Un total de 450 alumnes de 3r de primària de 12 escoles del Baix Camp i Tarragonès han participat en la IV trobada del projecte “Escacs a l’escola” d’aquestes comarques. Aquest curs, l’alt nombre d’alumnes participants ha fet que l’acte se celebrés repartit en dos municipis diferents: Tarragona (el dia 9 de maig al complex educatiu de la Laboral) i Reus (el dia 10 de maig, a La Llotja).

Els infants s’han trobat per practicar l’esport que aprenen a les seves escoles sota el paraigües del projecte “Escacs a l’escola” del Departament d’Ensenyament, el qual té el lema “observo, penso i jugo” i compta amb la col·laboració de la Federació Catalana d’Escacs i les Universitats de Girona i Lleida.

No obstant, en aquestes trobades també hi han col·laborat els Serveis Educatius del Tarragonès, l’Ajuntament de Reus i els Consells Esportius del Tarragonès i del Baix Camp, però cal destacar sobretot la implicació dels mestres de les escoles participants, els quals han estat els organitzadors de la trobada i aposten pels escacs en horari lectiu, com a eina educativa.

Les escoles participants han estat les següents: Escola Ponent (Tarragona), Sant Bernat Calvó (Vila-seca), Escola Salou, Escola La Canonja, Escola Misericòrdia (Reus), Escola la Vitxeta (Reus), Escola Marià Fortuny (Reus) Escola General Prim (Reus), Escola Josep Fusté (Alforja), Escola Ramon Sugrañes (Almoster), Escola Josep Maria Soler i Gené (Montbrió) i Col·legi Sant Rafael (La Selva del Camp). 

Aquest dijous, 4 de maig, s'ha dut a terme als espais de l'antiga Llotja de la Cambra de Comerç  de Reus la 3ª edició de la “Trobada Escolar d'Escacs”, en la qual han participat 320 alumnes de 3r de Primària de 9 centres educatius del Baix Camp i el Tarragonès que participen al projecte “Escacs a l’escola”.

La jornada s'ha realitzat entre les 9:45 i les 12:00 h, amb un descans a les 10:45 h en què s'ha fet una foto de família dels participants a la plaça Prim. Les escoles participants en aquesta trobada han estat les següents: La Vitxeta, Misericòrdia i Marià Fortuny de Reus; Ponent de Tarragona; Ramon Sugranyes d'Almoster; Salou de Salou; Sant Bernat Calvó de Vila-seca; Josep Fuster d'Alforja i Sant Rafael de la Selva del Camp.

La trobada, organitzada pels propis mestres de les escoles participants en coordinació amb la Regidoria d'Ensenyament i Política Lingüística de l’Ajuntament de Reus, també ha comptat amb la col·laboració del Consell Esportiu del Baix Camp i la Federació Catalana d'Escacs.

El proper dia 18 de març se celebraran les III Jornades d'Escacs i Educació a la Facultat d'Educació i Psicologia de la Universitat de Girona amb l'objectiu de compartir experiències d’escoles que participen en el projecte “Escacs i escola" i de reflexionar sobre aspectes relacionats amb educació i escacs.

III Jornades Escacs i Educació

El 20 de novembre Esteban Jaureguízar va dur a terme un taller d'escacs adreçat a monitors i mestres a l'Espluga de Francolí, sota l'organització de la Federació Catalana d'Escacs. El taller, el qual va durar tot el dia, va comptar amb 25 participants.

L'experiència va ser molt positiva i els assistents van gaudir al llarg de tota la jornada amb reflexions i converses sobre l'educació i el joc, però sobretot amb la pràctica d'un ampli repertori de de jocs que de ben segur els seran molt útils en la seva tasca com a docents d'escacs.

 

El passat dissabte 19 de novembre l’Observatori d’Escacs i Educació i la Federació Catalana d’Escacs van organitzar “El Taller de didàctica dels escacs”, a càrrec de l’especialista argentí resident a l’Uruguai Esteban Jaureguizar, amb l’assistència de 62 persones pertanyents tant al món educatiu com al món federat dels escacs.

El mateix taller es va dur a terme el diumenge, dia 20 de novembre, a l'Espluga de Francolí on van assistir una trentena de persones relacionades amb els mateixos móns.

