ACTA DE L'ASSEMBLEA GENERAL DE CLUBS DEL 24  DE NOVEMBRE DE 2018

Barcelona, 24 de novembre de 2018

A la Seu Social de la Federació Catalana d’Escacs, carrer Sant Adrià, 20 de Barcelona, després d'haver estat legalment convocada d'acord amb els actuals Estatuts de la Federació Catalana d’Escacs, en segona convocatòria, s'ha celebrat la sessió corresponent a l'Assemblea General de Clubs, amb el contingut de la qual s'aixeca la següent acta.

Hora                :           10,00 hores

Lloc                 :           Seu Social de la Federació Catalana d’Escacs

Membres assistents: Josep M. Lucas (Sant Boi), David Vigo (Catalunya), Patricia Llaneza (Foment), Jordi Capellades (Peona i Peó), Andrés Rojas (Sant Martí), Jaume Bosch (ONCE), Emili Albero (Cornellà), Guillem Mut (Espiga de les Corts), Manel Triquell (Sant Josep de Badalona), Guillem Garcia Marin (Mollet), Albert Calle (Terrassa), Manel Arellano (Escola d'Escacs de BCN), Joan Ant. Pérez (Llinars), David Lozano (Pallejà), Miquel Àngel Murillo (Sant Joan Despí), Josep Colet (Vilafranca), Carles Costas (La Lira), Albert Badosa (Santa Pau), Joaquim Mundet (Gerunda), Toni Ayza (Secretariat entitats), Josep M. Camell (Reus Ploms), Ruben Gavilà (Escacs Reus), Andrés Navarro (Ideal Clavé), Joan Barnet (Olesa), Eduard Aymerich (Olot), Juan Manuel Sanchez (Barcelona), Lourdes Porta (Ateneu Barcelonès), Oscar Ferrer (CERAP), Javier Gonzalez (Congrés), Josep Colet (Vilafranca), Carles Falgueras (Figueres), Daniel Travesset (Sant Andreu), Santi Herreros (Ponts).

Invitats a títol personal: Victor Collell i Jordi Chalmeta.

Empleats de la FCE: Antoni López, Jordi Magem, Álex Gimeno, i Dani Alcalà.

Assistents membres de Junta Directiva de la Federació: Pepo Viñas, Alejandro Gisbert, Albert Badosa, Teresa Muñoz, Santi Herreros, Ramon Caro, i Jaume Gayoso.

O R D R E  D E L  D I A


INFORME DEL PRESIDENT 


Nomenament de dos interventors per a l’aprovació de l’acta de l’assemblea.

  1. Aprovació, si s’escau, del calendari esportiu corresponent al 2019.
  2. Aprovació, si s’escau, del projecte de pressupost corresponent al 2019.
  3. Ratificació de càrrecs de la Junta Directiva
  4. Propostes de la Junta Directiva.
  5. Propostes de les entitats afiliades.
  6. Torn obert de paraula.

NOMENAMENT DE DOS INTERVENTORS PER A L’APROVACIÓ DE L’ACTA DE L’ASSEMBLEA

Van ser nomenats com a interventors per a l’aprovació i signatura de l’acta de l’assemblea: Carles Costas Bella i Juan Manuel Sanchez López.

INFORME DEL PRESIDENT

 
 

L’activitat en els darrers mesos, des de la darrera assemblea, ha estat molt intensa. La Junta Directiva de la Federació Catalana ha treballat de valent per intentar mantenir la qualitat en les competicions i activitats desenvolupades i, d’altra banda, establir els criteris estratègics per a la gestió federativa en els darrers anys.

En primer lloc, i a títol informatiu, he de posar en el vostre coneixement una situació que afecta de forma evident al funcionament de la Federació: l’impagament del 20% de la subvenció de l’any 2017 i de la subvenció del 2018 que se’ns va concedir molt recentment. En principi existeix el compromís, per part de les autoritats esportives, d’abonar aquestes quantitats durant aquest mes de novembre. Això ens obliga, encara amb més motiu, a ser especialment curosos i actuar amb gran rigor a banda de la necessitat de cercar noves fonts de finançament.

