TERCERA JORNADA 04/02/2023

Havent creuat la meitat del torneig, arribava la jornada més decisiva del torneig, i que s’ha disputat al Pavelló Sant Bernat d’Olesa, una seu habitual dels darrers anys a les fases prèvies del Baix Llobregat.

El pavelló reuneix unes condicions fantàstiques per jugar a escacs: la instal·lació és prou ampla per encabir tots els jugadors i jugadores, i els familiars disposen d’unes grades on poden seguir còmodament a distància les partides dels i les esportistes; l’únic inconvenient és el fred habitual dels mesos de gener i febrer. No obstant, el primer èxit de la jornada ha estat arribar a Olesa i descobrir que la carretera no estava glaçada com en anys anteriors. En efecte, hem estat de sort que durant la setmana la Candelera “ens ha rigut”, i aquest any el fred ha estat més tolerable.

Per altra banda, els nostres companys del Club d’Escacs Olesa s’han tornat a esforçar com mai per fer que l’estada fos el més confortable possible. A més de la feina excel·lent en la distribució de taules en la preparació del material, han deixat a cada esportista una bossa de paper per a tots els participants, que contenia un bon esmorzar, un suc i una ampolla d’aigua, a més de facilitar l’accés a la zona del pati de l’escola adjunta al pavelló, assolellada durant tot el matí, on els nens i nenes podien gaudir jugar mentre esperaven el torn de la segona ronda del dia.

Més enllà del fred ambiental, el cert que el més calent estava sobre els taulers de joc, i avui s’han disputat les partides més decisives del torneig. Un cop més, totes les categories disputaven dues rondes, llevat de la categoria sub16, en que avui només disputaven una ronda.

I començarem per aquesta categoria precisament, on hem vist dos duels d’alt voltatge que presumiblement hauran decidit les posicions del podi final. I les dues partides han estat força disputades. En el primer tauler, en Yaroslav Sviridenko del Castelldefels s’ha imposat al Javier Montero, del Pallejà. En el segon tauler, en Xavi Acuña de l’Espluguenc s’ha imposat al Pau Garrote de l’Olesa. A falta de la darrera jornada, encapçala la classificació en Yaroslav Sviridenko amb 4 punts, i el segueixen amb 3 punts en Xavi Acuña i el Javier Montero. Encara amb opcions de podi amb 2 punts tenim un grup de 4 jugadors: en Pau Garrote d’Olesa, l’Eric Exposito i l’Ivan Montilla del Sant Feliu, i la Mariona Paluzie, del Gavà

Seguim amb la categoria sub18/sub20, avui una mica deslluïda per la no compareixença de dos jugadors. A falta de la darreda ronda, encapçala la classificació en Jensen Broadbent del Cornellà, imbatut amb 6 punts, seguit del David Terron també del Cornellà, amb 5 punts i en tercera posició l’Esther Fresneda, també del Cornellà amb 4 punts. Manté també opcions de podi en Paulo Zea, del Sant Joan Despí.

La categoria sub14 ens ha portat les altres grans partides de la jornada en els 4 primers taulers en cada una de les rondes disputades avui. Els resultats han deixat molt oberta la classificació final, que s’acabarà decidint en la darrera jornada. Encapçalen la classificació amb 5.5 punts en Xavier Escoriza del Gavà i la Laia Garcia del Valls, que avui han entaulat en la seva disputada partida. En 3a posició amb 5 punts tenim en Rong Bao de l’Olesa. I amb alguna opció d’entrar al podi tenim amb 4 punts en Dani Martos de l’Espluguenc, l’Unai Añor de Molins, i el Victor Columna i Mateo Pedraza del Sant Boi.

