Acta de l'Assemblea General Ordinària de la Federació Catalana d’Escacs, celebrada al Local Social de la Federació Catalana d’Escacs (Carrer Sant Adrià, 20 de Barcelona), el dia 18 de maig de 2013, a les 16:30 hores en segona convocatòria.

Membres assistents: Òscar Companys (Barberà), Ricard Llerins, (Sant Martí), Joan Emili Cabello (Tres Peons), Josep Chalmeta (Sant Boi), Félix Romero (Sant Andreu), Paco Fernández (Mollet), Frederic Andreu (Congrés), Jaume Grau (Cerdanyola Vallès), Arturo Vidarte (Montcada), Joan Barnet (Olesa), Juan Quero (Prat), Marta Amigó (Espluga de Francolí), Jaume Bosch (ONCE), Javier Robla (Agustí), Pere Casajuana (Barcelona-UGA), Eloy Moreira (Barcelonès-Sud), Jordi Parayre (Colonia Güell), Jordi Folk (Hortenc), Ramir Artigas (Espiga de les Corts), Manel Triquell (Sant Josep), Jaume Parramon (Vallfogona)

Membres assistents membres de Junta Directiva de la FCE:  Antoni Ayza, Victor Pont, Jordi Parayre, Josep C. Viñas, Josep M. Camell, Marta Amigó, Imma Montoliu, Paco Fernández i Antoni López com a Gerent.    

Sessió d’Assemblea General Ordinària de la Federació Catalana d’Escacs, celebrada al Local Social de la Federació Catalana d’Escacs (Carrer Sant Adrià, 20 de Barcelona), el dia 18 de maig de 2013, a les 16:00 hores en primera convocatòria i a les 16:30 hores en segona convocatòria, amb el següent:  

O R D R E    D E L   D I A 

INFORME DEL PRESIDENT 

Nomenament de dos interventors per a l’aprovació de l’acta de l’assemblea.

  1. 1.Aprovació, si s’escau, de la memòria esportiva corresponent al 2012
  2. 2.Aprovació, si s’escau, dels estats comptables del 2012. Anàlisi econòmic general de la Federació Catalana d'Escacs.
  3. 3.Propostes de la Junta Directiva
  4. 4.Propostes que les entitats afiliades vulguin presentar a l’Assemblea, sempre que tinguin el suport del 10% del total d’afiliats (17 avals) i que tinguin entrada a la Federació amb 40 dies d’anticipació a la data de celebració, a fi de quedar incloses en l’ordre del dia (Art 23.i dels estatuts). 
  5. 5.Torn obert de paraula.

INFORME DEL PRESIDENT

Presidents i representants dels clubs catalans, benvinguts a l’assemblea de la Federació Catalana.

Com es habitual en aquest informe em referiré als fets més significatius de la situació de la Federació i als reptes de futur que haurem d’afrontar els propers mesos. El fet més significatiu d’aquest any és la important rebaixa de la subvenció que rebem de la Generalitat de Catalunya, en el seu moment la Generalitat ens van anunciar que estaria en torn del 60%. La UFEC va realitzar una roda de premsa, on vaig estar present, per manifestar públicament les greus dificultats que generarà, una retallada d’aquest calibre, a les diferents federacions catalanes. La Junta de la FCE, com hem fet sempre, hem reajustat els pressupostos de la FCE per ajustar-los a la realitat, és per això que en aquesta assemblea presentarem totes les mesures econòmiques que hem adoptat per tal de poder fer front a aquesta dura retallada. En el punt 2 de l’ordre del dia, a part de posar a la vostra consideració els comptes del balanç 2012 com és preceptiu, farem un repàs a com hem reajustat el pressupost. La FCE vam mantenir una reunió amb el secretari de l’Esport on ens ha avançat, i ens ha autoritzat a dir-ho en aquesta assemblea, que finalment la retallada al pressupost de la FCE per al 2013 serà “només” del 52%. La Junta de la FCE decidirà com utilitzar aquets diners que en el reajust del pressupost 2013 que us presentarem no estaven previstos, ja que la feina la vam fer abans de conèixer aquesta dada.