A nivell organitzatiu informar que en Jordi Capellades ha estat treballant amb nosaltres fins al mes d’octubre amb la seva eficàcia habitual i ens ha ajudat a organitzar el tema de les categories aprovat en la darrera assemblea. També l’Alex Gimeno, després de molts anys, ha decidit iniciar una nova etapa personal posant fi, de moment, a la seva activitat professional a la Federació. Voldria agrair a tots dos la seva bona disposició i el seu excel·lent treball.

Per substituir a l’Àlex Gimeno es va convocar un concurs obert i la persona finalment escollida ha estat en Daniel Alcalà del club Tres Peons. Desitgem que tingui una bona trajectòria professional a la Federació.

Continuant amb la feina endegada durant aquesta presidència, s’ha intentat potenciar la nostra presència als mitjans de comunicació. Fruit d’això ha estat, per exemple, la participació recent de membres de la Junta Directiva al programa el Club de la Mitjanit de TV3.

També hem fet esforços en la gestió de la imatge corporativa de la Federació amb una menció especial a la gran empenta i capacitat de Ferran Torta que s’ha involucrat de forma molt eficaç en la recerca de logotips i de la nova imatge corporativa de la Federació.

Durant aquest període també s’han activat de forma molt més dinàmica les xarxes socials com ara twiter i facebook. Estem treballant per potenciar la pàgina web en un futur molt proper.

L’any 2025 serà el centenari, i cal anar preparant i dissenyant el futur de la FCE.

Des del punt de vista esportiu, hem de valorar molt positivament el desenvolupament del circuit català, principal activitat escaquística durant els mesos d’estiu, que ha crescut prop d’un 6% en el nombre de participants i que es va adjudicar el jugador Guseinov essent en Miguel Muñoz Pantoja el millor jugador català.

El campionat de partides ràpides per equips va ser per al Colon Sabadell.

En categoria individual el Tomy Asís va quedar tercer absolut i l’Anna Matnadze segona en categoria femenina.

En el campionat d’edats d’Espanya, la delegació catalana va tenir uns excel·lents resultats. La nostra delegació va assolir el primer lloc en el medaller amb tres ors, quatre plates i un bronze.

Gerard Ayats (Llinars): or campió sub-18

Joana Ros (Sant Boi): plata femení al sub-16

Gerard Añó (Peó Vuit): plata al sub-12

Aramí Lobo (Llinars): or femení sub-12

Daniel Salines (Sabadell): plata sub-10

Julia Piñol (Peona i Peó): or femení sub-10

Pau Manel Prada (Paretana): plata sub-8

Martina Lázaro (Sitges): bronze femení sub-8

Voldria agrair el paper del director tècnic de la federació, Jordi Magem, que no ha estat aliè a l’èxit dels nostres jugadors.

En el campionat d’edats per equips van assolir el títol l’Ateneu Colon en categories   sub-18 i sub-16, el Peona i Peó a sub-14, el Llinars a sub-12, el Tres Peons a sub-10 i l’Amposta a sub-8.

Felicitem al Ricard Brusi com a campió de Catalunya de veterans i al Jaume Anguera per al seu subcampionat en el Campionat d’Espanya.

Remarcar també la participació d’un jugador català, el José Manuel López, en les darreres Olimpíades.

A més, hi ha clubs que s’han mantingut molt actius en el tema del desenvolupament de la seva escola de formació de nous valors. Hem tingut presència de jugadors catalans en els torneigs internacionals europeus i mundials d’Estònia i de Santiago de Compostela.

El torneig Ciutat de Barcelona ha canviat de format aquest any amb un matx entre les seleccions d’Argentina i Catalunya per sistema Sheveningen. La victòria va caure del costat de la selecció argentina.

La Federació té importants reptes de futur:

·         Augmentar el nombre de federats.

·         Com hem dit, obtenir patrocinadors privats.

·         Millorar la imatge i els canals de comunicació de la Federació.

