Cada temporada, i en el marc de la Festa dels escacs catalans la Federació Catalana d’Escacs, s’atorga una distinció a aquelles persones que ha destacat en el seu treball i dedicació als escacs.

Aquest 2022 la menció recaurà en el Sr. Joan Codina Espinasa, per la seva llarga trajectòria a la comarca, en el seu club com a jugador, organitzador i directiu de la seva entitat, el Club d’Escacs Moià-Moianès.

El més sincer agraïment per tot aquest temps de dedicació al nostre esport i afició.

 

A continuació us fem arribar un breu resum de la seva trajectòria:

Nascut l'any 1920, en Joan Codina Espinasa ha estat un esportista des de ben petit. Ja jugava a futbol els anys 30 a la plaça de Moià i recorda especialment els partits que enfrontaven l'Escola "nacional" on ell jugava i l'Escola Pia i diu que, generalment, perdien. També ha jugat a ping-pong i a bàsquet.
 
A partir dels 12 o 13 anys, el pare el duia al cafè i allí va veure un home sol que jugava a escacs amb un llibre i aquell senyor n'hi va ensenyar. Acabada la guerra civil, ell ensenyava els escacs al jovent. Recorda especialment quan van fer venir l'aleshores campió de Catalunya Rafel Llorens a fer unes simultànies al Bar Condal. Ell sempre va estar implicat en tots els actes on hi havia escacs del poble. La revista local La Tosca va impulsar uns campionats que se celebraven al seu local. El Joan va mirar de fer un equip amb gent del poble.
 
També jugava per correspondència en esperanto amb jugadors estrangers (francesos, txecs, finlandesos, russos suecs, ...)
 
Molt important va ser el Trofeu Pere Godó de partides ràpides que es va disputar cada any entre 1972 i 1981. Ell en va ser el principal organitzador. Hi participaven grans jugadors vinguts del Vulcà i d'altres equips de Barcelona així com del Vallès, del Bages i d'Osona. 
 
El Joan ha estat el motor principal dels escacs al Moianès. Sense ell, segurament no existirien els equips de Moià, l'Estany i Castellterçol, ja que tota l'afició que ell ha creat ha fet que es desenvolupés tot aquest amor per aquest joc que hi ha a la nostra comarca. Tot i ser un fortíssim jugador, ell mai ha anat a pujar elo. Al contrari, quan jugava contra un noi jove, amb afició i que el veia amb ganes de prosperar, ens deia: li puc donar el punt? Ens fa falta?
 
És un plaer especial tenir al Joan al nostre equip. El jugador federat més gran en tots sentits de Catalunya, d'Espanya d'Europa i segurament de tot el món.
 
Club d'Escacs Moià-Moianès