa, resultant vencedor el jugador del Sant Josep, que se les va veure i desitjar (tot i el minut de més) per rebatre la siciliana del jugador del Moncada. Altrament, els premis dels sis trams d’ELO van ser per als jugadors Víctor Vehí (A), Ricard Morros (B), Javier Amores (C), Javier Castrilón (D), Josep Lluís Garcia (E) i Jordi Codina (F, guanyador també per partida de desempat contra els seu company Oriol Llopart). Els trofeus d’edat van ser per al Víctor Pozanco (veterans) i l’Eduard Aymerich (juvenil), mentre que el millor jugador d’un club d’Osona va ser eI Xavier Deulonder (Vic) i el millor local el Joan Ges. I pel que fa als equips, el Montcada va demostrar ser molt superior i es va endur el trofeu per davant de l’Olot i el Mollet, segon i tercer respectivament.

Per a l’any vinent, doncs, esperem incrementar el nombre de participants i fer possible el vell somni, fins fa poc impensable, de situar la comarca d’Osona i la vila de Tona al mapa dels escacs internacionals. De ganes, vista l’experiència, no ens en falten!! Salut i escacs!!

Ramon Casassas Brosa