ACTA DE L'ASSEMBLEA GENERAL  DE CLUBS  DEL 25 DE NOVEMBRE  DE 2017

Barcelona, 25 de novembre de 2017

A la seu social de la Federació Catalana d’Escacs, carrer Sant Adrià, 20 de Barcelona, després d'haver estat legalment convocada d'acord amb els actuals Estatuts de la Federació Catalana d’Escacs, en segona convocatòria, s'ha celebrat la sessió corresponent a l'Assemblea General de Clubs, amb el contingut de la qual s'aixeca la següent acta.

Hora                :           10,00 hores

Lloc                 :           Seu Social de la Federació Catalana d’Escacs

Membres assistents:  Jordi Chalmeta i Jose M. Lucas (Sant Boi), David Vigo (Catalunya), Patricia Llaneza (Foment),  Victor Collell (Peona i Peó),  Evarist Pérez (Sant Martí), Joan Emili Cabello (Tres Peons), Jaume Bosch (ONCE),  Carlos P. Fernández (Cadena), Francisco Solera (Cornellà), Guillem Mut (Espiga de les Corts), Manel Triquell (Sant Josep de Badalona), Ramon Caro (Mollet), Manel Arellano (Escola d'Escacs de BCN), Joan Ant. Pérez (Llinars), Pere Alegre (Pallejà), Miquel Àngel Murillo (Sant Joan Despí), Josep Colet (Vilafranca), Carles Costas (La Lira), Albert Badosa (Santa Pau), Josep Ardanui  (Hogar Castellano-Leones), Joan Barnet (Olesa), Benjamin Pérez (Barberà), Josep M. Camell (Reus Ploms), Sergio Vela (Peón Negro), Juanma Sanchez (Barcelona), Lourdes Porta (Ateneu Barcelonès) Toni Ayza (Secretariat d’Entitats), Marta Amigó (Espluga de Francolí), Ivan Marina (Gran Penya), Daniel Travesset (Sant Andreu), Santi Herreros (Ponts), Cristian Molina i Francesc Xancó (Comtal).

Invitats a títol personal: Ricard Llerins.

Empleats de la FCE:  Antoni López, José Adrian Navarro, Álex Gimeno.

Assistents membres de Junta Directiva de la Federació:  Pepo Viñas, Josep M. Camell,  Ramon Chalmeta, Ramon Caro, Santi Herreros, Albert Badosa, Marta Amigó, Alex Gisbert, Teresa Muñoz, Carles Gimenez.

O R D R E  D E L  D I A


INFORME DEL PRESIDENT 


Nomenament de dos interventors per a l’aprovació de l’acta de l’assemblea.

  1. Aprovació, si s’escau, del calendari esportiu corresponent al 2018.
  2. Aprovació, si s’escau, del projecte de pressupost corresponent al 2018.
  3. Ratificació de càrrecs de la Junta Directiva.
  4. Elecció del Comitè de Competició i Apel·lació.
  5. Propostes de la Junta Directiva.
  6. Propostes de les entitats afiliades.
  7. Torn obert de paraula.

NOMENAMENT DE DOS INTERVENTORS PER A L’APROVACIÓ DE L’ACTA DE L’ASSEMBLEA

Van ser nomenats com a interventors per a l’aprovació i signatura de l’acta de l’assemblea:  Carles Costas Bella i Benjamin Perez Mañas.

INFORME DEL PRESIDENT

L'assemblea ha començat amb la benvinguda del president de la Federació, Pepo Viñas, on ha agraït la feina feta per l’anterior president, Toni Ayza, i la confiança rebuda pels clubs catalans amb la seva candidatura.

Atesa la situació política actual, la Junta Directiva ha optat per la prudència i mantenir un equilibri entre les diferents maneres de pensar de tothom.

Pepo Viñas, ha destacat, que en el temps que porta de president, s’ha adonat,  que a més de la part esportiva, era molt important la dimensió social dels escacs com eina pedagògica a les escoles, d’integració social, i per a la salut de la població, en especial de la gent gran.

