Després de la convocatòria en dia i forma de l'Assemblea General Ordinària, es va celebrar a la localitat de Barcelona, Carrer Sant Adrià, 20 (Recinte Fabra i Coats), dia 1 de juny de 2024, a les 9.30 hores en primera convocatòria i a les 10 hores en segona convocatòria.

O R D R E    D E L   D I A

INFORME DEL PRESIDENT

  1. Nomenament de dos interventors per a l'aprovació de l'acta de l'assemblea.
  2. Aprovació, si s'escau, del balanç econòmic a 31/12/2023
  3. Aprovació, si s'escau, del compte de resultats
  4. Aprovació, si s'escau, de la memòria econòmica 2023
  5. Aprovació, si s'escau, de la memòria esportiva corresponent al 2023.
  6. Torn obert de paraula.

Membres assistents: Raül Arza (Ateneu Colon), Jose Ferrer (Badalona), Juan Manuel Sánchez, (Barcelona), Jose Adrian Navarro (Calldetenes), Jaume Grau (Cerdanyola del Vallès), Agustí Calvo (La Lira), Anna Bonals (Llinars), Ramon Caro (Mollet), Carles Costas (Montblanc), Pedro Alarcon (Rubinenca), David Paez (Torreblanca), Javier Mompel (Tortosa) i Francisco Gonzalez (Tres Peons).

Membres assistents de Junta Directiva de la FCE i convidats: José Claudio Viñas (President), Ramon Chalmeta (Vicepresident primer), David Ayza (Secretari general) i Montserrat Gracia (Tresorera).

Com a treballadors: Cristina Bosch.

El Sr. David Ayza, inicia l’Assemblea agraint l’assistència de tots els presents. Les persones que faran d’interventor seran l’Anna Bonals, l’Agustí Calvo i el David Paez. A continuació es dona pas al Sr. José Claudio Viñas i el seu informe.

INFORME DEL PRESIDENT

Bon dia a tothom. Gràcies per la vostra assistència a l’Assemblea de la Federació Catalana d’Escacs.

Com és habitual, voldria que guardéssim un minut de silenci en memòria dels companys escaquistes que ens han deixat durant els darrers mesos.

En aquesta assemblea, i abans d’entrar en altres qüestions, voldria fer esment a la immensa tasca que ha fet tot el personal de la Federació. No sempre existeix la consciència de la quantitat de feina que genera la gestió federativa i crec que és de justícia valorar a totes les persones que, més enllà de les seves obligacions professionals, aporten cada dia la seva capacitat i la seva ànima en fer que la FCE funcioni a ple rendiment. Vull destacar a la Cristina Bosch per la seva dedicació incansable i a la seva il·lusió per aprendre. Us vull anunciar que, tal com estableixen els estatuts, la Cristina esdevé nova gerent de la FCE. També vull posar en valor la feina enorme de l’Ivan Cano, un treballador incansable, de la Inés del Arco amb el seu dinamisme i eficàcia, en Carles Vilà, en Pau Toquero i, darrerament i com a novetat, de l’Alejandro Oro que ha demostrat, en molt poc temps, l’encert de la seva incorporació. Agrair a la Kimberly Matute, que va prendre la decisió d’iniciar una nova aventura professional, la seva aportació. També vull fer esment de persones que, de forma voluntària, també col·laboren amb la FCE com ara en Jordi Capellades o l’Anna Bonals.

També voldria destacar la tasca dels company de Junta directiva que, amb la seva dedicació altruista, han donat part del seu temps a la FCE. Us haig d’anunciar la recent incorporació de l’Alba de Lomas com a nova integrant de la Junta per col·laborar amb la Marina Ponsa en l’àmbit de la comissió feminista de la FCE.

En primer lloc vull informar-vos de que en el mes de setembre es convocarà una assemblea extraordinària per tal de fer i aprovar, si s’escau, les modificacions que es proposaran dels reglament de competició de la FCE. Vull agrair moltíssim la feina que han fet el Guillem Cintas, el Jaume Gayoso, el Ramon Caro i el Jordi Mas. Posteriorment celebrarem l’assemblea habitual de finals de novembre per aprovar calendari i pressupost i, finalment, la que serà la meva darrera assemblea com a President a principis de l’any vinent on es convocaran noves eleccions.

