Membres assistents: Joan Miranda (Barberà), Ricard Llerins, (Sant Martí), Joan Emili Cabello (Tres Peons), Josep Anton Ruiz (Balaguer), Josep Chalmeta (Sant Boi), Félix Romero (Sant Andreu), Paco Fernández (Mollet), Antoni Ferret (Sitges), Olga Martínez (La Colmena), Frederic Andreu (Congrés), Jaume Grau (Cerdanyola Vallès), Arturo Vidarte (Montcada), Joan Barnet (Olesa), Juan Quero (Prat), Agustí Calvo (La Lira), Marta Amigó (Espluga de Francolí), Joan Ant. Pérez (Llinars), Jaume Bosch (ONCE), Josep M. Alomà (Masdenverge) Miguel Angel Murillo (Sant Joan Despí), Carranza (Aragonès).

Membres assistents membres de Junta Directiva de la FCE:  Antoni Ayza, Victor Pont, Josep C. Viñas, Josep M. Camell, Marta Amigó, Joan Anton Pérez, i Antoni López com a Gerent.

Sessió d’Assemblea General Ordinària de la Federació Catalana d’Escacs, celebrada a Cotxeres de Sants (Carrer de Sants, 79 de Barcelona), el dia 05 de maig de 2012, a les 16:00 hores en primera convocatòria i a les 16:30 hores en segona convocatòria, amb el següent:  

O R D R E    D E L   D I A

INFORME DEL PRESIDENT 

Nomenament de dos interventors per a l’aprovació de l’acta de l’assemblea.

1. Aprovació del canvi de domicili social de la Federació.

2. Aprovació, si s’escau, de la memòria esportiva corresponent al 2011. 

3. Aprovació, si s’escau, dels estats comptables del 2011 i la modificació del pressupost del 2012.

4. Propostes de la Junta Directiva. 

5. Torn obert de paraula.

INFORME DEL PRESIDENT

Presidents i representants de clubs, benvinguts a l’ Assemblea de la Federació Catalana d’Escacs. 

No puc començar un informe a l’assemblea sense mencionar la crisi econòmica que està afectant, no tan sols a les ajudes que rep del govern la Federació, si no també a les que reben molts clubs dels seus Ajuntaments. 

Enguany la Federació ens vam veure obligats a publicar un comunicat per explicar que la retallada de pressupost del Govern de la Generalitat representava, tal com estava plantejada, més d’un 24% de retallada respecte a l’any 2011. Finalment després d’algunes negociacions acabarà essent del 16%.

Hem hagut de suspendre la nostra participació al Campionat d’ Espanya de seleccions, que, finalment per manca de participants, s’ha ajornat fins el proper mes de novembre. 

També hem suspès la majoria d’actes que teníem previst organitzar per a la inauguració del nou local de la Federació. 

Amb aquestes retallades i alguns ajustos podem fer front l’actual exercici, sense generar dèficit. 

En aquesta assemblea presentarem una modificació del pressupost aprovat al novembre de 2011 per adaptar-nos a la nova situació. 

El tancament de l’any 2011 ha donat un superàvit de més de 17.000 euros. A dia d’avui la situació econòmica de la Federació, a diferència d’altres institucions, està absolutament sanejada. 

Mai hem estirat més el braç que la màniga i no ho començarem a fer ara, en una època de dificultats econòmiques. Recomanem a tots els clubs que segueixin aquest exemple i que adaptin els seus pressupostos a aquesta nova realitat. 

Els que juguem a escacs ens hem d’anar acostumant, alguns ja ho estem, a pagar per poder gaudir del nostre esport, i en una època en la que preveiem que durant els propers anys les ajudes públiques continuaran anant a la baixa, haurem d’ acceptar que jugar ens costarà una mica més de diners.

De tota manera encara podem gaudir d’un esport que és un dels més econòmics de practicar a Catalunya. 

Aquesta era la mala noticia, ara venen les bones. 

El proper dia 26 de maig inaugurarem oficialment la nova seu de la Federació Catalana situada als terrenys de la antiga fàbrica de Fabra i Coats, al barri de Sant Andreu de Barcelona. La nova seu disposa de les oficines de servei federatiu, biblioteca, sala de formació i d’una sala de joc amb capacitat per a 80 jugadors. 

També disposa d’ uns amplis magatzems a peu de carrer per facilitar la recollida del material que la Federació presta als clubs. 

Tenim una nova seu magnífica i vull felicitar públicament al vicepresident Víctor Pont, que ha estat la persona de la Junta Directiva de la FCE encarregada de pilotar aquest important projecte. 