La recerca de patrocinadors privats és un objectiu prioritari de l’actual Junta Directiva de la FCE. “Tenim un bon producte i s’ha de saber vendre”. Catalunya és un dels països del món més actius pel que fa a la celebració de torneigs i fins ara estem gaudint només de l’ajut de les entitats públiques, però no de fons privats.

El president ha agraït a la Junta Directiva anterior la situació econòmica en què està actualment la FCE.  

Els torneigs del Circuit s’han de promocionar amb  iniciatives com la del Torneig de Sitges o el de Platja d’Aro que, amb el consentiment dels ajuntaments respectius, havien posat uns faristols als passeigs marítims respectius, per fer promoció dels torneigs del Circuit durant els dies que es jugaven.

Cal que els clubs del Circuit col·laborin entre ells, a més de competir. També ha explicat que es revisaran els premis del 2018 i que la participació en el 2017 havia augmentat un 7%, respecte a la del 2016.

Pel que fa a la Festa Catalana celebrada a Salou, el president de la FCE ha dit que havia tingut una bona inscripció tenint en compte que es feia lluny de Barcelona i que l’objectiu de la Festa era que la gent s’ho passés bé i volgués repetir.

Des del punt de vista dels resultats esportius, el president de la FCE ha felicitat el club Colón Sabadell per assolir la primera posició en la Lliga i la Festa Catalana. També ha felicitat, Hipólito Asís, com a nou campió de Catalunya individual i a la campiona femenina, Laura Martín. Pel que fa als Campionats d’Espanya, ha felicitat el Gerard Ayats com a Campió sub-16, Joana Ros com a tercera a la categoria sub-14, el Gerard Añó, subcampió de la categoria sub-10 i l’Álex Villa com a tercer en la categoria sub-8. Finalment ha felicitat el Barberà, per quedar primer a la categoria de Segona Divisió espanyola i l’Escola d’Escacs de Barcelona que va quedar en tercer lloc al Campionat d’Espanya de Divisió d’Honor.    

Referent als escacs base ha dit que eren una prioritat, que havien fet uns canvis en les beques i que el Director Esportiu, Jordi Magem estava iniciant una nova etapa.

Pel que fa al tema informàtic de la Federació, el president ha dit que volia modificar la web de la FCE perquè millorés la comunicació amb els clubs i fos més atractiva. En aquest sentit s’esmenta la idea de contractar un becari per a que ajudi a difondre tots els torneigs que es fan.

El president ha agraït la confiança en la seva persona per presidir la FCE, afegint que era important una bona comunicació amb els clubs, que si algú tenia alguna queixa l’atendria amb molt de gust, en la mesura de les seves possibilitats.

El president de la FCE ha informat que s’havia aconseguit una subvenció de “la Caixa” de 38.500 € gràcies als senyors Josep Serra, Antoni López i Marta Amigó, que l’havien treballat en el projecte presentat, que es destinaria als escacs escolars en les zones rurals de Catalunya.

Per acabar, ha agraït al Club d’Escacs Gran Penya l’organització de la Final de Catalunya Individual, a l’Ateneu Barcelonès per la cessió de les seves magnífiques instal·lacions per jugar el Torneig Ciutat de Barcelona amb els dos tancats per a jugadors/res sub-10 i sub-12 i el Club d’Escacs Cornellà per seu 75 aniversari que havia celebrat amb un gran acte.

 

CALENDARI DE COMPETICIONS 2018

El vicepresident de la Federació, Ramon Chalmeta, va explicar el contingut del calendari de la temporada 2018, en el que va destacar que Campionat Absolut de Catalunya se celebrarà simultàniament al Campionat d’Edats. El Campionat femení de Catalunya es jugarà durant la Setmana Santa, del 30 de març al 2 d’abril. El Torneig actiu Garcia Ilundain d’edats serà el 8 de desembre, per evitar coincidir amb el torneig de Sunway de Sitges. Referent al Magistral Ciutat de Barcelona és possible un canvi de dates, en funció de la disponibilitat d’hotels a un millor preu.

El Calendari esportiu s’ha aprovat per 30 vots a favor i 2 abstencions.    