·         Profunditzar en el desenvolupament dels escacs de base.

·         Potenciar els escacs femenins.

·         Tema ILP (és molt important aconseguir el màxim de signatures possible – en na presentació es mostra el més destacat d’aquesta iniciativa).

Però potser el repte fonamental és desenvolupar la vessant social dels escacs que és la que més ens diferencia de la resta d’activitats esportives.

En aquesta vessant social cal destacar:

·         El projecte escacs i escola i el Chess in English.

·         La presència a les presons.

·         El projecte Drac Arcai.

- Eix escacs i societat (la FCE ha d'obrir-se a la societat en general...)
- Eix de projecció internacional de la FCE (FIDE, altres federacions com l'occitana...)
- Eix de millora en la comunicació i en la imatge (hem de donar a conèixer el molt de bo que ja fem).

Voldria agrair la tasca de tots els treballadors de la federació que ajuden dia a dia a tirar endavant la gestió administrativa més complexa del que ningú es pensa. També vull agrair a tot l’equip directiu la seva dedicació i entusiasme. Particularment a l’Imma Montoliu i al Josep Maria Camell que per circumstàncies personals han hagut de deixar les seves responsabilitats.

Força i salut pels escacs catalans!!!

 

 

CALENDARI DE COMPETICIONS 2019

El President de la Federació, Pepo Viñas va explicar breument el contingut del calendari de la temporada 2019.

El Campionat Absolut i Femení es disputaran junts després del Campionat d’Edats.

El Campionat de Veterans de Tarragona tindrà 8 rondes i, per tant s’amplia una setmana en el calendari.

La Final de la Copa podria coincidir amb l’Obert de Canovelles (5 de maig), però encara no se sap perquè no està fet el Calendari del Circuit.

El calendari esportiu de la FCE corresponent a l’any 2019 va ser aprovat per 25 vots a favor, i dues abstencions.

 

APROVACIÓ DEL PROJECTE DE PRESSUPOST PER AL 2019

 

El tresorer de la FCE, Alejandro Gisbert va fer una presentació del projecte de pressupost 2019. Va explicar la confecció d’un dossier de patrocini que s’ha adreçat a diverses empreses importants de Catalunya per tal de trobar finançament privat per a la Federació.

El Sr. Josep M. Camell indica que hi ha alguns petits errors en les sumes, que el tresorer es compromet a corregir. 

El tresorer farà gestions per aconseguir propostes de diferents entitats financeres perquè no cobren tantes comissions als clubs.

Es contempla la possibilitat de què en un futur els pagaments es puguin fer amb targeta a través del web de la Federació.

El Sr. Toni Ayza es congratula de què la Federació només tingui una dependència del 20% del seu pressupost de subvencions públiques. També comenta que la partida d’ingressos extraordinaris pot suposar una disminució del fons social de 14.000€ en cas de no aconseguir aquests ingressos previstos.

Els preus de les llicències, amb un increment del 2,4%, respecte de l’any anterior, van ser aprovats per a la propera temporada 2019. La quota de club serà la mateixa del 2018. La relació de preus serà el següent:

PREUS DE LES LLICÈNCIES 2019

LLICÈNCIES JUGADORS

TEMPORADA 2019

16 MESOS

     

Llicències sènior

36,00 

48

Llicències de gent gran

22,50

31

Llicències de jugadors S16

22,50

31

Llicències de jugadors S14

11,50

16

Llicències de jugadors S10

5,00

7

     

QUOTA

TEMPORADA

2019 

     

Club

187,70

 
     

LLICÈNCIES ARBITRES

TEMPORADA 2019

 
     

Llicències arbitres

35,00

 
     

LLICÈNCIES MONITORS

TEMPORADA 2019

 
     

Llicències monitors

35,00

 

LLICÈNCIES ÀRBITRES (àmbit estatal subjectes al preu marcat per la FEDA)

Llicències àrbitres Internacionals, FIDE i Nacionals

90,00 €

Llicències àrbitres Catalans + quota FEDA

90,00 €

 

El projecte de pressupost del 2019 va ser aprovat per 28 vots a favor, 3 abstenció i cap vot en contra.