Les ajudes del Govern han passat de 320.000€ fa tres anys, a potser uns 100.000€ aquest any. Aquesta és la dimensió de la feina d’ajust que hem fet. La bona notícia, i permeteu-me que faci una mica de broma en aquesta crítica situació, és que ja només ens podem retallar 100.000€ més i que a diferència d’altres federacions que ho estan passant molt malament, la nostra Federació serà viable en un escenari sense ajudes públiques, comptant només amb els recursos propis. És voluntat d’aquesta Junta, no traslladar les dificultats econòmiques de la Federació als clubs, apujant extraordinàriament les quotes. Creiem que una política de més impostos produiria una reducció en el nombre de jugadors i clubs i a la llarga es recaptaria menys ingressos. No obstant ens hem de mentalitzar que cada cop més els afeccionats són els que hauran de pagar el cost de l’organització de les nostres proves.

No sembla que la FEDA pensi el mateix i a la Junta, que van celebrar a Bilbao la setmana passada, van pujar les llicències amb elo FIDE de 7’61€ a 10€ per al 2014. Si enguany la quota FIDE per als tornejos va pujar de 1’25€ a 2€ sense que la FIDE marqués cap increment, el proper any la garrotada l’aplicaran a les llicències. En els dos casos es castiga a les federacions amb més federats i més activitat, i a la nostra Federació en primer lloc. Des de el 2004 la Federació Catalana va assumir de forma directa pagar les llicències espanyoles, en aquells moments una llicència amb elo FIDE costava 4 euros, sense imputar als jugadors ni als clubs els increments que la FEDA ha anat realitzant els darrers anys. Aquesta situació és insostenible per a tresoreria de la FCE.

En aquests 10 anys els organitzadors de tornejos han anat incorporant cada cop més les seves proves a l’elo FIDE, i això ara sens gira en contra. Catalunya amb uns 3.000 jugadors amb elo FIDE no podrà suportar aquets increments de taxes, i és per això que la FCE elaborarem un pla per no tenir que suportar aquets increments. Per parlar amb números al 2014 la Federació Catalana hauria de pagar per llicències i avaluació més de 60.000€ a la FEDA. La FEDA paga a la FIDE cada any la quota màxima per aquets conceptes, 32.000€. És a dir, Catalunya podria convidar a tota la resta d’Espanya a elo FIDE i ens estalviaríem la meitat del que pagaríem si no fem res. A partir del proper any, quan tramiteu les llicències, els clubs hauran d’escollir si cadascun dels seus jugadors vol tenir llicència només catalana, o catalana i FEDA, que es pagarà a part. Els que només paguin la llicència catalana es quedaran sense elo FIDE. Però si els clubs catalans fem pinya i actuem en la mateixa direcció farem que aquest fet sigui poc important i només un reduït nombre de jugadors la necessitin. Un possible model és el d’Estats Units, on amb 80.000 federats només tenen 1.500 jugadors a les llistes de la FIDE. Com es possible això?, la resposta és molt senzilla, la majoria de competicions no són avaluades per elo FIDE. Si tots els tornejos setmanals ens posem d’acord de només avaluar per elo català, farem innecessària la llicència FIDE, a més la FEDA ja ha manifestat que no homologarà cap torneig on participi un sol jugador sense llicència. Si fem tornejos per a FIDE perdrem com a possibles usuaris tots els jugadors que només tinguin la llicència catalana.

Tot aquest canvi de model el plasmarem en una bateria de propostes reglamentàries que portarem per a la seva consideració a l’Assemblea de novembre.

La passada Assemblea va aprovar per amplia majoria que sol·licitéssim l’entrada a la FIDE de la nostra Federació. El dossier que acompanyarà la nostra sol·licitud d’entrada a la FIDE ja està acabat i traduït a l’anglès. Ahir mateix va arribar una carta de suport, sol·licitant la nostra admissió a la FIDE, signada pel Secretari General de l’Esport. El proper dimarts enviarem el dossier a totes els oficines de la FIDE i a diversos dirigents dels escacs a nivell internacional. Enviarem còpia de la sol·licitud per e-mail a totes les Federacions membres de la FIDE, demanant el seu suport.