APROVACIÓ DEL PROJECTE DE PRESSUPOST PER AL 2018

El tresorer, Alejandro Gisbert, ha agraït al president la confiança que li tenia, ha felicitat l’anterior tresorer, Josep Maria Camell, per la bona feina feta.

Quant a les quotes de llicències de jugadors i quotes arbitrals, Alejandro Gisbert ha dit que s’augmentaria per al pròxim any 2018 només l’IPC català, que puja un 2 %. El Sr. Gisbert ha dit que la prudència seria l’eix de la seva gestió.

Pel que fa a les despeses, el tresorer ha dit que augmentaven simbòlicament els pagaments als àrbitres respecte a l’any 2017 i, tot i així, seguirien cobrant un 15-20 % menys que abans de la crisi econòmica.  L’objectiu bàsic del pressupost serà equilibrar ingressos i despeses. Una de les partides que havia sofert un augment era el pressupost d’ajut a la participació en campionats d’Espanya que s’havia doblat passant de 800€ a 1600€.  S’ha intentat ajudar al màxim a totes les delegacions, i també es planteja fer una mica d’esforç per a compensar més la tasca dels àrbitres. 

En el torn obert de preguntes, Pere Alegre, del club Pallejà, ha preguntat quins eren els canvis més significatius d’aquest pressupost respecte el de l’any 2017 i el tresorer ha explicat que no n’hi havia gaires, perquè sense més diners no es podien fer més activitats i que en la propera assemblea del mes de maig, si havien patrocinadors privats intentarien fer nous programes de difusió del nostre joc.

Joan Antoni Pérez, del Club Llinars ha dit que la partida del Comitè de Monitors caldria incrementar-la perquè aquest col·lectiu pugues funcionar adequadament.

El president de la FCE ha contestat que a aquest Comitè de Monitors se li anirà dotant de pressupost a mesura que tingui activitats.

Josep M. Camell ha demanat que la Junta informés i que constessin a l’acta els preus dels serveis federatius de l’any 2018.

El tresorer ha informat dels preus exactes de les llicències i quota de clubs:


PREUS DE LES LLICÈNCIES 2018

LLICÈNCIES DE JUGADORS/RES

Tipus de llicència

Temporada 2018

De setembre del 2017 a desembre 2018

Llicència Sènior 

35 €

46,7 €

Llicència (+65 anys) i Sub-16   

22 €

29,40 €

Llicència de Sub-14

11 €

14,7 €

Llicència de Sub-10

4,7 €

6,2 €

Llicència d'un dia

2€

Només per torneigs llampec.

LLICÈNCIES D'ÀRBITRES

LLICÈNCIES ÀRBITRES (àmbit estatal subjectes al preu marcat per la FEDA)

Llicències àrbitres Internacionals, FIDE i Nacionals

90,00 €

Llicències àrbitres Catalans + quota FEDA

90,00 €

 

LLICÈNCIES ÀRBITRES (àmbit autonòmic)

Llicències àrbitres Catalans sense quota FEDA

34,10 €

Llicències àrbitres de Suport

34,10 €

LLICÈNCIES DE MONITORS / ENTRENADORS / TÈCNICS

Llicències Monitors // entrenadors

34,10 €

QUOTA DE CLUB DEL 2018: 187,70€

El president de la FCE ha explicat la repercussió de l’IPC en els preus de les llicències i respecte a l’increment del preu de la llicència sub-14 ha dit que venia condicionada pel conveni amb la FEDA i que com aquesta les pujava per l’any 2018, la FCE repercutia aquest increment.

El pressupost de la FCE de l’any 2018 s’ha aprovat amb 30 vots a favor i una abstenció.     

RATIFICACIÓ DE CÀRRECS

Van ser ratificats com a membres de la Junta Directiva de la FCE les següents persones: Òskar Stober, Sònia Martín, Josep Maria Camell, Imma Montoliu, Blanca Torras, Jaume Ribera, Carles Giménez i Jaume Herreros, en substitució de David Farré, com a delegat de Lleida.

La votació s’ha fet conjunta per a tots els nous membres de Junta i s’han ratificat per 4 vots en contra i 27 a favor. 

