Jornada d'escacs a Santa Coloma de Gramenet aquest passat dimarts 23 de maig on 606 alumnes de diferents escoles del municipi han pogut gaudir jugant escacs, fent amics i amigues d'altres escoles.
 
 

Les escoles participants han estat:
- Escola Ferran de Sagarra
- Escola Fuster
- Escola Antoni Gaudí
- Escola Primavera
- I.E. Lluís Millet
- Escola Banús
- Escola Les Neus
- Escola Fray Luis de León
- Escola Virgen del Carmen
- Escola Tanit

Jornada de promoció dels escacs organitzada pel Club Escacs Santa Coloma de Gramenet amb el suport del CRP i de l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet.

Dilluns matí dia 29 de maig es farà un Campionat d'Escacs a Codelearn Igualada.

Hi haurà dues categories:

  • Júniors (nascuts a partir del 2012 en endavant)
  • Sèniors (nascuts fins el 2011 inclòs)

Hi haurà premi per els millors, però també premis per a tothom, amb algunes sorpreses.

Formulari inscripcions

El Campionat de Veterans de Barcelona s’ha estat celebrant durant 9 rondes a les instal·lacions del Club Escacs Sant Martí (Barcelona). La competició s’ha jugat en dos grups separats per les categories de +50 (més de 50 anys) i +65 (més de 65 anys). Les partides s’han estat jugant els dimarts entre els dies 28 de febrer i 2 de maig.

El grup de +50, ha comptat amb 21 esportistes participants. El campió absolut ha estat el MC Teodoro Asensio (Hospitalet – Bellvitge) que amb 7,5 punts ha estat imbatut en tot el torneig i s’ha imposat a la resta dels rivals amb un punt d’avantatge. En segona posició, fou el MC Joaquim Lacasta (Gelida) que amb 6,5 i malgrat a quedar un punt per sota del campió, també finalitzà imbatut amb quatre victòries i cinc taules. Finalment, tanca el podi, el MC Pau Castillo (Sant Martí) amb 6 punts i millor desempat que el quart classificat MC Daniel Leiro.

Pel que fa al grup de més edat, de +65, hi han participat 52 esportistes, el campió de l’edició 2023 ha estat en Ricardo Ll. Brusi ( Sant Cugat) que amb 7,5 punts ha acabat el torneig imbatut i amb mig punt per davant de la resta dels rivals. En segona posició, hi quedà en Luís Menèndez (Tres Peons) amb 7 punts. I tanca el podi l’Antonio Lopez Manzano (Sant Adrià) amb 6,5 punts i millor desempat que el MC Ricardo Palacín (Cornellà).

Els dos millors classificats de cada grup són convidats per a jugar a la Final del Campionat de Catalunya de Veterans que tindrà lloc a Malgrat de Mar entre els dies 14 i 21 de maig.

El dissabte passat 18 de març es va jugar el Campionat de Barcelona d'Escacs Actius Individual per Edats, amb una excel·lent participació de més de 250 esportistes de totes les edats. Un èxit de participació més que evident perquè es va omplir tot el recinte de la sala de Fabra i Coats de Barcelona i les competicions per edats varen ser totes molt renyides, mostrant emoció fins a la darrera ronda.

Esportivament, el podi de sub8 estigué liderat per Liam Caballero (Ateneu Colon) amb 7 punts, invicte guanyant totes les partides. Completa el podi la Laia cid (sant Cugat) amb 6 punts i tercer en Marc Mumbru (Sant Adrià) amb 5,5 punts. En aquesta categoria hi varen participar 39 nens i nenes.

A la categoria sub10, en Joan Villa (Peona i Peó) en va fer prou amb unes taules finals i quedar-se amb 6,5 punts per ser el campió. L'acompanyaren en el podi en Liam Nesdale (Ateneu colon) i Lika Escobar (Tres Peons), els dos empatats amb 6 punts. En aquesta categoria hi varen participar 61 esportistes.

