VIST, l’acta de l’Assemblea General de Clubs del 22 de novembre de 2014.

VIST, la Circular 02/2020 sobre el calendari de la Lliga Catalana 2020.

VIST, la nota informativa d’11 de març de 2020 al web de la FCE.

VIST, la nota informativa de 12 de març de 2020 al web de la FCE.

VIST, l’acta de l’Assemblea General de Clubs del 19 de setembre de 2020.

VIST, l’acta de l’Assemblea General de Clubs del 28 de novembre de 2020.

VIST, l’acta de l’Assemblea General de Clubs de 6 de març de 2021.

VIST, la nota informativa d’11 de agost de 2021 al web de la FCE.

VIST, la Circular 02/2022 Lliga Catalana 2022 Divisions Catalanes.

VIST, la Circular CAT 04/2023 Ascensos i descensos categories catalanes.

VIST, el Reglament General de Competicions.

VIST, l’escrit de reclamació del Club Escacs Montmeló davant del Comitè de Competició.

VIST, la Resolució del Comitè de Competició 17/2023.

VIST, l’escrit d’apel·lació del Club Escacs Montmeló de 22 d’abril de 2023.

VIST, l’escrit d’apel·lació del Club Escacs Montmeló de 23 d’abril de 2023.

ANTECEDENTS DE FET

I.- Per mitjà de la Circular 02/2020, es va comunicar el calendari i sorteig de les categories catalanes de la Lliga Catalana 2020.

II.- L'11 de març de 2020, davant l’extensió de la pandèmia de la Covid-19 la Junta Directiva de la FCE va ajornar la novena ronda de la Lliga Catalana d’Escacs, excepte la Divisió d’Honor.

III.- El 12 de març de 2020, davant l’extensió de la pandèmia de la Covid-19, la Junta Directiva de la FCE va fer extensiu l’ajornament de la novena ronda de la Lliga Catalana a la Divisió d’Honor.

IV.- En l’assemblea celebrada el setembre de 2020, es va aprovar que “No es veu viable la finalització de la Lliga 2020 i per tant es pren la decisió de donar-la per finalitzada. Les classificacions contemplaran que cap club baixarà de categoria llevat dels retirats i que pujaran tots els equips amb possibilitats d’ascens. D’aquesta manera els grups de la Lliga 2021 augmentaran en el nombre d’equips. Es mostra un PowerPoint explicatiu que es penjarà al web de la Federació. La formació de grups i ascensos i descensos de la lliga 2021 s’explicarà a l’assemblea del pròxim novembre.”

En el PowerPoint adjuntat i presentat als club en aquesta assemblea, consultable a l’enllaç “https://escacs.cat/images/assemblees/2020-09/lliga_catalana_2021.pdf” no es fa cap menció als ascensos i descensos entre les diferents categories.

V.- En l’acta de l’assemblea celebrada el 28 de novembre de 2020, es va discutir els ascensos i descensos durant les temporades següents, indicant-se que baixarien quatre equips de Primera Divisió. “A continuació es presenta el format de la Lliga 2021 amb la categoria que tindria els equips de cada club. La informació és abans que es facin formalment les inscripcions. A Divisió d’Honor es preveuen dos grups de 10 equips (9 rondes) amb una segona fase de semifinals i finals entre els 4 primers. Baixaran 6 equips, tres de cada grup i pujarà el campió de cada grup de Primera Divisió. A Primera i Segona Divisió els grups seran de 12 equips i per tant disputarien 11 rondes Baixarien 4 equips de cada grup i la normalitat, amb grups de 10, seria a partir de la lliga 2023. A partir de la categoria Preferent els equips seran de 10 equips i per tant jugaran 9 rondes.”

