Acta d’Assemblea General Ordinària, celebrada a la localitat de Barcelona, al local social de la Federació Catalana d'Escacs al carrer Sant Adrià, 20 de Barcelona, el dia 25 de maig de 2019, a les 9,30 en primera convocatòria i a les 10 hores en segona convocatòria. 

O R D R E    D E L   D I A

INFORME DEL PRESIDENT

  1. Nomenament de dos interventors per a l’aprovació de l’acta de l’assemblea.
  2. Aprovació, si escau, de la memòria esportiva corresponent al 2018.
  3. Aprovació, si escau, dels estats comptables del 2018 i pressupost del 2019.
  4. Ratificació de càrrecs de la Junta Directiva
  5. Propostes de la Junta Directiva.
  6. Torn obert de paraula.

Membres assistents: Joaquim Mundet (Gerunda), Toni Ayza (Secretariat d’Entitats) Guillem Garcia (Mollet), Jaume Ribera (Mollerussa), Carles Costas (La Lira), Carlos Fernández (Cadena), Albert Badosa (Santa Pau), Jordi Capellades (Peona i Peó), Pere Reginaldo (Colon Sabadell Chessy), Alfonso Jerez (Foment Martinenc), Manel Triquell (Sant Josep), Pepo Viñas (Vilafranca), Lourdes Porta (Ateneu Barcelonès), Victor Pont (Barberà), Juan Manuel Sánchez (Barcelona), Emili Alberto (Cornellà), Jordi Serra (Figueres), Miquel Fernandez-Diaz (Hospitalet- Bellvitge), Ana Bonals (Llinars), Jordi Pellicer (Montmeló), Ricard Llerins (Hostalric), Roberto Villa (Montornès), Sergio Vela (Peón Negro), Josep M. Camell (Reus Ploms).

Membres assistents de Junta Directiva de la FCE i invitatsPepo Viñas, Pere Reginaldo, Montse Gracia, Jaume Gayoso, Albert Badosa, Jaume Ribera, Jordi Magem (Director Esportiu), Antoni López (Gerent).    

INFORME DEL PRESIDENT

Benvinguts a tots i a totes les persones que representen als clubs en aquesta assemblea. L'assemblea, com a òrgan sobirà de la federació, és una cita important i en ella es decideixen coses molt transcendents per al futur dels escacs catalans. Vull expressar públicament l'agraïment de la Junta Directiva per a aquelles persones que dediquen el seu temps als escacs i que representen als seus clubs en l'assemblea.

En primer lloc, i abans de qualsevol altra cosa, vull tenir un record molt especial per a José Adrián Navarro, treballador de la federació que actualment està de baixa. Desitjo que tingui un ràpid i total restabliment i que en poc temps pugui reincorporar-se a la federació.

El repte fonamental per al futur dels escacs a Catalunya és desenvolupar la vessant social dels escacs que és la que més ens diferencia de la resta d’activitats esportives.

Les principals línies d'actuació de la federació per al desenvolupament dels escacs i la seva projecció social passen per:

•          Potenciar la presència dels escacs en els col·legis i instituts. Per a això, anem desenvolupant, des de fa ja alguns anys, el projecte escacs i escola. Aquest últim any, a més, s'ha implementat el projecte escacs rurals gràcies a la col·laboració amb la fundació la caixa. D'una forma o una altra, calculem que les activitats escolars i extraescolars dirigides a nens arriben als 100.000 nens cada any. Això ja és una gran oportunitat perquè tenim gran quantitat de consumidors futurs d'escacs però planteja també el repte d'incorporar part d'aquests alumnes a la dinàmica federativa.

•          Un altre gran repte de futur és la presència més continuada en l'àmbit de la gent gran. Podem ser un instrument fonamental per a una societat que envelleix cada vegada més i amb més malalties degeneratives.

•          Em fa especial il·lusió el projecte Drac Arcai per a incidir i fomentar els escacs als hospitals infantils.

No podem oblidar-nos dels escacs competitius, essència i fonament de la Federació Catalana d’Escacs

Intentar mantenir la qualitat en les competicions i activitats desenvolupades i, d’altra banda, establir els criteris estratègics per a la gestió federativa en els darrers anys.