Pel que fa a la categoria sub12, en Mateu Lopez (Tres Peons) aconseguí endur-se el campionat amb 6,5 punts invicte. Completaren el podi, l'Isaac Herman (Barberà) i Ephrem Christa Pereira (Palau Ausit) empatats amb 6 punts cada un. En aquesta categoria hi participaren 69 esportistes.

A la categoria sub14, en Guillem Jové (Ateneu Colon) s'alçà com a campió en solitari invicte amb 6,5 punts. El seguiren en el podi, en Mark Valentin Silva (Gramanet) amb 6 punts i en tercer lloc en Marc Tarragó (Catalonia-Joviat) amb 5,5 punts. 44 esportistes foren els que hi participaren en aquesta categoria.

A la categoria sub16, Yaroslav Sviridenko (Castelldefels) s'alçà com a campió en solitari invicte amb 6,5 punts. Completaren el podi en segon lloc en Pol Blasco (La Lira) amb 5,5 punts i en tercer lloc per millor desempat fou en Joan Ribera (Peona i Peó) amb 5 punts. En total foren 28 els esportistes en aquesta categoria.

I finalment, a la catgoria dels més gran on s'ajuntaren sub18 i sub20, el campió fou amb diferència l'Àlex Mangues (Ateneu colon) invicte amb 6 punts de 6 partides. Completaren el podi Jensen Nahuel Broadbent (cornellà) amb 4,5 punts i en tercera posició fou l'Alba de Lomas (Argentona) amb 4 punts.

Felicitem a l'organització del torneig, a l'equip arbitral i a tots els pares i mares per acompanyar un cop més als seus fills a gaudir d'una bona tarda escaquista.

De nou ha tornat a la normalitat el Campionat d'Edats de Barcelona organitzat pel Consell Esportiu Escolar de Barcelona (CEEB) i que tenia consideració de Fase Prèvia del Campionat de Catalunya d'Edats. Les quatre jornades s'ha disputat a l'Institut Martí Pous de Barcelona. Totes les categories han jugat vuit rondes i al ritme de 30 minuts per jugador més 30 segons d'increment per jugada.

A la categoria més petita, la de Sub8, hi ha participat 44 esportistes. El campió indiscutible ha estat en Marc Mumbru del Club Escacs Sant Adrià que ha liderat el campionat amb 7 punts. L'ensopegada a la tercera ronda no l'ha fet desviar i a la setena ronda ja liderava en solitari la classificació. Completen el podi l'Eloi Faivovich del Club Escacs Tres Peons amb 6,5 i per millor desempat és tercer amb 6 punts en Pau Riera del club Escacs Peona i Peó. La millor femenina ha estat la Maria Chalmeta del Club Escacs Foment Martinenc amb 5 punts.

Resultats i classificació sub8

A la categoria Sub10 han estat 77 esportistes els participants. El campió indiscutible ha estat en Pau Bru del Club Escacs Ateneu Colon i que en el 2020 ja havia estat campió de Sub8. En Pau ha guanyat 6 partides i en dues ha fet taules totalitzant 7 punts de forma invicta. Completen el podi empatat a 6 punts i mig en Konstantin Kazyryski del Club Escacs Peón Negro i en Naoki Jimenez del Club Escacs Ateneu Colon. La millor femenina ha estat la Veronika Titova de l'Associació Cultural d'Armènia amb 4 punts.

Resultats i classificació su10

La categoria Sub12 ha estat la més nombrosa amb 90 esportistes. En Yingjunxiong Zhang del Club Escacs Tres Peons ha estat el campió amb 7 punts malgrat la seva derrota a la darrera ronda contra en Marc Berrozpe del Club Escacs Gramanet, que amb 6,5 punts i millor desempat finalitzà en segon lloc. La tercera plaça ha estat en Ian Perez del Club Escacs Peona i Peó amb 6,5 punts i millor segon desempat. En Carlos Guixa, malgrat ocupar pràcticament tot el torneig en posicions capdavanteres, s'hagué de conformar en quarta posició. La millor femenina fou l'Abril Núnez del Club Escacs Espiga de les Corts.