Acompanyava l’exposició el següent arxiu: “https://escacs.cat/images/LLigaCatalana2021.pdf”, on a la pàgina 5 diu “Baixen a Segona Divisió 8 equips (els 4 últims de cada grup)” amb una nota que deia “retorn a la normalitat l’any 2023 (dos anys de transició)”

VI.- En l’Assemblea celebrada el 6 de març de 2021, es va comunicar l’ajornament de la Lliga Catalana a la tardor de 2021. Diu l’acta de l’esmentada Assemblea:

“AJORNAMENT DE LA LLIGA CATALANA D’ESCACS

El president de la Federació, Pepo Viñas, anuncia que la Junta Directiva ha decidit ajornar la Lliga Catalana a la tardor. Els motius fonamentals han estat tres:

  1. La situació sanitària molt variable i que no garanteix que es pugui desenvolupar un Campionat tan complex com la lliga abans de l’estiu.
  2. La disponibilitat de locals de joc de molts clubs que depenen d’instal·lacions municipals.
  3. La crisi que podria esclatar dintre dels clubs per la disparitat de criteris a l’hora de jugar o no la competició.

Els detalls organitzatius, quan arribi el moment de convocar la competició els decidirà la propera junta directiva de la Federació, ja que a partir d’aquesta assemblea s’entrarà en període electoral.”

VII.- L’11 d’agost de 2021, la Junta Directiva de la FCE va decidir suspendre definitivament la Lliga Catalana 2021 mitjançant un comunicat al web, on deia, textualment:

“Els darrers esdeveniments relacionats amb l’evolució de la Covid-19 en el nostre territori, i més específicament, la variant Delta, han fet que finalment la junta Directiva de la Federació Catalana d’Escacs prengui una decisió en ferm sobre el nostre torneig per equips.

La Junta Directiva de la FCE ha decidit que queda suspesa la Lliga 2021. Els motius, un cop analitzada l’enquesta que es va adreçar als clubs, són els següents:

    • La situació de pandèmia no permet la participació de diversos clubs que no disposarien dels seus locals habituals de joc. Una lliga Catalana amb el 50% dels clubs, equips i jugadors ens portaria a fer una competició adulterada o com a mínim molt descolorida.
    • Un nombre important de jugadors no volen jugar la Lliga per motius sanitaris i caldria una disminució d’equips força significativa.
    • No es podrien garantir els aforaments i distàncies en alguns locals de joc, la qual cosa no permetria estar dins la legalitat vigent.”

 

VIII.- Per mitjà de la Circular 02/2022 Lliga Catalana 2022 Divisions Catalanes, es va convocar la Lliga Catalana de l’any 2022. Dita circular adjunta un quadre d’ascensos i descensos consultable en el següent enllaç, on consta que :

“Baixen de Primera a Segona Divisió: Els classificats 9è, 10è, 11è i 12è de cada grup baixen a Segona Divisió”.

“Pugen de Segona Divisió a Primera Divisió: Els classificats 1r de cada grup pugen a Primera Divisió”.

L’any 2022 es va disputar la Lliga Catalana amb normalitat. Els dos equips que van classificar en vuitena posició dels grups de Primera Divisió van ser el Club Escacs Comtal i el Club d’Escacs Societat Coral Colon de Sabadell B. No van realitzar cap play-off per mantenir la categoria.

IX.- En data 17 d’abril de 2023 el Club Montmeló va interposar reclamació al Comitè de Competició de la Federació en el que reclama que només han de baixar quatre equips de cada grup de Primera Divisió i que el seu club, vuitè classificat de Primera Divisió, no havia d’afrontar cap play-off. A més es queixa pel fet d’haver de jugar un 23 d’abril, diada de Sant Jordi.

X.- En data 20 d’abril de 2023, i mitjançant la Resolució del Comitè de Competició 17/2023, el Comitè de Competició va desestimar la reclamació del Club Escacs Montmeló entenent que no queda acreditat que cap Assemblea de Clubs hagi derogat l’article 14.2 i que la seva aplicació és reglamentària.

XI.- En data 22 d’abril de 2023, el Club Escacs Montmeló presenta recurs davant del Comitè d’Apel·lació on reclama que en virtut de l’aprovat en l’Assemblea General de Clubs de novembre de 2020, el play-off no s’ha de jugar. El Club Escacs Montmeló demana la suspensió cautelar del play-off previst per al dia 23 d’abril a les 9:30h.