A diferència del que passa a altres institucions els costos s’han ajustat al pressupost inicial i l’operació, amb alguns patrocinis que tenim acordats acabarà costant molt poc a la Federació. 

Volem agrair a l’ Ajuntament de Barcelona i sobretot al Districte de Sant Andreu la cessió del local i a la Secretaria General de l’Esport de la Generalitat el finançament de gran part de l’obra de condicionament. També volem agrair als clubs del districte el Sant Andreu, el Congrés i la Lira el suport que ens han prestat davant de les institucions locals. 

El dia 26 tots esteu convidats a la inauguració i esperem contar amb la vostra presència en aquest dia històric per a la Federació. 

L’antic local, quedarà com a patrimoni de la Federació, i es posarà en lloguer encara que som conscients que no és la millor època per fer-ho. 

Les properes setmanes també estrenarem una nova web de la Federació. Hem d’agrair a la UFEC l’ajut econòmic per poder-la dissenyar. Aquesta nova web més moderna intentarà ordenar millor tota la informació federativa i a l’hora ser una plataforma de promoció del nostre esport. 

L’edició digital del butlletí ha tingut molt bona acceptació, ja que permet comunicar les noticies amb més actualitat que l’edició de paper, i ens permet també estalviar alguns costos.

L’any 2011 el vam tancar amb 7.167 llicencies a només 10 del record del any 2010. L’evolució d’aquest any fa preveure que podrem batre a final d’any aquest record. 

Aquest creixement dels darrers anys està basat sobretot en l’ augment de les llicències de menors gràcies a la nova estructuració de fases del Campionat de Catalunya d’edats.  

També volem ressaltar que en els darrers 10 anys hem doblat el nombre de llicències femenines. Encara queda molt per fer en aquest àmbit, però no deixa de ser un pas endavant. 

La compactació del Campionat juvenil amb els Campionats d’edats ha augmentat el nombre de participants de més de 16 anys i l’augment d’un dia de competició no ha fet disminuir significativament el nombre de participants. 

Hem tingut un increment important de participants a les fases prèvies d’edats on hem passat els 1.400 participants. La política d’acord amb diferents Consells esportius per tal d’unificar les fases territorials està acostant la competició al territori i afavorint la incorporació de nens de les escoles al món federat. 

Una altra bona noticia ha estat la resolució del parlament Europeu en favor dels escacs a les escoles. Hem de felicitar al seu impulsor, el president de la ECU, Silvio Danailov, i a Gary Kasparov que ha donat suport a la iniciativa, així com totes els institucions i federacions que han demanat als seus diputats que signessin la proposta. 

Les decisions del Parlament Europeu no es posen en vigor d’avui per demà, i “les coses de palacio, ells també van despacio”, però estem esperançats de què aquesta resolució pugui impulsar en els propers anys un creixement de la nostra presència al món escolar. 

Haurem d’estar preparats i per això haurem d’impulsar la formació de tècnics capaços de formar a mestres.

Volem felicitar públicament a l’ Escola d’ Escacs de Barcelona per l’èxit aconseguit al campionat de Catalunya per equips així com a tots els clubs que han aconseguit l’ ascens de categoria, i volem animar a aquells clubs que l’han perdut a que intentin reconquerir-la en la propera edició. Volem fer una menció especial per al club d’escacs Terrassa que per primer cop no estarà la propera temporada a la Divisió de Honor i és en aquets moment d’hores baixes que li volem fer un reconeixement com l’únic club que ha estat capaç fins a aquest any, d’estar sempre a la màxima categoria catalana. 

Volem agrair al Club d’ Escacs Ponts la magnifica organització de la final de la Copa Catalana i felicitar al campió de Copa el CSS Sabadell i als guanyadors de les altres tres categories.

Hem de felicitar també a Josep Monedero que ha aconseguit una medalla al passat europeu de seleccions de veterans. Finalment, la Junta va poder fer un petit esforç econòmic per ajudar a que la selecció catalana pogués participar al passat Campionat.

El dijous passat va començar a Salou una nova edició del Circuit català, que un any més constarà d’11 tornejos tradicionals i 15 actius. Gràcies a l’ esforç dels organitzadors i al suport de la Federació continuarem gaudint d’una de les millors ofertes del món de tornejos d’estiu en un territori tan petit com Catalunya. És una immillorable ocasió per a que els nostres jugadors i jugadores puguin competir amb jugadors d’altres països i és la millor carta de presentació internacional de la nostra Federació. 

