La Societat Coral Colón de Sabadell, Campió Absolut de Catalunya per Equips 2013

Amb una puntuació perfecta d'11 d'11, l'equip d'escacs de la Societat Coral Colón de Sabadell s'ha proclamat campió de Catalunya per Equips a la Divisió d'Honor, superant en un punt a l'equip del Barcelona-UGA. És el segon títol absolut de l'equip de Sabadell en els últims quatre anys.

Per aconseguir aquest objectiu, el club ha disposat d'un sòlid equip "base", composat per diversos experimentats Grans Mestres i Mestres Internacionals, que han compartit taula colze a colze amb els joves talents de la pedrera.  A més, en les tres o quatre rondes crítiques contra els altres equips capdavanters, s'ha comptat amb la col·laboració puntual de diversos jugadors d’elit, com Paco Vallejo, Alexander Fier o Josep Oms, que no només han aportat la seva experiència i bon fer en el tauler sinó que a més han col·laborat activament en altres activitats socials del club.

Encara que tots els jugadors habituals de l'equip han puntuat per sobre del 50%, alguns d'ells com Luis Rojas, Luis Perpinyà i Kike Colón aconseguint percentatges del 80%, l'autèntica locomotora de l'equip ha estat el gran mestre José Manuel López, "SúperLopez", que ho ha brodat amb 9,5 de 10 punts, amb una exhibició de força i classe que li reportaran més de 30 punts de pujada d’Elo. López no només és un excel·lent jugador sinó que és la classe de persona amb el qual t'ho passes bé a l'hora d'anar a jugar un dissabte a la tarda. També cal destacar els jugadors més joves de l'equip com Imar Tallo, Carles Diaz i Aleix Jareño. Carles i Aleix són els actuals subcampió i tercer classificat sub18 catalans i han participat activament en la consecució d'aquest títol.  Sens dubte seran jugadors fixos en el futur.

En qualsevol cas faríem bé en no perdre de vista que mentre hagin altres equips tan forts com el Montcada, el Barcelona-UGA o l'Escola d'Escacs de Barcelona, cada any aquest títol serà molt difícil d'aconseguir, i un resultat positiu o negatiu a la primera o segona ronda pot condicionar tot el campionat, com aquest any ha succeït. El Sabadell guanyà al Barcelona-UGA per un clar 7 a 3 a la primera ronda, i des de llavors tots dos equips han guanyat tots els seus partits. Altres anys ha estat a l'inrevés i mai és fàcil remuntar perquè cada vegada més hi ha  una tendència a construir planter potents durant tot el torneig, perquè qualsevol equip de la zona mitjana et pot donar una sorpresa si et despistes.

Per la meva banda, com a capità de l'equip, ha estat el meu desè títol, diversos d'ells precisament en companyia de SúperLopez.  Haig de felicitar a tots els jugadors sense excepció, que setmana darrera setmana han lluitat fins al final en totes les partides amb un comportament exemplar a l'hora de defensar la samarreta. Estenc aquest reconeixement al president de la secció, Valentín Pérez, i al president de la Societat, Pere Reginaldo, que també han estat peces claus en el títol. Nosaltres, els jugadors, movem les peces el millor que podem però sense un bon suport del club això és pa per avui i gana per demà. Èxits com a aquest demostren que és totalment compatible formar un equip competitiu amb el treball diari en els escacs de base i l'organització de tornejos internacionals i altres esdeveniments socials, i el Club Escacs SCC de Sabadell és un excel·lent exponent d'aquest a triple vessant.

Michael Rahal