Durant l'últim any hem intentat projectar noves activitats que, d'una banda, fossin interessants per als practicants del nostre esport i, per una altra, que tinguessin un cert impacte comunicacional i social.

En aquest sentit hem potenciat encara més la unificació en un sol recinte de la final de la lliga catalana d’escacs. Aquesta vegada a l'Hotel Icària de Barcelona. Felicitacions a la Societat Coral Colon Sabadell Chessy pel seu triomf molt emocionant i disputat, en la gran final del play-off contra el C.E. Barberà.

La Copa Catalana es va desenvolupar a Salitja (Vilobí d’Onyar). Va resultar guanyador l’equip de l’Escola d’Escacs de Barcelona. Felicitacions a aquest club i agraïments per al club de Vilobí i per l’Ajuntament d’aquesta localitat.

Els campionats d’edats s’han desenvolupat una vegada més a Vila-seca (Tarragona) amb un gran èxit de participació que, un cop més, ha batut rècords d’assistència. En la memòria esportiva que més tard explicarà el director esportiu de la Federació, Jordi Magem, es detallen els guanyadors per cadascuna de les franges d’edat. Voldria felicitar als guanyadors i felicitar tota l’organització d’aquest esdeveniment que s’han convertit, amb el pas dels anys, en el més important i multitudinari que s’organitza des de la FCE.

El campionat de Catalunya individual absolut i el femení es van fer també a Vila-seca. Vull felicitar als campions, José àngel Guerra i Laura Martín.

Un punt primordial per avançar en la projecció social dels escacs és la presència als mitjans de comunicació. En els darrers temps s’ha potenciat força. En la memòria d’activitat que s’entrega en aquesta assemblea es recullen les diferents participacions de membres de la junta directiva de la FCE en diferents mitjans. A més existeixen actualment tres programes de ràdio i un programa de televisió setmanals a casa nostra. Un fet molt remarcable i que dona idea del potencial del nostre esport.

Perquè tothom pugui fer-se una idea de les activitats generades des de la Federació, hem fet una memòria específica que s’ha distribuït a tots els assistents a l’assemblea.

S’han activat de forma molt més dinàmica les xarxes socials com ara Twiter i Facebook. Estem treballant per potenciar la pàgina web en un futur molt proper.

Un altre aspecte que voldria comentar és la nova empenta que hi ha en el col·lectiu arbitral. Després d’una etapa de certa polèmica, actualment, després de la darrera assemblea d’àrbitres del mes d’abril, sembla que hi ha moltes persones implicades en donar un nou impuls a l’arbitratge   amb moltes idees i aportacions. Voldria agrair especialment la implicació del Manuel Navarro com a delegat dels àrbitres, per la seva tasca en aquest àmbit.

Un punt especialment rellevant és el de la projecció internacional de la FCE. Gràcies a les gestions de l’Àlex Gisbert, al qual vull manifestar el meu agraïment, s’ha aconseguit que el compte bancari de la FIDE estigui a Barcelona. El contacte amb responsables i administratius de la FIDE és constant i això és una font de noves oportunitats per a la nostra Federació, sobretot de cara a la celebració del centenari d’aquí a cinc anys.

Finalment voldria agrair moltíssim la feina dels treballadors de la Federació i la seva dedicació. I també als membres de la Junta Directiva que han treballat per millorar els escacs cada dia. Sens dubte són una injecció diària de força per continuar endavant amb tota la il·lusió.

Força i salut pels escacs catalans!!!


NOMENAMENT DE DOS INTERVENTORS PER A L’APROVACIÓ DE L’ACTA DE L’ASSEMBLEA

Van ser nomenats com a interventors per a l’aprovació i signatura de l’acta de l’assemblea, els senyors: Carles Costas Bella, Ricard Llerins Bonet i Juan Manuel Sánchez López.