L’activitat escaquística no s’atura mai, afortunadament. En els darrers mesos s’ha desenvolupat la Lliga Catalana, la Copa i el Campionat de Catalunya d’Edats. Totes aquestes competicions s’han desenvolupat normalment i s’aprecia un cert creixement de la participació. També es detecta un evident creixement en els torneigs del Circuit Català que ja s’han disputat, esperem que aquesta tendència es mantingui en els propers mesos.

El futur immediat la de FCE, més enllà de l’activitat habitual que ja de per sí és molt intensa, passa per l’inici dels esdeveniments vinculats al centenari de la Federació. Volem que el tret de sortida sigui una gal·la de presentació, vinculada amb el centenari de la FIDE, on presentarem el llibre del centenari, l’àlbum de cromos del centenari i la nova imatge de la federació. Posteriorment, estem ja amb gestions avançades per tal d’organitzar un altre vegada el Campionat de la Mediterrània. Posteriorment, ja dins el 2025, volem organitzar alguna competició internacional de cert nivell, encara per concretar. I finalment, de cara a la data del centenari (2 d’agost del 2025) fer una gran festa catalana com acte de cloenda final.

Estic especialment content de que hem trencat una barrera important en els darrers mesos: hem aconseguit esponsors privats amb vocació de mantenir-los en el temps. En aquests sentit hem aconseguit que empreses com OH MY BOX o ÀREA DE GUISSONA/BON ÀREA hagin apostat pels escacs catalans. No són grans quantitats però impliquen unes línies de futur interessant. Vull agrair especialment a la Inés del Arco el seu esforç i implicació en aquesta tasca.

En quan a la política d’escacs de base, malauradament i per diferents circumstàncies no hem pogut iniciar el projecte que vaig explicar a la darrera assemblea. Malgrat això, des del mes de gener, s'està duent a terme un ambiciós projecte de tecnificació online amb una notable participació de nens d’arreu de Catalunya, amb torneigs online setmanals. A banda, s’han organitzat diferents concentracions presencials amb gran acceptació. Soc conscient del buit existent en quan a la tecnificació del esportistes més forts i assumeixo en primera persona aquesta responsabilitat. No obstant, tinc una bona notícia que donar: en converses amb la Federació de Kazajistan ens ha sorgir la possibilitat de fer una col·laboració per tal de que els nostres joves més destacats, a partir del mes de setembre, puguin rebre formació durant sis mesos d’un dels entrenadors més qualificats del món. Estem perfilant amb aquesta federació un acord en aquest sentit que esperem que pugui fructificar.

Finalment, vull posar en valor l’esforç realitzat en la política de comunicació i imatge de la FCE que és un pas previ molt important per a poder llançar la resta de projectes.

Moltes gràcies a tots.

FORÇA I SALUT PELS ESCACS CATALANS!!!

 

Es dona pas a la Montse Gracia, que fa la presentació econòmica.

Com els darrers anys em toca explicar-vos de forma resumida, clara i sobretot curta la situació econòmica de la Federació durant l’any 2023, i com ja es costum també us diré el número de llicencies federatives del 2024, que sempre és una dada important per mesurar si estem millor o pitjor, i ja us avanço que estem millor que al 2023.

També com ja comença a ser habitual els darrers anys, a més de la part econòmica faré una mica de valoració de com millorem o empitjorem en els procediments i organització, i com sabeu portem més o menys 2 anys que estem fent canvis en el personal de la Federació per varis motius. El tema de gerència i direcció esportiva ja el teníem planificat i segueix el seu full de ruta, però el tema de la comptabilitat i temes econòmics es resistia i no trobàvem la fórmula màgica, això ens obligava a la resta de personal de la Federació (Cristina, Inés, Iván i Carles) junt amb els membres de Junta que fèiem l’esforç per anar seguint temes prou importants com la comptabilitat, subvencions o auditoria, a dedicar molt de temps. Finalment hem coincidit amb un professional en temes econòmics que, per sort, també està vinculat amb el món dels escacs i que hem contractat des de fa 1 mes. Donada la seva vàlua com a economista ja estem veient les millores en aquestes tasques i que segur ens portarà a un millor funcionament de la part econòmica, estic convençuda.

En resum, respecte de la part econòmica seguim la tendència dels darrers anys en creixement de llicencies i de subvencions, que són les nostres fonts d’ingressos, i aquest 2023 per fi hem començat a veure els resultats de la recerca d’SPONSORS, i ho dic en majúscules per que és un tema que portem molt de temps treballant i em plau veure que ja comença a donar resultats. De moment vam començar amb el Ohmybox, però ja estem en converses amb d’altres, així que felicitar a tots els ho heu fet possible, sobre tot la Inés del Arco.