Pel que fa a la categoria sub12, a falta d’una jornada ja tenim el 1r lloc decidit: en Pablo Ramon, del Prat, que ha aconseguit 6 punts, tots els disputats. La darrera jornada decidirà les altres posicions del podi: empatat amb 4,5 punts tenim l’Edgar Pinto del Martorell, i en Nil Garcia de l’Olesa, i també mantenen les seves opcions amb 4 punts l’Alvaro Sanz del Prat, l’Aleix Carrillo de La Passió, i la Jeily Ojeda, del Cornellà. La Jeily Ojeda, precisament, ja és virtualment la millor jugadora femenina de la categoria, i havent aconseguit més de la meitat dels punts, ja ha aconseguit l’accés gratuït per disputar la fase final del Campionat d’Edats a Catalunya.

Amb els resultats de les dues jornades d’avui, la categoria sub10 és la que quedarà més oberta i res se sabrà fins la darrera jornada. De moment encapçalen la classificació amb 5 punts l’Hugo Royo del Castelldefels i en Benjamin Priego del Torreblanca, seguits de ben a prop amb 4,5 punts de l’Ainhoa Gabaldà del Cornellà i en Guillem Jorba del Martorell, però mantenint també les opcions d’entrar en el podi final tenim fins a 4 jugadors amb 4 punts: l’Enric Serigstad del Molí Nou, el Martin Pachon del Cornellà, l’Oriol Priego del Torreblanca i en Gerard Lago del Pallejà. Val a dir que en aquesta categoria l’Ainhoa Gabaldà, del Cornellà, ja és virtualment la millor jugadora de la categoria, havent ja aconseguit la gratuïtat per disputar la fase final.

Finalment, acabem amb la categoria dels més petits, la sub8. Aquí també ja tenim el campió decidit: en Nil Oliva, del Castelledefels, que amb 6 punts ha guanyat totes les partides disputades. En segon lloc tenim l’Ivan Pachon, del Cornellà, amb 4,5 punts, i amb 4 punts estan l’Oscar Sanz del Prat i la Nadia Martinez del Cornellà. Amb 3,5 punts també tenen opcions d’entrar en el podi el Bruno Aldonza i Brandon Bousquet, ambdós del Cornellà. La Nadia Martinez, del Cornellà, ja és la campiona femenina, i també ha aconseguit la gratuïtat per disputar la fase final.

Les fases prèvies del Baix Llobregat estan arribant al final. Dissabte vinent, els nostres companys del Molí Nou s’encarregaran de fer de la darrera jornada una gran festa dels escacs a Can Masallera de Sant Boi. Tothom que vulgui tindrà la darrera oportunitat per veure el gran talent i la passió que hi posen els joves esportistes dels clubs del Baix Llobregat, i que asseguren el futur dels escacs a la comarca i a tot el país.

Salut i escacs

Emparellaments

SEGONA JORNADA 28/01/2023

Les prèvies del Baix Llobregat es traslladaven avui a Sant Feliu de Llobregat, a la seu de l’històric edifici modernista de la Unió Coral, de 130 anys d’existència, on els nostres companys del Club d’Escacs Sant Feliu tenen la seva seu. Avui encara semblava més singular que mai, degut a l’enderroc de l’edifici adjacent (on hi havia la xurreria), com si fos “un peó aïllat”, si bé aquest aïllament feia remarcar encara més la bellesa arquitectònica de la seva façana. 

És un lloc ideal per disputar la competició. El local disposa de dues sales de joc: una a la 1a planta, on els companys de Sant Feliu tenen la seu, i l’altra a la sala de ball situada a la 2a planta, ampla, lluminosa i confortable. D’aquesta manera, les partides dels més grans (de sub14 a sub20) poden jugar més tranquils sense escoltar el soroll que generen els més petits, ..., i els acompanyants del més petits, ha ha ha ....

Llevat de la categoria sub16, en que avui només disputaven una ronda, la resta de categories disputaven dues rondes: una a les 9:00, i l’altra a les 11:30. I tots estàvem expectants, perquè encara que la 2a jornada no acostuma de ser decisiva, sí que acostuma a clarificar molt la classificació, a més de que comencen a jugar-se les partides decisives.