 

 

 

Currículum:

 • Coordinador del Programa “Ajedrez para la Convivencia” del Ministeri d’Educació i Cultura de l’Uruguai
 • Responsable del Programa “Ajedrez UdelaR” de la Universitat de la República de l’Uruguai
 • Vicepresident de la Federació Uruguaia d’Escacs
 • Autor del vídeo joc educatiu “ajedrez y Leyendas” del Pla “CEIBAL” de l’Uruguai
 • Director de la columna “El ajedrez escolar” de la revista Peón de Rey del GM Miguel Illescas

Diumenge 20 de novembre de 2016

“Taller de didàctica dels Escacs”

a càrrec del Sr. Esteban Jaureguízar.

 • Jugar con el ajedrez antes del ajedrez
 • Dinámicas grupales participativas
 • Heterodoxia en los problemas de ajedrez: distintas alternativas para pensar 
 • Problemas relato, todo un campo para la fantasía 
 • Proyectos interdisciplinarios

Horari:

Recepció assistents 9:30-10 h.
Inauguració taller 10-10’15 h.
1ª sessió 10’15-11’45 h.
Pausa cafè 11’45-12’15 h.
2ª sessió 12’15-14 h.

Llegeix més...

Dissabte 19 de novembre de 2016

“Taller de didàctica dels Escacs”

 • Jugar con el ajedrez antes del ajedrez
 • Dinámicas grupales participativas
 • Heterodoxia en los problemas de ajedrez: distintas alternativas para pensar
 • Problemas relato, todo un campo para la fantasía
 • Proyectos interdisciplinarios

Ponent Sr. Esteban Jaureguizar

Llegeix més...

El reconegut especialista dóna suport al projecte “Escacs a l’escola”, que s’ha introduït als centres catalans

La consellera d’Ensenyament, Meritxell Ruiz, ha rebut l’especialista en escacs Leontxo García, que ha visitat el Departament per donar suport i conèixer la implantació dels escacs a les escoles catalanes. Durant la trobada, la directora general d’Educació Infantil i Primària, Carme Ortoll, ha exposat totes les novetats del projecte “Escacs a l’escola” i també del conveni de col·laboració signat amb la Universitat de Girona, la Universitat de Lleida, la Federació Catalana d’Escacs i la Fundació Kasparov per promoure els escacs com a eina educativa.

Llegeix més...

La Facultat d’Educació i Psicologia de la Universitat de Girona va acollir els dies 29 i 30 de gener la II Jornada d’experiència d’escacs i educació organitzada per l’Observatori d’Escacs i Educació i l’Institut de Ciències de l’Educació Josep Pallach de la Universitat de Girona, amb la col·laboració de la Federació Catalana d’Escacs, del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya i de l’Ajuntament de Girona.

Aquesta activitat de l’Observatori, que està inclosa en el Pla de Formació del Departament d’Ensenyament, té per objectiu donar a conèixer el projecte Escacs a l’Escola, projecte que permet treballar els efectes beneficiosos dels escacs, com ara la concentració, la memòria, les habilitats lingüístiques o el càlcul mental, fomentar l’intercanvi d’idees i compartir experiències realitzades pels i les mestres d’escoles que participen en el projecte i aprofitar la trobada per analitzar i reflexionar sobre aspectes relacionats amb educació i escacs.

La sessió inaugural va tenir lloc el divendres i hi van participar activament la Dra. Carme Saurina, directora de l’Observatori “Escacs i educació” de la UdG, el Dr. David Brusi en representació del rector de la UdG, la Sra. Montserrat Payés, cap del servei d’Ordenació Curricular d’Educació Infantil i Primària del Departament d’Ensenyament i el Sr. Josep Serra, vicepresident primer de la Federació Catalana d’Escacs.

La conferència inaugural de la Jornada amb el títol “Què és això que anomenem gamificació?” va ser impartida per Pere Cornellà, mestre, pedagog i tècnic de l’ICE de la UdG.

 

El dissabte es van dur a terme un total de 8 presentacions d’experiències que tractaven de temes tan diversos com la construcció d’un escaquer gegant al pati, els escacs a l’escola rural, els escacs i els deficients visuals o l’ús de les TIC, entre d’altres.

 

Exposició de taulers gegants

En aquesta segona edició hi van participar una cinquantena de persones, i com a novetat cal destacar la realització de dos tallers pràctics, impartits pels formadors Josep Serra i Marta Amigó, els quals van tenir molt bona acollida i valoració per part dels assistents, i una exposició de llibres i materials d’escacs.