APROVACIÓ DE LA MEMÒRIA ESPORTIVA I DE GESTIÓ

El Director Esportiu de la Federació, Jordi Magem va destacar els següents punts de la Memòria Esportiva: a) L’increment de participació en els Campionats de Catalunya d’Edats; b) Les 8 medalles aconseguides als Campionats d’Espanya d’Edats, el projecte de fer un campionat d’escoles organitzat per la Federació. També va indicar que per problemes de pressupost enguany no se celebraria el Campionat de Catalunya Llampec Individual.

Toni Ayza va demanar el desglossament als indicadors de partides lentes i ràpides.

Carles Costas felicita a la FCE per la gestió dels principals esdeveniments esportius organitzats i indica que hi ha campionats d’àmbit escolar català d’escacs organitzat pels Consells Esportius de Catalunya, els dia 1/6/19 la final nacional individual i el dia 8/6/19 la final per equips (enguany a Igualada) i que caldria comptar amb ells.

Jordi Pellicer pregunta la capacitat per mantenir l’actual model de Campionat d’Edats si continua creixent.

Alfonso Jerez indica la baixa participació a les fases prèvies del Campionat d’Edats a Barcelona, a costa de la Final que és oberta.

Sergio Vela denúncia la prohibició per part de la Comissió Esportiva d’un Open Internacional de partides ràpides organitzades pel Club Peón Negro. Reclama una normativa clara perquè els organitzadors sàpiguen a què atenir-se.

Juanma Sánchez indica que degut al alt volum de llicències de jugadors, pot ser una llàstima que puguin quedar-se sense jugar alguns jugadors en la data del 29 de juny (data del torneig de Mollerussa en la que també volia fer torneig de escacs actiu el Peón Negro).

Pepo Viñas contesta que la tasca de la Comissió Esportiva per determinar quins torneigs es poden homologar i quins no és complicada perquè no tot es blanc i negre. Respecte als campionats organitzats pels Consell Escolars, excepte amb el de BCN, costa obtenir feedback d’altres consells, tot i que la FCE fa un esforç d’ajut a les activitats que se li demana de col·laborar. Hi ha actualment 13 territorials, més que abans, per això en algun cas sembla que hagi baixat la participació en fases prèvies del campionat d’edats en alguna territorial. Al torneig del Peón Negro no se li va prohibir la seva celebració, se li va indicar que coincidia amb un altre torneig a Mollerussa que ho havia demanat en temps i forma, demanant a més exclusivitat. La Federació li va proposar al Torneig de Peón Negro dates alternatives i fins i tot li va oferir el local de la Federació per celebrar aquest obert.

El Jaume Ribera, president del Club d’Escacs Mollerussa, ha explicat que només hi havia un torneig al Circuit en tota la província de Lleida, que costava molt organitzar un torneig en aquesta Territorial, que només hi havia un GM i un MI en tota la província i quasi no jugaven, per la qual cosa volien que vingués gent de fora de la Delegació que li donés nivell al torneig, evitant coincidir amb d’altres oberts. L’expectativa era poder fer un torneig en data reservada per a poder atreure a jugadors de l’àrea metropolitana de BCN, per a intentar cobrir un 25-30% de la inscripció.

Jordi Magem va explicar el canvi de format del Torneig Internacional Ciutat de Barcelona que enguany passarà a ser format d’Obert Internacional, i la idea es que es jugui a finals de setembre (l’any passat va ser matx Argentina – Catalunya).

Toni Ayza diu que és millor el format de Tancat Internacional, ja que és una mancança que en el calendari de torneigs a Catalunya i que la Federació ha de complementar aquest calendari.

Pepo Viñas li contesta que la intenció de la Junta és arribar a fer un gran Festival d’Escacs, on càpiga tant un obert com un tancat de referència mundial.

La Memòria Esportiva i de Gestió es va aprovar per 21 vots a favor i una abstenció.

APROVACIÓ DE L’EXERCICI ECONÒMIC

Pepo Viñas va explicar que a causa de la dimissió del Tresorer, Alex Gisbert, ell s’encarregaria de presentar els estats comptables amb l’ajut de l’actual tresorera Montserrat Gracia.