Passant al balanç esportiu hem tancat l’any amb 7.205   llicències, el que representa un nou record, malgrat la crisi econòmica. El nombre de federats i tornejos a Catalunya continua creixent i hem d’agrair la feina que feu els clubs per aquest creixement.

Volem felicitar l’Escola d’Escacs de Barcelona pel seu títol de Campió de Copa i a la Societat Coral Colón de Sabadell pel títol de lliga de la màxima categoria. També vull felicitar a tots els clubs que han aconseguit l’ascens en les moltes categories del Campionat de Catalunya per Equips.

El proper any, la Divisió d’Honor comptarà amb 16 equips i durant aquesta assemblea presentarem el nou model de competició.

Volem felicitar també als nous campions de Catalunya, a l’Orelvis Pérez pel seu títol a l’Absolut, a l’Elisabeth Ruiz pel títol femení, al Lluis Coll com a nou campió de veterans i al Marc Sanchez com a campió juvenil, així com a tots els Campions de la Final d’Edats que un any més vam celebrar a Vilaseca amb una alta participació.

Aquest curs 2012-13 hem signat un conveni amb el Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya i la Universitat de Girona que té com objectiu la introducció dels escacs com a eina educativa a les escoles en horari escolar i impartit pels professionals de l’ensenyament, tal com vam anunciar en la passada Assemblea. Els escacs com una eina educativa vol dir utilitzar els escacs per reforçar coneixements d’altres matèries com matemàtiques, llengua o plàstica i reforçar valors com la reflexió, la concentració, l’empatia, el saber perdre i saber guanyar, l’acceptació de normes, aprendre dels errors, el respecte, la memòria. No es tracta d’explicar ni practicar l’Obertura Catalana, es tracta d’aprendre a moure les peces i nocions bàsiques del nostre joc. La prova pilot l’han realitzat onze escoles, quatre de Tarragona, quatre del Vallès i tres de Girona, a primer de primària durant una hora a la setmana de febrer a juny. Abans de l’inici de l’experiència, la Federació ha realitzat un curs de formació de 15 hores als mestres de primer de primària d’aquestes escoles. A l’acabament, la Universitat de Girona avaluarà l’experiència. La seqüència que seguim és "observo-penso-jugo" per tal d'acostumar als nens i nenes a, primer observar (la posició de les peces, l’entorn d'un mateix), després pensar (determinar el que vols i elaborar estratègies per aconseguir-ho) i a la fi, jugar (fer el pas d’actuar). Podem anunciar ja que al curs 2013-14 la Campanya es farà a segon curs de primària a les escoles que s’ha fet el primer curs i repetirem l'experiència a primer de primària en 50 escoles noves. També s'incorpora al projecte la Universitat de Lleida. Això vol dir que al proper curs 60 escoles estaran ja dins del projecte que continua amb el seu pla d’extensió.

Els darrers dies molts de nosaltres hem pogut llegir dures acusacions realitzades per jugadors titulats que han enviat cartes de denúncia a la Federació. Molts organitzadors ens han manifestat la seva preocupació per la sospita de que en alguns tornejos hi ha jugadors que arreglen resultats de partides per repartir-se els premis. A la Junta de la Federació ens preocupa especialment aquest tema, ja que ni els organitzadors ni els afeccionats ens mereixem veure aquets espectacles antiesportius que a més perjudiquen als jugadors que respecten les regles del nostre esport. El Comitè de Competició, al que vull agrair la seva tasca, no sempre fàcil, ha determinat no obrir una investigació sobre aquets fets. La Junta de la Federació volem manifestar que no estem d’acord en aquesta decisió i que portarem el tema al Comitè d’Apel·lació. Creiem que aquesta és una magnifica ocasió per cridar a declarar a tots els involucrats en aquest incidents i a tots els testimonis que puguin aportar llum per conèixer la veritat i si s’arriba al convenciment de què aquets fets s’han produït, sancionar als responsables.

