Leontxo García, reconegut periodista especialitzat en escacs, ha publicat un article on parla dels escacs com a eina educativa i integradora. L’ha escrit basant-se en una experiència duta a terme fa pocs dies, en la qual va acompanyar una delegació de la Federació d’Escacs del Kazakhstan a Catalunya per conèixer de primera mà el programa Escacs a l’escola. L’ha titulat «Educar para la vida con el ajedrez». Us el recomanem: AQUÍ

Crònica de la visita

El passat dimecres 15 de maig, van visitar Catalunya tres membres de la Federació d’Escacs del Kazakhstan amb la finalitat de veure en primera persona com s’organitza i s’està desenvolupant el programa Escacs a l’escola, donat el fet que al seu país estan iniciant un programa d’escacs educatius i consideren interessant veure com s’està treballant en aquest àmbit en altres indrets del món. Els integrants del grup eren el vicepresident de la institució, Darmen Sadvakassov, Adiya Numarnova, cap de projectes, i Gulmira Dauletova, directora executiva, i els acompanyava Leontxo García.

Al matí van visitar l’escola Jaume Balmes del Prat de Llobregat, on utilitzen els escacs com a eina transversal d’aprenentatge a tota l’escola, en totes les àrees. La seva directora, Isabel Chacón, els va explicar com desenvolupen el projecte i l’organització per fer-ho, mentre que el mestre Xavier García Bou, especialista en l’ús dels escacs com a eina educativa des de fa molts anys, els va mostrar diverses activitats pràctiques amb alumnes (d’educació emocional, psicomotricitat…).

Escola Jaume Balmes (El Prat de Llobregat).

 

Escola Jaume Balmes. Activitat d’escacs i pricomotricitat.

A continuació va tenir lloc a les instal·lacions de la Federació Catalana d’Escacs una reunió en la qual Marta Amigó va explicar als visitants com s’està impulsant el programa des del Departament d’Educació i la Federació Catalana d’Escacs, i també es va parlar del seu encaix dins el currículum escolar i sobre un dels pilars fonamentals del programa: la formació de docents.

A la tarda, van visitar l’escola Primavera de Santa Coloma de Gramenet, on van poder veure com desenvolupen el programa i també una classe on es treballava el pensament flexible, molt important no només en els escacs, sinó en la vida, de la mà de la mestra Anna López.

Des d’aquestes línies, agraïm a l’escola Jaume Balmes i l’escola Primavera l’acollida que van fer als visitants. També agraïm a Leontxo García i als dirigents de la Federació d’Escacs del Kazakhstan el seu interès pel nostre programa i esperem que s’hagin trobat a gust entre nosaltres; ha estat un plaer poder-los mostrar el que fem.

Classe d’escacs i educació emocional amb Xavier García Bou (Escola Jaume Balmes).

 

Visita a l’Escola Primavera de Santa Coloma de Gramenet.

 

Classe d’escacs a l’Escola Primavera.

 

  

Presentació del programa Escacs a l’escola a membres de la Federació d’Escacs del Kazakhstan.