Resultats i classificació sub12

A la categoria Sub14 hi hagué 50 participants. El campió absolut fou en Biel Torrent del Club Escacs Peona i Peó de forma invicte amb 7,5 punts, només cedint unes taules contra el segon classificat. Completen el podi, en segon lloc, en Yuri Harutyunyan del club Escacs Jake amb 6 punts i millor desempat, i, en tercer lloc, en Lucas Bueno del Club Escacs Gramanet amb 6 punts i segon millor desempat. La millor femenina ha estat l'Ani Vardanyan del Club Escacs Peona i Peó que amb 5 punts s'ha col·locat 8a a la general.

Resultats i classificació sub14

26 esportistes són els que han participat en la categoria Sub16. El campió ha estat en Nicolás Aleksanyan que ha vençut de forma invicta amb 7 punts. En Dani del Rio del Club Escacs Ateneu ha estat subcampió amb 6 punts i completa el podi amb 5,5 punts en Vasilev Andrei del Club Escacs Catalunya. La millor femenina ha estat la Sira Batlles amb dos punts.

Resultats i classificació sub16

Finalment, a la categoria Sub18, hi ha participat 13 esportistes. En Nicolás Jimenez ha estat campió amb diferència amb 7 punts malgrat l'ensopegada a la cinquena ronda. Completa el podi, en segon lloc, per millor desempat amb 5,5 punts l'Ernest Juncosa, i, en tercer lloc, l'Elm Catalan. Els tres esportistes del podi del Sub18 són del Club Escacs Peona i Peó. L'única participant femenina ha estat l'Ainhoa Guerrero que ha sumat 3 punts.

Resultats i classificació sub18

Desitjar molt sort i encerts a tots els esportistes que vagin a la Final del Campionat de Catalunya d'Edats per setmana santa.

 

Territorial de Barcelona de la Federació Catalana d'Escacs

Una altra fase prèvia per a la Final de Catalunya d'edats finalitzada, la fase prèvia de les comarques de l'Alt Penedès i Garraf. Aquesta es va iniciar el 28 de gener i va finalitzar el passat 11 de febrer aplegant a 74 esportistes, majoritàriament dels clubs de Vilanova, Vilafranca i Sitges. L’Escola Miquel Utrillo de Sitges va tornar a cedir un any més les seves instal.lacions per poder dur a terme aquest campionat.

Sense pràcticament cap sorpresa, els guanyadors han sigut :
- SUB-8 : Matías Sticca (Sitges)
- SUB-10 : Silvia Serradell (Vilafranca)
- SUB-12 : Jack Monclús (Sitges)
- SUB-14 : Martí Marín (Sitges)
- SUB-16 : Oriol Lacasa (Vilanova)
- SUB-18/20 : Amadeu Moya (Sitges)
(i Daniel Chiochia (Sitges) millor sub-18)

Impecable també l’arbitratge de Guillem Cintas auxiliat per l’Emilio Muñoz.

Benet Olivares Flores

Avui ens ha deixat el Benet Olivares Flores. El Benet demà hauria fet els 93 anys, molt conegut i estimat en tota la comarca del Bages, el Benet ha estat jugant fins a l’any 2018 on el podem veure a la fotografia participant en la Lliga catalana. Va ser la seva penúltima partida, quan ja en un estat molt delicat, jugava molt minvat físicament.

Era tant la seva passió pels escacs que explicava sovint les seves experiències, anant a portar jugadors cada diumenge a diferents llocs, i a continuació anant ell a jugar la seva partida. Tornant a fer el recorregut a la inversa per recollir a tothom. D’alguna forma vam tornar la seva generositat en els darrers anys anant a buscar-lo a casa seva quan ja només podia anar en caminador.

Ens sumem al dolor de la família, i tots els jugadors de la comarca que l’hem conegut sentirem. Gràcies per encomanar-nos aquesta il·lusió pels escacs, amb tu hem après alguna cosa més.

 

Àngel Burniol Coch

Club Escacs Catalònia - Joviat