Avui comencem per la categoria sub8, la dels més petits, la dels que més es diverteixen i ens diverteixen. I l’aprenentatge que reben en aquest torneig és extraordinari, i no em refereixo només als conceptes tècnics. No hi ha prou diners per pagar la paciència i l’amabilitat de la Sonia i el José Antonio, els àrbitres que han estat amb ells. De moment encapçala la classificació imbatut amb 4 punts en Nil Oliva del Castelldefels, i el segueixen amb 3 punts l’Oscar Sanz del Prat, i el Bruno Aldonza i Brandon Bousquet, ambdós del Cornellà.

Seguim amb la categoria sub10, que es preveu força disputada. A més aquest anys estem descobrint nous talents que apunten molt alt. Encapçala la classificació en solitari amb 4 punts l’Enric Serigstad del Molí Nou, i el segueixen de ben a prop imbatuts amb 3,5 punts l’Ainhoa Gabaldà del Cornellà i en Guillem Jorba del Martorell. Però al darrera amb 3 punts tenim també amb opcions: l’Hugo Royo (Castelldefels), en Lluc Añor (Foment Molins), i els germans Benjamin i Oriol Priego (Torreblanca).

La lluita a la categoria sub12 també serà força interessant. Avui hem comprovat que els que vulguin estar a dalt no ho tindran gens fàcil. Estem veient partides de molt de nivell. De moment encapçala la classificació imbatut amb 4 punts en Pablo Ramon, del Prat, i el segueixen de ben a prop també imbatuts amb 3,5 punts en Nil Garcia, de l’Olesa, i l’Edgar Pinto del Martorell. I amb opcions també amb 3 punts tenim l’Alvaro Sanz del Prat, la Jeily Ojeda del Cornellà i l’Aleix Carrillo de La Passió d’Esparreguera.

En opinió d’aquest cronista, i des del punt de vista competitiu, és possible que la categoria sub14 sigui la més interessant i la més disputada de totes, amb un bon grapat de bons jugadors i jugadores. Avui hem viscut partides d’un grandíssim nivell, amb finals que donen peu a múltiples variants dignes de ser analitzats per qualsevol gran mestre. I també algun resultat sorprenent. De moment, encapçalen la classificació imbatuts amb 4 punts la Laia Garcia (Valls) i en Xavi Escoriza (Gavà), i els segueixen un nombrós grup de jugadors amb 3 punts: en Dani Martos (Espluguenc), l’Unai Añor (Foment Molins), en Nicolàs Grau (Sant Feliu), en Rong Bao (Olesa) i en Victor Columna (Sant Boi).

En la categoria sub16, de moment poques sorpreses. Encapçalen la classificació imbatuts amb 3 punts en Yaroslav Sviridenko del Castelldefels i en Javier Montero, del Pallejà. Tres jugadors els segueixen amb 2 punts: l’Eric Expósito del Sant Feliu, en Pau Garrote de l’Olesa i en Xavi Acuña, de l’Espluguenc.

Pel que fa a la categoria sub18/sub20, que es disputa en format de lligueta, hem gaudit d’algunes partides de molta qualitat. Els participants solen tenir experiència, i costa suor i llàgrimes qualsevol punt. De moment encapçala la classificació en Jensen Broadbent del Cornellà, imbatut amb 4 punts, i el segueixen els seus companys del mateix club David Terron i Esther Fresneda, amb 3 punts.

Finalment, hem d’agrair molt especialment la magnífica feina que han fet els nostres companys de Sant Feliu en la seva organització, fent que tots els esportistes estiguessin ben aïllats sense perjudici que les famílies se sentissin també confortables a prop dels seus fills. I també l’extraordinària actitud de l’equip arbitral, demostrant que el rigor en la seva feina no està renyit amb la flexibilitat, i també recordant que més enllà de l’arbitratge, en aquestes categories tots estem per instruir als més petits, transmetent-los coneixement, i el més important: transmetent els valors de respecte dels escacs.