XII.- En data 23 d’abril de 2023 es van disputar els play-off d’ascens/descens entre la Primera Divisió i la Segona Divisió amb els resultats següents:

Montmeló 6,5 – Castelldefels 3,5

Ateneu Colon B 5,5 – Catalunya 4,5

El Club Escacs Montmeló deixa constància a l’acte que juga l’esmentat encontre “sub-condicione de les futures resolucions del Comitè d’Apel·lació i instàncies superiors. El Montmeló ha presentat recurs per il·legalitat del play-off de descens de Primera Divisió”

XIII.- En data 23 d’abril a la nit, el Club Escacs Montmeló presenta un nou escrit d’apel·lació ja que entén que en haver-se disputat ja el play-off, la mesura cautelar quedava sense sentit.

El nou recurs d’apel·lació del Club Escacs Montmeló es basa en un extret de l’Assemblea del 28 de novembre de 2020 que diu:

“El vicepresident de la FCE, Ramon Chalmeta fa una presentació del calendari de competicions del 2021, del que destaca les següents característiques:

A continuació es presenta el format de la Lliga 2021 amb la categoria que tindria els equips de cada club. La informació és abans que es facin formalment les inscripcions. A Divisió d’Honor es preveuen dos grups de 10 equips (9 rondes) amb una segona fase de semifinals i finals entre els 4 primers. Baixaran 6 equips, tres de cada grup i pujarà el campió de cada grup de Primera Divisió. A Primera i Segona Divisió els grups seran de 12 equips i per tant disputarien 11 rondes Baixarien 4 equips de cada grup i la normalitat, amb grups de 10, seria a partir de la lliga 2023. A partir de la categoria Preferent els equips seran de 10 equips i per tant jugaran 9 rondes.“

 

FONAMENTS DE DRET 

PRIMER Competència del Comitè d’Apel·lació

Segons l’article 11.c) del Reglament de Disciplina Esportiva de la FCE, l’exercici de la potestat jurisdiccional en l’àmbit de la competició correspon al Comitè d’Apel·lació en segona instància.

SEGON Previsions normatives

Estatuts de la FCE

Article 120.- En principi, les resolucions dictades pel Comitè de Competició i de Disciplina Esportiva o, en el seu cas, pels Òrgans Jurisdiccionals de les delegacions territorials, són immediatament executives; no obstant això, i prèvia sol·licitud, el Comitè d'Apel·lació podrà discrecionalment suspendre de manera provisional l'executorietat de la resolució recorreguda fins que no recaigui una sentència definitiva sobre el recurs que hagués estat presentat.

REGLAMENT GENERAL DE COMPETICIONS, PART II. COMPETICIONS ESPECÍFIQUES

Capítol VI REGLAMENT DE LA LLIGA CATALANA D’ESCACS

14.2 Pujaran a Primera Divisió els campions dels grups de Segona Divisió. Els segons equips classificats disputaran un play-off on també participaran els vuitens classificats de la Primera Divisió. La primera ronda eliminatòria la jugaran per sorteig pur els quatre equips segons classificats de la Segona Divisió entre ells. Els equips locals es designaran per sorteig (ONCE). La segona ronda del play-off la disputaran els dos equips que hagin passat la primera eliminatòria contra els dos equips vuitens classificats de la Primera Divisió. El sorteig serà pur (ONCE). Els dos equips guanyadors jugaran la següent temporada a Primera Divisió. En cas de renúncies a participar en aquesta fase eliminatòria no es cobriran les places.

14.5 Baixen a Segona Divisió els dos últims classificats de cadascun dels grups de Primera Divisió.

 

TERCER Consideracions sobre les pretensions del reclamant

El recurs presentat qüestiona la validesa de la Circular CAT 04/2023 en el que es refereix al play-off del vuitè classificat de Primera Divisió, o el que és el mateix, la vigència de l’article 14.2. del Reglament General de Competicions en la seva part de Competicions Específiques (Lliga Catalana)

El Comitè d’Apel·lació considera acreditat que:

PRIMER. - En raó de la pandèmia de Covid-19, no es va poder disputar la novena ronda de la Lliga Catalana 2020.