L’altre dia llegia amb tristesa en un diari, un reportatge d’una federació esportiva catalana, que té cert paral·lelisme amb la nostra, on s’informava que en els darrers anys han perdut la meitat dels clubs federats. 

Tenim per endavant uns temps difícils econòmicament, però els escacs continuen molt vius a la societat catalana i si ens sabem adaptar a aquesta nova realitat, tenim l’oportunitat de seguir fent créixer el nostre esport a Catalunya. 

Moltes gracies per la vostra atenció. 

NOMENAMENT DE DOS INTERVENTORS PER A L’APROVACIÓ DE L’ACTA DE L’ASSEMBLEA

Van ser nomenats com a interventors per a l’aprovació i signatura de l’acta de l’assemblea, els senyors: Joan Emili Cabello Llopis i Jaume Bosch Romay.

APROVACIÓ DEL CANVI DE DOMICILI SOCIAL DE LA FEDERACIÓ

L’Assemblea va aprovar per unanimitat el canvi de domicili social de la Federació Catalana d’Escacs al carrer Sant Adria, 20 de Barcelona (08030) Recinte de Fabra i Coats.

APROVACIÓ DE LA MEMÒRIA ESPORTIVA I DE GESTIÓ

La Memòria esportiva i de gestió, exposada pel vicepresident de la Federació, Victor Pont, va ser aprovada per unanimitat.  

APROVACIÓ DE L’EXERCICI ECONÒMIC

El tresorer de la FCE, Sr. Josep M. Camell va fer una breu exposició dels estats comptables, l’informe dels auditors i la distribució del resultat de l’exercici.

L’exercici econòmic, i tots els estats comptables corresponents a l’any 2011 van ser aprovats per unanimitat.

Pel que fa al pressupost per a l’any 2012, va ser ratificat també per unanimitat.

PROPOSTES DE LA JUNTA DIRECTIVA

REGLAMENT GENERAL DE COMPETICIONS

Creació de l’article 1.7.

No podran ser alineats en el Campionat de Catalunya per Equips, encara que tinguin llicència federativa, jugadors menors de 5 anys.

S’ha aprovat per unanimitat.

MODIFICACIÓ DE L’ART. 3.2 Funcions (Delegats)

3.2.1 Hauran de comprovar els rellotges, el seu funcionament i col·locar-los a les taules, al costat dels escaquers junt amb les planelles d’anotació. El delegat local col·locarà tots els rellotges amb la mateixa orientació al cantó del tauler on tinguin millor visibilitat per als delegats.

S’ha aprovat amb 20 vots a favor i una abstenció.

Creació de l’art. 5.8

Seran jugadors seleccionables, amb els mateixos drets dels jugadors catalans, els jugador estrangers que tinguin bandera espanyola a la FIDE i veïnatge civil a Catalunya. (aquesta normativa s’aplica com a conseqüència del Reglament de la FEDA redactat per les indicacions de CSD).

S’ha aprovat per 21 vots a favor i una abstenció.

Creació de l’article 8.4

Les incidències hauran de ser reflectides a l’acta del partit per part dels delegats, en cas que no hagi àrbitre. El termini per realitzar una reclamació al Comitè de Competició o realitzar al·legacions o annexes a l’acta serà de 48 hores posteriors al moment en què es generi d’incidència, o el motiu de la reclamació. El Comitè de Competició decidirà si una reclamació posterior a aquest termini de 48 hores podrà ser admesa a tràmit per la impossibilitat de poder realitzar la reclamació dintre del termini.

S’ha aprovat per unanimitat.

TORN OBERT DE PARAULA

La mare del jugador sub-14 de La Colmena, Carlos Hernández, va intervenir per queixar-se que al seu fill no se li permetia jugar el Campionat d’Espanya perque no havia fet la puntuació mínima requerida reglamentàriament. El president de la Federació, Toni Ayza, li ha dit que la normativa no es podia canviar a posteriori ja que podia perjudicar a tercers. 

El Sr. Andreu, president del C.E. Congrés, ha dit que felicitava els organitzadors de torneigs i que demanava ampliar el control de temps. El president de la Federació, Toni Ayza li ha contestat que hi havia diferents ritmes homologats per la FIDE, que cada torneig agafava el que li semblava convenient. 

Ricard Llerins ha expressat la dificultat d’alguns organitzadors de disposar lliurement dels locals i per aquest motiu no podien fer ritmes llargs de control de temps.