Dissabte següent la competició es traslladarà a Olesa, i tot sembla indicar que veurem les millors partides del torneig, i es clarificaran molt les opcions de tots els esportistes per aconseguir els títols de les seves categories i les possibles classificacions subvencionables per la fase final. Aquest cronista, però vol recordar que la majoria dels esportistes no formaran part de cap podi ni el seu nom figurarà en els quadres d’honor, però la seva presència és igualment d’important que la dels premiats; el futur dels escacs a Catalunya el marcarà més el volum de jugadors que paguin les seves llicències que no pas el de jugadors que aconsegueixin títols. Per aquest motiu, forma part dels equips de delegats i monitors de cada club saber estimular l’esperit de superació als nois i noies que no figuraran en els primers llocs, perquè segueixin millorant i gaudint d’aquest esport.

Salut i escacs

Emparellaments

PRIMERA JORNADA 21/01/2023

Avui, dissabte 21 de gener, ha començat a Martorell la primera de les quatre jornades que es faran al Baix Llobregat de les fases prèvies del Campionat de Catalunya d'escacs per edats.

El dia començava gèlid, amb temperatures sota zero a la vila de Martorell, que s'estrenava com a seu. La competició s'ha disputat a la Sala d'Exposicions de Ca N'Oliveras de Martorell, en una única sala per a totes les categories, que disposava d'una gran il·luminació natural, en alguns moments molesta a causa de la posició del sol a primera hora, però que, d'altra banda, ha fet que la sala conservés una escalfor adequada pels esportistes i acompanyants. A més s'ha habilitat una cafeteria i una taula de venda de material d'escacs a disposició del nostre amic Jordi. El treball fet pels nostres companys de Martorell ha estat extraordinari, i els volem felicitar.

El local de joc de la 1a ronda.

Aquest any hem comptat amb la participació de 122 esportistes, una xifra que supera amplament la participació de la darrera edició (96 participants, encara amb els efectes de la pandèmia), però que també supera les edicions de 2020 (103 participants), 2019 (89 participants), 2018 (88 participants) i 2017 (98 participants). De fet, hem de remuntar-nos fins al 2016, la 1a edició que vam fer al Baix Llobregat sense la participació dels esportistes del Garraf i l'Alt Penedès, en què vam tenir una xifra gairebé igual, amb 123 participants. Aquesta xifra constata l'increment de l'interès dels nens i nenes pels escacs, i la satisfacció per aquest augment de participació és el millor premi que podem tenir aquells que ens desvivim per fomentar l'esport de les 64 caselles entre els nois i noies de la nostra comarca.

Parlant de xifres, comentarem que tenim 16 clubs de la nostra comarca representats, més una jugadora que viu a Martorell, però té fitxa del Club d'Escacs Valls, i 4 jugadors de l'escola Joan Perich i Valls de Sant Joan Despí, que estan federats en el Club d'Escacs Montmeló.

Els 122 jugadors es reparteixen com segueix:

Categoria

nois

noies

Total jugadors

sub08

11

5

16

sub10

25

6

31

sub12

22

2

24

sub14

28

6

34

sub16

8

1

9

sub18

4

 

4

sub20

3

1

4

Total jugadors

101

21

122


La categoria sub18 i sub20 s'ha ajuntat, com en edicions anteriors, i es disputarà en un sistema tancat. La resta de categories es disputaran en un sistema suís, essent la categoria sub16 de 5 rondes, i la resta de categories de 7 rondes. En la primera ronda totes les categories han disputat la 1a i la 2a ronda.

Enguany, la novetat ha estat la del temps de joc; mentre les categories sub8, sub10 i sub12 han jugat amb el mateix temps que en les edicions anteriors (a 65 minuts sense increment), les categories sub14, sub16 i sub18/20 han jugat a 45 minuts + 30 segons. En les reunions organitzatives de l'ACE havíem constatat que en edicions anteriors el nivell de joc n'es ressentia per culpa de la pressió del temps, i pensàvem que fent-los jugar ràpid no els feia cap favor a la seva formació com a jugadors d'escacs. El gran nombre de felicitacions rebudes pels pares i mares dels esportistes és la millor prova que ha estat una decisió encertada.