Vull agrair finalment a la Federació Balear el seu interès en facilitar que l’Open de Llucmajor s’hagi integrat com a candidat en el Circuit Català. Quan cada dia parlo més idiomes sense estudiar, no puc deixar de reconèixer aquells que faciliten la col·laboració dels territoris del nostre àmbit lingüístic i amb la seva aportació fan més important el nostre Circuit.

Moltes gràcies per la vostra atenció.

NOMENAMENT DE DOS INTERVENTORS PER A L’APROVACIÓ DE L’ACTA DE L’ASSEMBLEA

Van ser nomenats com a interventors per a l’aprovació i signatura de l’acta de l’assemblea, els senyors: Ricard Llerins Bonet i Félix Romero Moreno.

APROVACIÓ DE LA MEMÒRIA ESPORTIVA I DE GESTIÓ

La Memòria esportiva i de gestió, va ser aprovada per unanimitat.  

APROVACIÓ DE L’EXERCICI ECONÒMIC

El tresorer de la FCE, Sr. Josep M. Camell va fer una breu exposició dels estats comptables, l’informe dels auditors i la distribució del resultat de l’exercici. El resultat comptable de la Federació durant el 2012 és d’un benefici de 58.119,34 €. La FCE ha passat sense cap problema l’auditoria pertinent. Cal tenir en compte que només s’ha cobrat la meitat dels 221.572 € de la subvenció de la Generalitat del 2012. La FCE disposa de liquidesa gràcies al seu fons patrimonial acumulat en els darrers anys. El Consell Català de l’Esport s’ha compromès a pagar el que déu del 2012 dins del mes de juny.

L’exercici econòmic, i tots els estats comptables corresponents a l’any 2012 van ser aprovats amb 19 vots a favor i una abstenció.

Respecte el pressupost presentat per a l’any 2013, el Sr. Camell va explicar que es va fer un pressupost per a l’assemblea del novembre de 2012, amb una previsió de baixada de la subvenció de la Generalitat del 25%, quedant-se aquesta en uns 165.000 € respecte els 221.000 € de l’any 2012. Posteriorment la Generalitat va anunciar que la retallada seria del 60 % de la subvenció i llavors es va refer el pressupost, on l’ ajut seria d’uns 88.600 €. Si la retallada de la Generalitat és del 52% es cobraran uns 100.000 € de subvenció. El pressupost que es presenta a l’assemblea s’han afegit 18.313 € que és una part del superàvit de l’any 2012 . Les partides que s’han reduït, entre d’altres, han estat: Personal en un 7-8%, supressió de subvencions als clubs que van al Campionat d’Espanya, supressió d’entrenador al Campionat Espanya Femení, reducció en els pressupostos de les Delegacions, reducció de despeses del Circuit i increment de pressupost en l’apartat de menors d’edat.

Pel que fa al pressupost per a l’any 2013, va ser ratificat també per un vot en contra, cinc abstencions i 14 vots a favor.

PROPOSTES DE LA JUNTA DIRECTIVA

Proposta 1: Reglamentació de la Divisió d’Honor

La nova reglamentació de la Divisió d’Honor que constituirà l’article 6.2 del Reglament del Campionat de Catalunya d’Equips i les modificacions reglamentàries que se’n derivin.

Es va aprovar per 18 vots a favor i una abstenció.

Proposta 2: Normativa d'avaluació de la FCE

1. REQUERIMENTS TÈCNICS

1.2 El nombre de rondes diàries no serà superior a 3 per torneigs de 60 o més minuts per jugador.

Aquesta proposta va ser aprovada per 14 vots a favor, 3 en contra i dos abstencions.

Proposta 3: Proposta del canvi de nom del Campionat de Catalunya per Equips.

Es proposa que el Campionat de Catalunya per Equips es digui oficialment: LA LLIGA CATALANA D’ESCACS.

Aquesta proposta va ser aprovada per 10 vots a favor i 9 en contra.

PROPOSTES DELS CLUBS

Proposta Ideal Clave: Llicència reduïda

La proposta de l’Ideal Clavé que demanava una quota reduïda per a persones amb incapacitat del 33% o superior no va ser votada per absència del club que la proposava. El president de la FCE, Toni Ayza, va dir que la Federació presentaria una proposta alternativa sobre aquest tema a la propera Assemblea.