Antoni Ferret, representant del Casino Prado de Sitges, ha dit que seria convenient no permetre que jugadors estrangers no residents a Catalunya disputessin el Campionat per Equips. El Secretari de la FCE, Sr. Pepo Viñas li ha contestat que la FCE no podia controlar qui residia a Espanya i que seria un tema molt difícil de reglamentar i controlar.   

El Sr. Ricard Llerins, representant del Club Sant Martí, s’ha queixat que les retransmissions del Campionat per Equips les havien fet molt poques persones i alguns que ho havien demanat no havien pogut fer cap, mentre que d’altres havien fet dos o més. També s’ha queixat que a la darrera ronda del grup IV de 3ª Territorial havien jugat l’ Arenys de Munt B i C.  

El president Toni Ayza ha contestat que la retransmissió del Per Equips era de les més complicades i que alguns clubs demanaven que fos un retransmissor que conegués el local on s’havia de fer la retransmissió. Per la temporada següent s’està estudiant que siguin els propis clubs els que busquin el retransmissor. Respecte el tema de l’Arenys de Munt, el Sr. Ayza ha explicat que hi ha molts condicionants dels clubs que fan molt difícil no fer coincidir dos filials en una únic grup per evitar-los desplaçaments llunyans, donat que a les categories inferiors s’agrupen els equips geogràficament. 

El Sr. Josep Maria Alomà s’ha queixat del preu d’inscripció de la Final d’Edats i dels costos que suposava un dia més de competició. També ha demanat que es tornin a fer les classes d’ICC.

El Sr. Ayza ha respost que hi haurà quota d’inscripció per tothom l’any proper, fins i tot pels classificats com aquest any, que la ronda extra amb el matí de descans va anar molt bé als jugadors, donat que hi havia grups de quasi 100 jugadors que necessitaven una ronda més, per trobar un campió més just, i respecte la supressió de les classes per Internet ha dit que en quan pogués les tornaria a fer, que ara no hi havia diners.

La Delegada de Tarragona, Sra. Marta Amigó, ha comentat que alguns clubs s'han queixat del preu de la inscripció a la final de Catalunya d'Edats i ha mostrat el seu desacord en el fet que al Ct. de Catalunya per edats hi hagi preus d'inscripció diferents per als participants que s'allotgen a l'hotel on es juga i els que noEl president ha respost que la gent s’havia d’acostumar a pagar per jugar i que l’Hotel on es juga el torneig és més car que els de la vora perquè ha d’oferir una sèrie de serveis. El Sr. Viñas ha dit que és molt difícil que un campionat tan gran trobés hotels adequats a diferents llocs de Catalunya per fer-lo rotatori.

El Sr. Jaume Grau ha preguntat si no es podia fer com al Campionat d’Espanya que fos obligatori presentar l’alineació tres hores abans de començar a jugar el Per Equips. També s’ha queixat que no fos retransmesa la darrera ronda de Divisió d’Honor. Des de la Junta Directiva de la FCE li han dit respecte el de presentar alineacions amb antelació, que no era el mateix estar concentrat en un hotel que haver de fer un munt de kilòmetres per anar a jugar, per la qual cosa descartaven la proposta. També s’ha informat que la darrera ronda de la màxima categoria no es va retransmetre cap encontre per no donar informació privilegiada a cap equip, respecte el descens de categoria.

Sense més temes a tractar s’aixecà la sessió a les 19 hores.

DILIGÈNCIA D'APROVACIÓ DE L'ACTA CORRESPONENT A L'ASSEMBLEA GENERAL ORDINÀRIA DE CLUBS CELEBRADA EL DIA 05 DE MAIG DE 2012

Jaume Bosch i Romay, major d'edat, membre de l'Assemblea de la Federació Catalana d'Escacs, en qualitat d'interventor.

En Joan Emili Cabello i Llopis , major d'edat, membre de l'Assemblea de la Federació Catalana d'Escacs, en qualitat d'interventor.

Les persones esmentades, designades per l'Assemblea General Ordinària de 5 de maig de 2012 com a interventors d'acord amb l'article 37 dels Estatuts d'aquesta Federació i l'article 33, darrer paràgraf del D. 70/94, i actuant per expressa delegació d'aquesta, DECLAREN APROVADA LA PRESENT ACTA DE L'ASSEMBLEA GENERAL ORDINÀRIA per la qual cosa signen la present, conjuntament amb el President i el Secretari.

Jaume Bosch i Romay                                          Joan Emili Cabello i Llopis 

     Antonio Ayza i Casamitjana                               Josep C. Viñas i  Racionero

Barcelona, 7 de maig de 2012