RATIFICACIÓ DE NOUS CÀRRECS DE LA JUNTA DIRECTIVA DE LA FEDERACIÓ

Van ser ratificats com a nous membres de la Junta Directiva de la Federació: Jaume Gayoso, Manolo Navarro Pérez, i Fernando Rodriguez Beltran.

PROPOSTES DE LA JUNTA DIRECTIVA

PROPOSTA DE CANVI REGLAMENT DE VETERANS

A efectes de competició, la FCE considerarà jugador/a veterà aquell que faci o hagi fet, dins l’any natural de la competició convocada, l’edat de 50 anys per als participants (a efectes de les fases prèvies corresponen a l’any de la Final, no quan es juguen). La FCE es reserva el dret de fer un o diferents grups en funció de l’edat i del nombre d’inscrits a les competicions.

Alguns assistents van mostrar el seu desacord en què jugadors de 50 fossin considerats veterans com els de 80 anys o més. Caldrà fer dues categories a les competicions de veterans, una per majors de 65 i una altra per menors de 65 i majors de 50.

 

Va ser aprovat per 17 vots a favor, 7 en contra i 2 abstencions.

 

LLIGA CATALANA DIVISIÓ D’HONOR

8.3 Segona fase

AMPLIACIÓ DE L’ARTICLE 8.3 DE LA LLIGA CATALANA

La Comissió Esportiva de la Federació determinarà el local de joc a la segona fase de Divisió d’Honor, per equilibrar el nombre de desplaçaments de tots els participants.

Aquesta ampliació de l’art. 8.3 va ser aprovat per 24 vots a favor, 1 en contra i 5 abstencions.

AMPLIACIÓ ARTICLE 19 DEL REGLAMENT DE DISCIPLINA

Article 19. Classificació de les Infraccions de la Conducta Esportiva.

2.- Són infraccions greus:

x. L’incompliment dels compromisos i acords de pagament econòmic, a jugadors, àrbitres, o tècnics (monitors o entrenadors), per part d’una entitat, afiliada a la FCE, en el desenvolupament d’una activitat escaquística homologada. Aquests compromisos i acords han de poder ser contrastats i demostrats fefaentment.

 

S’aprova el canvi en el redactat suprimint el terme “persona física”.

Aquesta proposta va ser aprovada per 26 vots a favor i una abstenció.

 MODIFICACIÓ DEL REGLAMENT D’AVALUACIÓ CATALANA

Es van votar els següents punts, presentats per en David Lozano (Pallejà), com a proposta de club (la proposta presentada als clubs tenia 11 pàgines):

Els jugadors tindran en general K 20. Les 30 primeres partides d’un jugador nou s'avaluaran amb K 40. Els menors de 18 anys tindran K 40, mentre no aconsegueixin als 2300 d’elo FIDE. Desapareix el factor corrector Delta que modificava les K dels jugadors, en funció de les partides jugades.

La proposta es va aprovar per 14 a favor, 6 en contra i 6 abstencions.


Els jugadors sense elo català a partir d'ara s'avaluaran amb el seu elo FIDE més un factor de correcció que la Federació publicarà anualment per trams d’elo.

La proposta es va aprovar per 17 vots a favor, 4 en contra i 3 abstencions.

No es canvia el sistema d’entrada en l’elo. Els nous jugadors entraran amb 1700 i si són menors es continuarà aplicant les fórmules per edats. Per tant, la proposta que pretenia canviar aquest sistema, i establir un sistema d’entrada per performance, no es va aprovar en l’Assemblea.

Aquesta proposta es va rebutjar per 14 en contra, 7 abstencions i 4 a favor.