Proposta Congrés: Modificació ritme de joc

La proposta del C.E. Congrés sobre el canvi de ritme del Campionat per Equips va ser modificat durant l’assemblea per igualar-ho a totes les categories. El Sr. Jordi Parayre va dir que per l’experiència del Magistral de Casino, les partides no s’allargaven gaire amb aquest ritme de joc afegint 30 minuts en arribar a la jugada 40.

La proposta va ser rebutjada per 4 vots a favor i 14 en contra.

TORN OBERT DE PARAULA

El Sr. Jordi Folk del C.E. Hortenc ha preguntat sobre el Campionat per Equips sub-12 dels diumenges pel matí. La Junta Directiva ha contestat que aquest Campionat estava tenint una bona resposta dels clubs i que s’estava estenen a d’altres Delegacions a més de Barcelona.

El Sr. Frederic Andreu del C.E. Congrés ha demanat informació sobre un suposat cas de pederàstia d’un afiliat a la Federació. També ha demanat que se suprimeixi la puntuació Olímpica en els equips de quatre jugadors.

El Sr. Toni Ayza, president de la FCE, li ha contestat que no es tractava d’un cas de pederàstia i que el jugador no era un monitor titulat de la FCE. El representant del club Barcelonès Sud, on està federada la persona en qüestió, ha dit que aquest jugador estava apartat de les classes a nens, que no era delegat de cap equip, que va al psicòleg cada setmana per solucionar els seus problemes, i que el pertànyer a una entitat és bo per a ell per resoldre el seu problema. El Sr. Viñas ha dit sobre el tema que la FCE vigilaria perquè no tornessin a passar aquestes coses, però que es pretenia la inserció social d’aquesta persona.

Referent al tema de la puntuació olímpica al Campionat per Equips, el president de la FCE, Sr. Toni Ayza, ha contestat que en un partit a pocs taulers la puntuació que s’apliqui varia poc els resultats finals, però que es podia estudiar.

El Sr. Ricard Llerins del C.E. Sant Martí ha indicat que el ritme actual del Campionat per Equips no permetia fer partides d’una gran qualitat a forts jugadors, i que potser sí fora adient l’ increment de temps que havia proposat el Sr. Andreu, però només per a la màxima categoria.

El Sr. Llerins també ha preguntat si tiraria endavant o no la subvenció dels clubs del 2012 per part de la Generalitat. El president ha dit que el Sr. Iván Tubau no ho sabia amb seguretat i no va donar una resposta clara.

Agraint la presència dels assistents el moderador ha donat per tancada l’assemblea.

Sense més temes a tractar s’aixecà la sessió a les 19 hores.

DILIGÈNCIA D'APROVACIÓ DE L'ACTA CORRESPONENT A L'ASSEMBLEA GENERAL ORDINÀRIA DE CLUBS CELEBRADA EL DIA 18 DE MAIG DE 2013

Félix Romero Moreno, major d'edat, membre de l'Assemblea de la Federació Catalana d'Escacs, en qualitat d'interventor.

En Ricard Llerins Bonet, major d'edat, membre de l'Assemblea de la Federació Catalana d'Escacs, en qualitat d'interventor.

Les persones esmentades, designades per l'Assemblea General Ordinària de 18 de maig de 2013 com a interventors d'acord amb l'article 37 dels Estatuts d'aquesta Federació i l'article 33, darrer paràgraf del D. 70/94, i actuant per expressa delegació d'aquesta, DECLAREN APROVADA LA PRESENT ACTA DE L'ASSEMBLEA GENERAL ORDINÀRIA per la qual cosa signen la present, conjuntament amb el President i el Secretari.

Signrn l’acta original:

  • Félix Romero Moreno : Interventor                                                      
  • Ricard Llerins Bonet: Interventor
  • Antonio Ayza i Casamitjana: President de la FCE
  • Josep C. Viñas i  Racionero: Secretari de la FCE

 

29 de maig de 2013