El dèficit del 2018 és de 22.822,83€, ha estat causat bàsicament per una major despesa en Competicions amb la intenció de ferles més atractives a possibles patrocinadors.

Josep Maria Camell intervé per realitzar una sèrie de preguntes: a) la Liquidació del pressupost no coincideix amb la memòria econòmica, b) Hi ha partides que no estaven pressupostades; c) Hi hagut un increment en despeses de representació; c) hi ha hagut una disminució notable de liquiditat a 31 de desembre de 2018 en comparació amb anys anteriors; d) hi ha una despesa d’assessoria legal de tres mil euros; e) un ingrés per noves categories de catorze mil euros. Preocupa també la disminució del actius de caixa de la FCE en els darrers 3 anys.

Pepo Viñas li respon que la liquidació correcta és la de la memòria econòmica. Les partides no pressupostades, com per exemple el Campionat de partides Llampec del Centre Comercial Pedralbes es van realitzar com una inversió per possibles patrocinadors. La disminució de diners a caixa de 31 de desembre era degut, en part, al retard de la Generalitat en pagar les subvencions. L’ingrés de catorze mil euros per les noves categories era merament un assentament comptable d’un intangible al compte de resultats. L’assessoria legal corresponia a l’empresa contractada per confeccionar el nou reglament de competicions i disciplina esportiva. L’increment en despeses de representació s’ha produït, en bona part, per les relacions internacionals amb els nous directius de la FIDE.

Alfonso Jerez ha preguntat per dos mil euros pagats a la FEDA, fora de conveni. Se li ha contestat que correspon a les despeses del Campionat Mundial d’Edats de Santiago de Compostela.

L’actual tresorera, Montse Gracia, va explicar que a partir d’ara es farà un control quadrimestral i cada Delegació i responsable d’àrea controlarà les despeses de la seva àrea federativa.

Josep Maria Camell demana que figuri a la memòria econòmica la seva dimissió com a vocal de la Federació i la resta de membres de Junta dimitits. Se li contesta que la propera memòria econòmica constaran també els membres dimitits.

L’informe d’auditoria serà publicat al web de la FCE.

Han estat aprovats els estats comptables de la Federació del 2108 i el pressupost del 2019 amb 6 abstencions, 15 vots favorables i cap vot en contra.

 RATIFICACIÓ DE MEMBRES DE LA JUNTA DIRECTIVA

Van estar ratificats com a nous membres de la Junta Directiva: Montse Gràcia (tresorera), Patricia Martí (escacs femení) i Eduard Modol (organització administrativa). Es produeixen les baixes d’Alex Gisbert (tresorer anterior) i Santi Herreros (delegat Lleida).

 

PROPOSTES DE MODIFICACIÓ DELS REGLAMENTS DE LA FCE

REGLAMENT D’ÀRBITRES

Les modificacions del reglament d’àrbitres, que fa referència a aspectes formals, ortogràfics i d’adequació a estatuts de la FCE, van ser aprovats per 18 vots a favor i 4 abstencions.

Altres modificacions de contingut, del Reglament d’Àrbitres, seran tractades en la propera assemblea de clubs.

PROPOSTES DE LA JUNTA DIRECTIVA REFERENTS A LA DIVISIÓ D’HONOR

Pepo Viñas va explicar que les propostes referides a la Divisió d’Honor es realitzaven segons l’article 24 dels Estatuts de la FCE que requeria una majoria de dos terços de l’assemblea.

Josep Maria Camell va indicar que no estava d’acord amb la interpretació del President de la Federació i que demanava que constés en acta el seu desacord en votar propostes que havien estat notificades als clubs el dia abans de l’assemblea.

El primer article que calia votar era el següent:

8.3 Segona fase

Els equips que es classifiquin al Grup B, per evitar el descens, arrossegaran tots els punts aconseguits a la primera fase de la competició de Divisió d’Honor, que comptaran per a la classificació final. Només hauran d’enfrontar-se als equips procedents de l’altre grup.