Doncs això és la idea que us voldria transmetre aquest any, obrim portes a nous ingressos, cosa que fa 3 anys dèiem que era el nostre punt crític, donat que les despeses ja les coneixem prou com per planificar-les en funció dels ingressos, per tant, quants més ingressos més projectes podrem desenvolupar.

En resum, al 2023 gràcies a l’increment d’ingressos hem pogut fer noves competicions (com el Campionat de la Mediterrània o l’Iberoamericà), algú es pot preguntar per què incrementem les despeses en competicions? Doncs per que hem augmentat els ingressos, això s’anomena CREIXEMENT i en termes escaquístics li podríem dir ESTRATÈGIA, hem planificat un pla i l’estem complint, només ens falta GUANYAR LA PARTIDA.

Tot això ens ha fet tenir un resultat positiu de gairebé 8.600 €, que aprofito per dir un cop acabada l’auditoria només ens han ajustat 18 € d’un total de més de 700.000 €, pel que felicito com deia al personal de la Federació i entre ells a la Cristina i Alejandro que han fet molt bona feina en el treball d’auditoria. L’Alejandro ho podrem valorar més endavant, però la Cristina ja ha demostrat que tot el que se li planteja ho soluciona, i si no ho sap ho aprèn, de veritat, moltes gràcies sobretot a la Cristina per la feina que fa amb tot el recolzament de la resta de l’equip.

Hem aconseguit estabilitzar els resultats com us deia sense deixar de fer cap projecte que se’ns planteja, perquè la Federació no para mai i ja som gairebé 8.000 federats. Arribarem als 10.000? I al 2024 i 2025 se’ns planteja un nou repte, celebrar un centenari a l’alçada de la nostra Federació, però això ja serà un tema de les properes assemblees.

En quant a despeses extraordinàries vam tenir el cost per la sortida laboral del Jordi Magem i tot i així la nostra tresoreria la mantenim per sobre dels 100.000 € com en els darrers any, fins i tot la Generalitat ja ens ha avançat el 80 % de la subvenció 2024, així que no patim per aquest aspecte.

La part amb la que encara ens estem barallant és amb la digitalització, però tot arribarà. Ja hem implementat la passarel·la de pagaments, que per cert no va ser gens fàcil, però seguim treballant en altres temes d’aquesta àrea.

Es passa a les preguntes dels assistents. El Roberto Villa comenta que s’han perdut 21000 € i si es poden demanar € a la Generalitat per a Escacs de Base. La Montse contesta que les despeses apareixen perquè no teníem pensat fer aquests torneigs, però tenim subvencions que apareix com a ingressos, mentre que el Pepo Viñas respon que la Generalitat no ens dona € per a escacs de base perquè és complicat. Vàrem aconseguir que ens donessin 60000 € pel Campionat del Món per equips femení el 2021 i hem aconseguit consolidar-los. La Generalitat dona subvencions per a programes tancats.

En Carles Costas vol agrair la feina feta i comenta que des de Montblanc demanen moltes subvencions i costa molt aconseguir-les, és per això que demana que clubs facin esforç. La Montse contesta que li agradaria afegir hores d’un treballador a ajudar en aquest aspecte als clubs i, en algun tema específic com el Circuit Català, s’ha fet una reunió per ajudar.

El Pepo Viñas comenta que s’està pensant fer una Fundació de tasca social per tal de poder optar a subvencions on la Federació no pot optar.

El Ramon Caro comenta que cada club te la seva realitat i va canviant durant els anys, mentre que la Montse comenta que en alguns ajuntaments hi ha ajudes per a esportistes privats.

Es passa a votació dels comptes i el balanç per separat a petició d’algun club.

El balanç econòmic s’aprova per 9 vots a favor, 4 en contra i 1 abstenció.

El compte de resultat s’aprova per 9 vots a favor, 4 en contra i 1 abstenció.

La memòria econòmica s’aprova per 9 vots a favor, 3 en contra i 0 abstencions.

Es passa la paraula al Ramon Chalmeta per explicar la memòria esportiva on recull els campions de Catalunya. Felicita al Sabadell Coral Colon com a campió de la Lliga 2023 i als campions dels campionats d’edats i absolut i femení.