La Federació tindrà un marge fins al mes d’abril per adaptar la nova normativa

TORN OBERT DE PARAULA

Emili Albero del Club Cornellà: Pregunta si els organitzadors de Campionats Oberts tenen la potestat de fer grups on puguin jugar jugadors amb elo molt inferior a la mitjana. Se li contesta que efectivament els organitzadors ho poden fer. També demana que al web de la Federació surtin tots els Torneigs Homologats que surtin a Catalunya. Jordi Capellades li contesta que aquest llistat si que hi és, però són els propis clubs els que han d’introduir els seus torneigs. Jordi Chalmeta indica que hi ha un projecte que es va interrompre amb la dimissió de la Comissió d’Àrbitres on al demanar el registre, apareixia el torneig directament al web de la FCE.

Daniel Travesset del Club Sant Andreu mostra el seu desacord en què jugadors que juguin en una territorial diferent de la seva, en les fases prèvies del Campionat d’Edats, no puguin optar als premis. Des de la directiva e la FCE s’apunta que abans no podien optar a jugar fora de la seva territorial i que no es vol treure plaça a gent de una territorial (Carles Costas de La Lira planteja que si juguen com escola, i la escola està dins de territorial diferent del club, puguin optar a tenir plaça classificatòria subvencionada – a pensar per la FCE).

Joan Barnet del Club Olesa demana que els clubs amb dos equips del mateix grup juguin la primera ronda de la Lliga Catalana.

Oscar Ferrer del Club CERAP demana que jugadors puguin participar en delegacions diferents de la del seu club. Se li contesta que poden fer-ho, però sense opció a premi.

Toni Ayza del Club Secretariat d’Entitats felicita a Pepo Viñas i Ramon Caro per la seva intervenció al programa el Club de la Mitja Nit de TV3. També demana l’explicació de la Junta perquè al reglament de la Federació l’article de “superposició de calendari” ha estat modificat. El president de la Federació, Pepo Viñas, li contestà que va ser un error administratiu de transcripció, que va ocasionar que s’esborrés al web de la FCE la darrera part de l’article i que ara apareix correctament, tal com estava en una còpia de seguretat.

Durant l’assemblea es demana a la Junta que es publiqui al web de la Federació qui forma part de la Comissió Esportiva. El president diu que es publicarà per una qüestió de transparència i que són les següents persones:

COMISSIÓ ESPORTIVA

Josep Serra Palomar

Ramon Chalmeta Ugas

Jordi Magem Badals

Pere Reginaldo Huix

Teresa Muñoz Muñoz

Diana Ruth Lopez Atay

Carles Costas, de La Lira, agraeix l’organització del Curs de Tècnic de Nivell I, l’examen del qual s’ha fet a la Lira. Demana, a petició de company de club, si tindria sentit recuperar el campionat de sub-20. Se li contesta que el sub-20 es va deixar de fer perquè hi havia poca participació i ocasionava problemes organitzatius.

Un cop finalitzada l'assemblea es va efectuar el sorteig de Segona Divisió.

Sense més temes a tractar s’aixecà la sessió a les 13,50 hores.

DILIGÈNCIA D’APROVACIÓ DE L'ACTA CORRESPONENT A L'ASSEMBLEA GENERAL EXTRAODINÀRIA DE CLUBS CELEBRADA EL DIA 24 DE NOVEMBRE DE 2018

En Carles Costas Bella, major d'edat, membre de l'Assemblea de la Federació Catalana d'Escacs, en qualitat d'interventor.

En Juan Manuel Sanchez López, major d'edat, membre de l'Assemblea de la Federació Catalana d'Escacs, en qualitat d'interventor.

Les persones esmentades, designades per l'Assemblea General de 24 de novembre de 2018 com a interventors d'acord amb l'article 37 dels Estatuts d'aquesta Federació i l'article 33, darrer paràgraf del D. 70/94, i actuant per expressa delegació d'aquesta, DECLAREN APROVADA LA PRESENT ACTA DE L'ASSEMBLEA GENERAL per la qual cosa signen la present, conjuntament amb el President i el Secretari.

Carles Costas Bella                                                                Juan Manuel Sanchez López

Teresa Muñoz Muñoz                                                            Josep C. Viñas Racionero

Secretaria                                                                               President

Barcelona, 24 de novembre de 2018