L'equip arbitral estava format pel Josep Maria Jordan, la Sonia Martin, el Gabino Exposito i el Jose Antonio Garcia, i ha comptat amb la col·laboració de tots els delegats dels clubs. En l'àmbit competitiu cal recordar que aquesta competició barreja jugadors/res amb experiència amb jugadors/es d'iniciació. Després, en l'àmbit esportiu no es va produir cap resultat "sorpresa", si és que es pot parlar de favorits.

Després de la disputa de les dues primeres rondes, aquests són els jugadors i jugadores que encapçalen la classificació:

A la categoria sub18/20 hi ha 8 jugadors i es disputa en un sistema tancat. Avui ja s'han produït els primers "balls de bastons" entre favorits, amb un nivell de joc de molta qualitat. De moment encapçalen la classificació amb 2 punts en Jensen Broadbent i l'Esther Fresneda, ambdós de Cornellà.

La categoria sub16 té 9 jugadors; es disputarà en un sistema suís a 5 rondes, i es preveu una lluita ferotge pel primer lloc. De moment, encapçalen la classificació amb 2 punts, en Yaroslav Sviridenko del Castelldefels, en Pau Garrote del C.E. Olesa i en Javier Montero de Pallejà.

La categoria sub14 és la més nombrosa, amb 34 participants. Amb molts i moltes jugadores que ja han disputat la fase final, es preveu una gran lluita i un gran nivell de joc. Avui ja hem vist partides molt interessants i disputades. De moment 8 esportistes han fet el ple amb 2 punts: la Laia Garcia (Valls), en Dani Martos (Espluguenc), en Magí Belvís (Sant Joan Despí), l'Unai Añor (Foment Molins), en Victor Columna (Sant Boi), en Xavi Escoriza (Gavà), en Rong Bao (Olesa) i en Nicolàs Grau (Sant Feliu)

La categoria sub12 tindrà 24 participants i també està farcida d'esportistes que ja han participat en la fase final. De moment hi ha 5 que dominen la classificació amb 2 punts: en Pablo Ramon i l'Alvaro Sanz (ambdós del Prat), en Nil Garcia (Olesa), l'Edgar Pinto (Martorell) i la Jeily Ojeda (Cornellà).

La categoria sub10 tindrà enguany 30 participants. És una categoria molt interessant, perquè encara que hi ha jugadors amb certa experiència, sempre acostumem a descobrir nous talents que destaquen molt ràpidament. De moment tenim 6 jugadors que encapçalen la categoria amb 2 punts: en Martin Pachon (Cornellà), l'Hugo Royo (Castelldefels), l'Enric G. Serigstad (Molí Nou), en Lluc Añor (Foment Molins), en Gerard Lago (Pallejà) i l'Oriol Priego (Torreblanca).

Finalment tenim la categoria sub8, la dels més petits, la que més ens agrada perquè és la dels que més bé s'ho passen. Nosaltres diem que és la categoria dels escacs parlats: els nois i noies no callen: es comenten les jugades, s'ajuden els uns als altres a l'hora d'apuntar la jugada, s'avisen de donar el rellotge, es posen drets per arribar millor al tauler, fins i tot ballen ... Després ja perden aquesta innocència per convertir-se en bons jugadors, però hem vist que molts apunten maneres. Tenim 16 apuntats i 13 ja han puntuat. De moment són 4 els que encapçalen la classificació amb 2 punts: la Nadia Martinez i el Mario Aceituno (els dos de Cornellà) en Nil Oliva (Castelldefels) i l'Oscar Sanz (del Prat).

Bé, això ha estat el més destacable de la 1a jornada. Dissabte següent la competició es trasllada a Sant Feliu, on tots els participants disputaran dues partides, llevat de la categoria sub16, que només disputarà una ronda. Convidem tothom a venir a la Unió Coral i a gaudir del joc i la il·lusió que posen els nostres esportistes, i a què constati el gran potencial que tenen i que asseguren el futur dels escacs de la comarca i del nostre país.


Salut i escacs

Albert Puig

Emparellaments