Al grup A es juga una eliminatòria de quarts de final per decidir qui juga les semifinals per al títol al grup A. No hi haurà descans en el grup que jugui pel títol i es jugarà els quarts de final a doble volta. El grup B es juga com fins ara per sistema lliga arrossegant els punts de la primera fase.

La semifinal i la final es jugaran en un mateix cap de setmana, dissabte i diumenge, en una seu que serà itinerant. Aquestes rondes finals els equips hauran d’anar vestits amb un equipament oficial, que determini cada club.

En cas que no estigui determinat pel reglament, la Comissió Esportiva de la Federació determinarà els locals de joc.

Alfonso Jerez demana que es voti per separat dos punts de l’article 8.3, d’una banda, jugar dues rondes en un mateix cap de setmana, la doble volta en quarts de final del Play-off de Divisió d’Honor i les dues rondes en un cap de setmana i d’altre l’obligatorietat d’uniformar els equips.

S’efectua la votació, amb el següent resultat:

Tot l’article 8.3, traient el tema de la vestimenta, és rebutjat per 8 vots a favor, 10 en contra i 4 abstencions.

El tema de la vestimenta de l’art. 8.3 també es vota amb el resultat de 9 a favor, 8 en contra i dues abstencions, però com es necessita una majoria de dos terços, tampoc pot quedar aprovada la proposta.

La Junta Directiva decideix finalment retirar totes les propostes, i en tot cas es plantejaria una nova proposta de cara a l’Assemblea de novembre.

TORN OBERT DE PARAULA

El representant de La Lira, Carles Costas explica que el seu club ha editat un llibre amb motiu de 45 anys d’història del club i que un exemplar serà lliurat a la biblioteca de la Federació. D’altra banda, demana signatures de suport perquè a l’entitat SCE La Lira que farà 150 anys d’història al 2020, li sigui concedida la Creu de Sant Jordi. Pepo Viñas respon que tot el suport per part de la FCE.

Toni Ayza pregunta per què la subvenció del desaparegut torneig de Montcada no s’ha repartit entre tots els Torneigs del Circuit. El president de la Federació Pepo Viñas li contesta que aquest club té un deute amb la Federació que serà cobert amb aquesta subvenció.

Ricard Llerins indica que el Casal Catòlic de Sant Andreu ha rebut, aquest any, la Creu de Sant Jordi, pels seus 100 anys d’història.

El representant del C.E. Cornellà, Emili Albero, mostra la seva sorpresa per la poca participació dels clubs en l’Assemblea.

Alfonso Jerez del Club Foment Martinenc pregunta per la convocatòria d’eleccions al Comitè d’Àrbitres. Se li contesta que en el mes de juny es convocaran eleccions, cal elaborar el Reglament Electoral, el cens i el Calendari Electoral.

DILIGÈNCIA D'APROVACIÓ DE L'ACTA CORRESPONENT A L'ASSEMBLEA GENERAL ORDINÀRIA DE CLUBS, CELEBRADA EL DIA 25 DE MAIG DE 2019

Carles Costas Bella, major d'edat, membre de l'Assemblea de la Federació Catalana d'Escacs, en qualitat d'interventor i amb DNI 40974989Y.

Ricard Llerins Bonet, major d'edat, membre de l'Assemblea de la Federació Catalana d'Escacs, en qualitat d'interventor i amb DNI 43514927P

Les persones esmentades, designades per l'Assemblea General Ordinària de 25 de maig de 2019 com a interventors d'acord amb l'article 37 dels Estatuts d'aquesta Federació i l'article 33, darrer paràgraf del D. 70/94, i actuant per expressa delegació d'aquesta, DECLAREN APROVADA LA PRESENT ACTA DE L'ASSEMBLEA GENERAL ORDINÀRIA, per la qual cosa signen la present, conjuntament amb el President José Claudio Viñas Racionero amb DNI 46232148D i la secretaria general Teresa Muñoz Muñoz amb DNI 77123664H.

Ricard Llerins Bonet                                                                        Carles Costas Bella

                                                                                

Teresa Muñoz Muñoz                                                   José Claudio Viñas Racionero

Secretaria General                                                                             President

Barcelona, 25 de maig de 2019