En Pepo comenta que es publiquen els indicadors perquè així tindrem un recull de tots els anys. Es fan unes esmenes a través de l’Anna Bonals com que apareix Salou enlloc de Cambrils, en el Campionat de Catalunya d’edats, i tampoc apareixen les campiones. El Campionat d’Espanya d’edats no és blitz sinó ràpides. També pregunta perquè no es posa el Campionat de parelles d’Espanya. S’accepten totes les esmenes fetes.

Es passa a votació la memòria esportiva que es aprovada per 12 vots a favor, 2 en contra i 0 abstencions.

S’obre el torn de paraules on el David Paez pregunta com es fa la tecnificació, ja que pel grup de la territorial es parla molt, però millor preguntar-ho a l’Assemblea. Pepo contesta que ja es va explicar a l’anterior assemblea de clubs. Tot i així continua dient que al gener es va afegir a tothom que volgués participar.

Pedro Alarcon comenta que el model que es volia implantar no estava malament i l’error va ser posar els preus a pagar per les famílies. La FCE hauria d’intentar potenciar a qui destaca no a qui s’ho pugui pagar. En aquest cas, s’hauria de canviar coses ja que la tecnificació actual no és tecnificació sinó classes obertes. Es podria enfocar cap als clubs amb escoles i que fossin aquests qui facin la tecnificació.

En Pepo respon que no s’ha de confondre la labor de la FCE amb la del club o el pare/mare, ja que aquesta s’ha de completar. No és el mateix un menor de 8 anys que un de 16 anys i no és la mateixa captació per edat. Dona la raó que no és tecnificació sinó escacs de base i fa una explicació històrica dels 4 centres de tecnificació que hi va haver i que no era el format idoni. Si la FCE ha de tenir tecnificació i bons jugadors, però també un compliment per part de les famílies i clubs perquè l’esforç és molt alt i ha de ser econòmic conjuntament.

En Pedro Alarcon segueix amb la paraula i pregunta els criteris generals per contractar de la FCE. En Pepo explica que és una entitat privada d’utilitat publica i no s’ha d’obrir places si no es vol. És la Junta Directiva i el President qui ho marca. Fa anys es feia i la gent s’enfadava, per tant, actualment s’agafa a persones que creiem que poden estar en uns perfils concrets.

Jose Adrian Navarro comenta que no hi ha molta afluència de membres de Junta Directiva a l’Assemblea i reclama un tema personal d’un torneig en concret. En Pepo Viñas li respon que aquest tema del torneig es mirarà i que les persones que no han vingut a l’Assemblea s’han excusat per temes personals.

En Roberto Villa comenta que a València hi ha un institut on tenen esportistes d’Alt Rendiment i pregunta perquè no existeix a Barcelona. En Pepo confirma que existeix, el CAR, però és per a esports olímpics. Només hi ha dos a tot l’estat, a Madrid i a BCN. Està gestionada per la Generalitat i segurament a la Comunitat Valenciana estarà gestionada per Educació.

En Raül Arza agraeix la feina de tots i reclama una reunió amb el Director d’Escacs de Base. S’han donat els dies que es demanava i no s’ha parlat amb ell en cap moment. Es necessita fer un feedback i fins i tot escoltar el que han de dir els clubs. Des de la taula s’entén el que demana.

En Javier Mompel agraeix la feina i l’autocrítica a l’informe del President. Comunica que hi haurà una candidatura a les properes eleccions que liderarà ell mateix i presenta la seva ajuda en el cas que l’actual Junta ho necessiti. No es vol destruir res, només ajudar. No ha aprovat memòria econòmica perquè falta tecnificació.

Agustí Calvo comenta que hi ha un institut a Barcelona on fan estudis pel matí i activitats per la tarda, amb la idea que comentava el Pepo del Centre d’Alt Rendiment que es vol fer.

Alarcon pregunta si es pot parlar amb la Generalitat, el Departament d’Educació o altres institucions per poder fer escacs en horari lectiu. En Pepo li respon que fa 12 anys hi ha el projecte Escacs a l’Escola on Educació, la Rovira i Virgiil, la Pompeu Fabra, etc... i que s’implanta com a eina educativa. Ensenyen als mestres perquè facin matemàtiques, llengua, etc...amb exemples d’escacs, però els alumnes no fan el pas cap als clubs, que és on tenim el problema.

S’aixeca l’assemblea a les 12:35 hores.

 

 

 

Agustí Calvo Lopez                Anna Bonals Roca                    David Paez Nuñez

 

 

 

David Ayza León                                                               Josep C. Viñas Racionero

Secretari General                                                                        President 

 

Barcelona, 1 de juny de 2024.