SEGON.- L’Assemblea General de Clubs de setembre de 2020 va aprovar una modificació substancial de cara a la Lliga Catalana 2021 establint que cap equip perdria la categoria aquella temporada 2020. La categoria de Primera Divisió estaria formada per grups de 12 equips a partir de la temporada 2021.

TERCER.- Amb la finalitat de restablir l’estructura original de la Lliga Catalana d’Escacs, l’Assemblea General de Clubs de novembre de 2020 va aprovar una disposició transitòria que modificava substancialment els descensos de categories. 

En particular, en el cas del descens de Primera Divisió a Segona Divisió el conformarien únicament els quatre últims classificats de Primera Divisió, deixant sense efecte durant aquestes dues temporades els articles 14.2 i 14.5 del Reglament General de Competicions.

QUART. - Degut a la situació pandèmica, no es va disputar la Lliga Catalana l’any 2021. 

CINQUÈ.- Al no haver-se disputat la competició l’any 2021, l’aplicació de la disposició transitòria aprovada a l’Assemblea General de Clubs ha de aplicar-se durant els anys 2022 i 2023.

A banda de tot allò que s’ha exposat, el Comitè d’Apel·lació considera element addicional de convicció en aquest sentit que l’any 2022 els vuitens classificats de Primera Divisió, clubs Comtal i Societat Coral Colon B no disputessin el play-off d’ascens-descens previst en l’article 14.2

El Comitè d’Apel·lació considera element addicional de convicció que el redactat de l’article 14.5 estableixi que baixen a Segona Divisió els dos últims classificats de cadascun dels grups de Primera Divisió. Arran de l’acord de l’Assemblea de novembre de 2020, les temporades 2022 i 2023 van baixar a Segona Divisió els últims quatre equips enlloc dels dos que preveu la norma publicada. Per tant, ens trobem davant d’un error flagrant en el reglament publicat al web de la FCE i un element indiciari més de la suspensió de l’aplicació de l’article 14.2 durant aquestes dues temporades.

En definitiva, el Comitè d’Apel·lació creu que els play-off entre la Primera i la Segona Divisió no haguessin hagut de disputar-se mai per contravenir l’acord de l’Assemblea General de Clubs de novembre de 2020.

No obstant això, i a pesar tot l’exposat anteriorment, el fet que el Club Escacs Montmeló disputés i guanyés el play-off deixa al Club Montmeló sense interès en el fons de l’assumpte per interposar el recurs d’apel·lació i en base a aquest fet cal desestimar el recurs presentat.

El Comitè d’Apel·lació considera, atès que no hi ha cap disposició normativa en contrari, que s’ajusta a la legalitat la disputa de rondes el 23 d’abril.

Aquest Comitè insta al Club Montmeló, si ho estima convenient, a promoure davant l’Assemblea General de Clubs una modificació del Reglament General de Competicions per a declarar inhàbil aquesta data a efecte de la disputa de rondes de la Lliga Catalana d’Escacs. 

 

III. DECISIÓ

Per tot l’exposat, el COMITÈ D’APEL·LACIÓ de la FCE ha resolt:

PRIMER.- Desestimar el recurs del Club Escacs Montmeló

SEGON.- Els equips Clubs Escacs Montmeló i Ateneu Colon B jugaran a la Primera Divisió la temporada 2024. Els equips Club Escacs Catalunya i Club Escacs Castelldefels jugaran a Segona Divisió la temporada 2024.

TERCER.- Ordenar l'avaluació per Elo FIDE i Elo Català de les partides disputades.

QUART.- Ordenar el retorn de la fiança dipositada al Club Escacs Montmeló

Aquesta resolució del Comitè d'Apel·lació és immediatament executiva i esgota la via federativa. No obstant això, aquesta resolució pot ser recorreguda, en el termini dels deu dies hàbils següents a la seva notificació, davant el Tribunal Català de l’Esport.

Barcelona, 4 de juliol de 2023

Comitè d’Apel·lació de la Federació Catalana d’Escacs