Cada temporada, i en el marc de la Festa dels escacs catalans la Federació Catalana d’Escacs, s’atorga una distinció a aquelles persones que ha destacat en el seu treball i dedicació als escacs.

Aquest 2020 la menció recaurà en dues personalitats distingides de la demarcació de Tarragona, una d’elles és el Sr. Josep Maria Bondia Borràs, per la seva llarga trajectòria en el seu club com a fundador, jugador, organitzador i directiu de la seva entitat, el Club d’Escacs Ateneu Duesaigües, el municipi més petit de Catalunya amb club d’escacs.

Per la delegació de Tarragona és un motiu de gran satisfacció que el Sr. Josep Maria Bondia hagi acceptat la insígnia, que pretén donar valor a tota la seva tasca en el món dels escacs, intangible però impagable, en el seu club. El més sincer agraïment per tot aquest temps de dedicació al nostre esport i afició.

 

A continuació us fem arribar un breu resum de la seva trajectòria que ens ha facilitat la seva família (el seu fill Dani Bondia):

 

El Sr. Josep Maria Bondia ha estat des de fa molts anys aficionat al món dels escacs. Com molts hem començat jugant amb els pares i després amb companys del que és el nostre club actual. Al veure que l'interès anava a més vam decidir de federar un equip i també jugar campionats individuals, alguns d'ells pujant al pòdium.

Ell és un dels fundadors del club d'escacs Ateneu de Duesaigües, amb 28 anys d'història i uns vint jugadors i des de llavors hi ha participat activament com a delegat, tresorer, president, jugador i n'és un dels referents, així com del poble més petit amb club d'escacs de Catalunya.

El club té un equip federat a primera provincial de Tarragona i un altre a tercera provincial. Tot senyalant el creixement dels escacs al poble de Duesaigües i arreu.

Espero que el Sr. Josep Maria Bondia, el meu pare, segueixi durant molts anys més vinculat als escacs amb èxit.

 

Finalment, voldríem recordar totes les insígnies d’or i de plata que la Federació Catalana d’Escacs ha atorgat a la demarcació de Tarragona (en aquest enllaç es poden veure totes les entregades a nivell de Catalunya):

 

Joan Piñol (plata) ; CN Reus Ploms (1994)

Anton Adserias (or) ; CE Vila-seca (2002)

Enric Monné (plata) ; CE Hospitalet de l'Infant (2005)

Josep Solsona (plata) ; CE Capablanca (2007)

Jesús Ariste Justo (plata) ; CE ONCE Reus (2008)

Josep Maria Camell (or) ; CN Reus Ploms (2010)

Ferran Martínez León (plata); CE Tarragona (2010)

Josep M. Pellicer Castillo (plata) ; CE Lira Vendrellenca (2011)

Josep Terrones (plata) ; CE Mora d'Ebre (2011)

Josep Mañé (plata) ; CE Vila-seca (2013)

Josep Maria Alomà (plata) ; CE Masdenverge (2013)

Manuel Tuduri (plata) ; UE Cambrils (2014)

Pepita Ferrer (placa d'or) ; CE Torreforta (2014) (a títol pòstum)

Xavier Mestieri (plata) ; CE Valls (2015)

Joan Amigó (plata) ; CE Espluga de Francolí (2016)

Xavier Vila (plata) ; nat. Santa Coloma de Queralt (2016) (per assolir el títol de GM)

Anton Benet (plata) ; Reus Deportiu (2018)

Francesc Solà (plata) ; AE Santa Coloma de Queralt (2019)

Josep Reverté (plata) ; CE Tarragona (2020)

Josep Maria Bondia (plata) ; CE Ateneu Duesaigües (2020)

 

Com hem explicat al principi, la insígnia s’hauria d’entregar a la Festa dels escacs catalans, però aquest any 2020 arran de la crisi sanitària derivada de la COVID-19 encara no sabem si la podrem celebrar i en quin format ho farem. Això obstant, la insígnia s’entregarà en alguna prova o activitat que organitzi la FCE i, en tot cas, si la Festa 2020 finalment no pot celebrar‐se, les persones distingides amb la insígnia estaran convidades al dinar de germanor de la Festa 2021.