COMITÈ DE COMPETICIÓ I APEL·LACIÓ

S’han proposat els següents membres del Comitè de Competició i Apel·lació:  Lluís Delgado (President de Competició), Fernando Rodríguez, Jaume Bosch i Juan Domínguez. Al Comitè d’Apel·lació es presentaven Felix Romero (President), Manel Triquell, Elias Muratet, i Jordi Folk.

 

Els Comitès de Competició i Apel·lació han estat aprovats per 30 vots a favor i dos abstencions. 

PROPOSTES DE LA JUNTA DIRECTIVA

El president de la FCE ha explicat que en aquesta assemblea no hi havia propostes per part de la Junta Directiva, però sí que hi haurien per a la propera assemblea del mes de maig.

PROPOSTES DELS CLUBS

Quatre clubs havien presentat propostes a la Junta Directiva, però totes havien estat posposades per no estar presentades en temps i forma.

La proposta del Foment Martinenc feia referència a les alineacions de la Lliga, per donar més flexibilitat als clubs. La Junta Directiva ha explicat que per tractar-se d’un canvi molt important calia estudiar-ho amb temps i profunditat i ha ofert al Foment tenir una reunió per parlar d’aquest tema.

També s’havia presentat una proposta del Club d’Escacs Pallejà respecte a la modificació del sistema de càlcul d’ELO. El club s’ha queixat que la Federació no havia comunicat en els terminis legals la possibilitat dels clubs per presentar propostes. La Junta de la Federació ha explicat que la Federació té previst fer una reforma de l’elo i estudiarà la proposta del Pallejà i permetrà que es presenti a la propera assemblea.

La Lira i el Gran Penya presenten una proposta conjunta de intercanvi d’equips entre els grups 3 i 4 de segona divisió per criteris geogràfics i econòmics, tos dos clubs son caps de sèrie com s’aclareix per vindre tots dos de la primera divisió la temporada anteior. Carles Costas, president de La Lira ha explicat que l’any passat a Primera Divisió el seu club havia tingut desplaçaments a Andorra, Olot i Tàrrega amb una despesa molt alta en aquests desplaçaments i que aquest any, que havien baixat de categoria, tornaven a tenir-ne molts, i que demanaven fer un intercanvi de grup a Segona Divisió entre La Lira i el Gran Penya de Vilanova, de forma que els dos equips sortien beneficiats i també la quasi totalitat  dels equips dels dos grups afectats (recorda que La Lira es troba al nord de Barcelona i que al grup de Tarragona hi ha equips molt allunyats de La Lira). El representant de la Gran Penya, Ivan Marina, ha donat suport a aquesta petició, recordant que tradicionalment el Gran Penya havia estat al grup de Tarragona, perquè el reglament parla clarament de criteris geogràfics per formar els grups de Segona Divisió.    

En Ramon Chalmeta ha explicat que hi ha una part de criteri geogràfic, però que pels equips que baixen de primera divisió hi ha un sorteig (en aquest cas el Gran Penya podia anar al grup 3 o 4 i li va tocar per sorteig el grup 3).Un cop s’ha fet un sorteig aquest no es pot modificar. I que en tot cas hi havia altres canals de reclamació, com ara el Comitè de Competició de la FCE.

Seguidament Evarist Pérez del Sant Martí ha proposat augmentar a dos mesos el temps previ en què un club havia de presentar una proposta de modificació de reglaments a la FCE. El president ha contestat que els Estatuts de la FCE posaven 40 dies de termini i un 10 % d’avals. La intenció de la Junta Directiva és passar a l’assemblea el màxim de propostes possibles sempre que siguin d’interès general. L’Evarist Pérez ha parlat altre cop per preguntar quin criteri tenia la FCE per definir que una proposta era complexa i Ramon Chalmeta li ha contestat que això era un tema subjectiu, però calia aplicar el sentit comú per avaluar les propostes presentades i que les analitzaven totes abans de passar-les a l’assemblea o no.

Ramon Caro, com a membre de la Junta Directiva, ha demanat als clubs que participessin enviant correus per fer propostes per millorar entre tots la gestió de la Federació.   

