REUNIT, el Comitè de Competició i Disciplina Esportiva de la Federació Catalana d’Escacs (FCE).  per conèixer els temes de la seva competència, i

VIST, la reclamació del GEVA-CEA

VIST, les al·legacions del Catalunya Escacs Club.

VIST, les consideracions i criteris de la Federació Catalana d’Escacs per cobrir les vacants a Divisió d’Honor i Primera Divisió.

 

1. ANTECEDENTS DEL FET

El GEVA-CEA consulta si té dret a ocupar la vacant de Primera Divisió, com a millor puntuació dels segons classificats de Segona Divisió de la Lliga 2023.

2. FONAMENTS DE DRET

Reglament General de Competicions de la Federació Catalana d’Escacs

Secció 4. Vacants del Campionat d’Equips

4.2 Primera Divisió: en cobrirà vacants els equips que hagin obtingut més punts dels segons classificats dels grups de Segona Divisió. En cas d’empat a punts decidiran els mateixos desempats emprats a la fase regular de la Lliga Catalana d’Escacs.

ESTATUTS DE LA FEDERACIÓ CATALANA D’ESCACS

SECCIÓ QUARTA.- EL COMITÈ ESPORTIU

Article 95.- El Comitè Esportiu és un òrgan col·laborador que depèn de la Junta Directiva de la Federació Catalana corresponent, format per tècnics i tècniques i persones expertes dels escacs, designats per la Junta Directiva i amb les funcions bàsiques següents:
a) Proposar el programa d’activitats i competicions de les seleccions catalanes en les diferents categories i designar els i les seleccionades que hagin de fer-se càrrec del pla de preparació de les seleccions.
b) Estudiar els reglaments per a l’organització de les competicions i proposar-ne la modificació, quan calgui, tenint en compte les directrius de les federacions internacionals sobre les diferents disciplines o especialitats esportives.
c) Fer informes quant a les propostes de programació de competicions i activitats de la federació
d) Assessorar la Federació Catalana i els seus òrgans en aquells aspectes que cregui oportú o li requereixin.
e) I aquelles qüestions que la Junta Directiva cregui oportú encarregar-li.

3. CONSIDERACIONS

La decisió d’atorgar la plaça la vacant de Primera Divisió al Catalunya Escacs Club en detriment del GEVA-CEA és totalment antireglamentari, ja que obvia l’article 4.2, que diu de manera clara, qui ha d’ocupar una vacant en Primera Divisió..

Les explicacions de la Comissió Esportiva, amb relació a aquest cas, no s’ajusten a dret. Diu que l’article 4.2 no parla del play-off i, per això, és “impossible” la seva aplicació. No veu aquest Comitè el motiu pel qual es fa impossible aplicar la reglamentació. La legislació és clara: en Divisió d’Honor si que es té en compte el play-off per atorgar la vacant i en Primera Divisió no. L’article 4.2 es va aprovar per l’Assemblea General de Club i és totalment vigent i, per tant, d’obligat compliment.

La Comissió Esportiva ha realitzat una interpretació esbiaixada del reglament general de competicions, (cal recordar a la Comissió Esportiva les seves funcions establertes a l’article 95 dels Estatuts federatius, no contemplen la interpretació dels reglaments, això és potestatiu dels comitès jurisdiccionals).

S’ha negat il·legítimament al club GEVA-CEA ocupar la vacant de Divisió d’Honor, quan li corresponia per ser l’equip que va obtenir més punts d’entre els segons classificats de la Segona Divisió.

Cal afegir que, en el cas que ens ocupa, és intranscendent la interpretació de si caldria haver disputat el play-off o no d’ascens a Primera Divisió, ja que la normativa per cobrir la vacant de Primera Divisió no en parla.

Aquest Comitè legitima el dret del GEVA-CEA a ocupar la vacant de la Primera Divisió i li atorga 72 hores, a la recepció d’aquest escrit, perquè confirmi si ocuparà aquesta plaça de la Primera Divisió. En cas de renúncia del GEVA-CEA ocuparia la vacant el següent millor equip per puntuació de SEGONA DIVISIÓ, i així successivament, (en cap cas equips que juguessin l’any passat la Primera Divisió).

4. DECISIÓ

Per la present resolució s’acorda:

Estimar la reclamació del GEVA-CEA i legitimar el seu dret a ocupar la vacant de la Primera Divisió de la Lliga Catalana per a la temporada 2024.

Contra aquesta resolució pot interposar-se en el termini màxim de deu dies hàbils següents a la notificació de l’acte impugnat davant el Comitè d’Apel·lació de la Federació Catalana d’Escacs.

Comitè de Competició de la FCE

Barcelona, 29 de novembre de 2023