TORN OBERT DE PARAULA

 

David Vigo del  Club Catalunya ha dit que rep amb prou temps els comunicats i correus de la Federació, en contrast del que havia dit un dels representants del Club Pallejà. D’altra banda, demana que es compleixin els terminis marcats per les circular perquè hi ha clubs que no els respecten.

Pepo Viñas, President de la FCE, ha contestat  que estava d’acord en què hi ha clubs que apunten els nens als torneigs que organitza la FCE fora de termini i que ell era partidari de deixar jugar els nens per no perjudicar-los, posant una sanció al club que els apunta tard.

Juan Manuel Sánchez, president del Club Barcelona, ha preguntat si la FCE podia penjar al seu web la llei de mecenatge perquè els clubs sabessin quins avantatges els donava i des de la taula li han dit que ho farien.

Joan Barnet del club Olesa ha dit que de vegades hi havia una diferència de nivell molt gran entre els jugadors d’una mateixa categoria, i ha preguntat si se li reservaria a un jugador la plaça a la Final de Catalunya d’edats en la categoria inferior si es classificava en la superior. El president ha contestat que creia que si es classificava per a la final sub-18, segurament tindria dret a la plaça sub-16, però que estudiarien cada cas concret.

Juanma Sánchez del  Club Barcelona s’ha queixat que la Comissió Esportiva era molt lenta a l’hora de decidir si un torneig s’homologava i que ho necessitava saber amb temps per demanar subvencions a l’Ajuntament.  Se li ha contestat que s’intentaria que els clubs organitzessin el màxim de torneigs possible sense perjudicar-se entre si i agilitzar les decisions de la Comissió Esportiva.

Toni Ayza ha dit que s’havia adonat que els acords de la Junta Directiva de la FCE no sortien al web de la FCE. El president de la FCE ha contesta que sí que es publicaran els acords. El Sr. Ayza també ha recordat que calia fer la reunió de directors de torneigs del Circuit Català d’Oberts d’Estiu al més aviat possible i el president li ha contestat que es faria, en quan es trobés una data adient.

Patricia Llaneza, representant del Foment, agraeix que altres clubs s’hagin sumat enguany a cedir el local per a que més gent pugui jugar el territorial del Barcelonès més a prop, com seria cas de ONCE, La Lira i Sant Adrià, apart del Foment.

Daniel Travesset del club Sant Andreu ha demanat si un nen podria jugar un torneig classificatori d’una comarca diferent de la seva. Ramon Chalmeta ha contestat que el club demanés a la FCE aquest cas i ho estudiarien sempre que fos per un motiu justificat. Referent a una reclamació d’elo, li han contestat que estudiarien si havia estat un error, que era el més probable.

 

Sense més temes a tractar s’aixecà la sessió a les 12,45 hores.

DILIGÈNCIA D’APROVACIÓ DE L'ACTA CORRESPONENT A L'ASSEMBLEA GENERAL EXTRAODINÀRIA DE CLUBS CELEBRADA EL DIA 25 DE NOVEMBRE DE 2017

En Carles Costas Bella, major d'edat, membre de l'Assemblea de la Federació Catalana d'Escacs, en qualitat d'interventor.

En Benjamin Perez Mañas, major d'edat, membre de l'Assemblea de la Federació Catalana d'Escacs, en qualitat d'interventor.

Les persones esmentades, designades per l'Assemblea General de 25 de novembre de 2017 com a interventors d'acord amb l'article 37 dels Estatuts d'aquesta Federació i l'article 33, darrer paràgraf del D. 70/94, i actuant per expressa delegació d'aquesta, DECLAREN APROVADA LA PRESENT ACTA DE L'ASSEMBLEA GENERAL per la qual cosa signen la present, conjuntament amb el President i el Secretari.

Carles Costas Bella                                                                 Benjamin Pérez Mañas

José Claudio Viñas Racionero                                                 Teresa Muñoz Muñoz

PRESIDENT                                                                              SECRETARIA

Barcelona, 28 de novembre de 2017