ORGANITZACIÓ

La Copa Barcelona Memorial Beatriz Alfonso està organitzada per la Delegació de Barcelona de la Federació Catalana d’Escacs.

El director de la Copa Barcelona serà l’Ivan Marina, delegat Territorial de Barcelona.

DIA I HORARI D’INICI

Tota la competició es jugarà en un sol dia, el diumenge 15 de gener de 2023, en dues sessions: la sessió del matí començarà a les 9:15h i es disputaran cinc rondes, i la sessió de la tarda a les 16:00h i es disputaran 4 rondes. Un cop finalitzat el campionat es farà el repartiment de trofeus.

LOCAL DE JOC

Serà el mateix per a totes les categories i rondes:

Escola Xaloc, situada al Carrer Can Trias, núm. 4, L'Hospitalet de Llobregat.

PARTICIPANTS

Poden participar tots els equips dels clubs que formen la Delegació de Barcelona, dividits en els grups següents:

  • Divisió d’Honor i Primera Divisió
  • Segona Divisió
  • Preferent
  • Primera Categoria.
  • Segona Categoria
  • Tercera Categoria

INSCRIPCIONS

Mitjançant el FORMULARI D'INSCRIPCIÓ fins al 12 de gener (dijous) de 2023 a les 19:00.

Els drets d’inscripció són de 25,00 € per equip que seran carregats automàticament al compte de cada club. Els clubs que presentin equips amb alineacions formades únicament per esportistes SUB-16, SUB-14, SUB-12, SUB-10 o SUB-8 tindran una bonificació del 50% en els drets d’inscripció d’aquest campionat.

Els equips s'hauran d'inscriure amb la categoria que tenen la temporada 2023 a la Lliga Catalana. Si algun club ha inscrit un equip al campionat per equips sub-12 de promoció aquest equivaldrà a un equip de 3a categoria.

PRESENTACIÓ DELS EQUIPS

Els equips estaran obligats a relacionar tots els esportistes participants, tant els del matí com els de la tarda, en un imprès elaborat a tal efecte (MODEL). Els delegats presentaran la llista dels esportistes de cada equip (titulars i suplents) que participaran al torneig, per correu electrònic (federacio@escacs.cat) com a molt tard el dijous 12 de gener de 2023 a les 19:00 hores. Aquesta llista es podrà modificar, en un 50%, 15 minuts abans de començar la competició.

Un esportista titular d’un equip no pot jugar en un equip de categoria inferior. La infracció d’aquesta norma seria castigada per alineació indeguda amb la pèrdua del matx 4-0 a efectes de classificació tot i que les partides comptarien per a elo.

Un mateix esportista no pot jugar en dos equips diferents.

Tot i que l’avaluació es fa per elo ràpid, l’ordre de forces és l’ordre de forces de la lliga. L’ordre de forces podrà ser consultat al web de la Federació.

Els equips s'hauran d'inscriure a la mateixa categoria que tenen a la Lliga Catalana de la temporada 2023. En cas d’haver renunciat a la seva categoria, els equips participaran a la mateixa categoria que tenien abans que aquesta renúncia es produís.

ACTES DELS PARTITS

En omplir l’acta del partit caldrà posar, a més del nom i cognom de l'esportista, el número de llista de l’ordre de forces.

L’acta de cada partit servirà a l’àrbitre per conèixer els resultats i els esportistes que disputen cada ronda.

Els equips podran alinear els seus esportistes sense tenir en compte l’ordre de forces, però sí la seva titularitat. Abans de començar la ronda, els delegats dels equips contrincants fixaran l’alineació de forma simultània. Per poder començar una ronda serà necessària la presència, com a mínim, de la meitat de l’equip.

AVALUACIÓ

El torneig serà avaluable per a l'Elo català ràpid i Elo FIDE ràpid.

SISTEMA DE JOC

Es jugarà en un sol grup pel Sistema Suís per equips amb el sistema de puntuació olímpica (suma de punts per tauler) en un sol dia. El descans es comptabilitzarà com a victòria de dos punts i mig (2,5 punts).

El rànquing inicial es farà per ELO Català mitjà dels primers quatre (4) esportistes titulars (teòrics) de cada equip segons la llista d’ordre de forces.

Si no se superen els 20 equips inscrits, la competició es jugarà a 6 rondes. Entre 21 i 32 inscrits es jugaran 7 rondes. Entre 33 i 50 equips es jugaran 8 rondes. Més de 50 equips inscrits es jugaran 9 rondes.

Els aparellaments es publicaran uns minuts després de la finalització de cada ronda. Per tant, si un equip no vol ser aparellat en una ronda concreta, haurà de comunicar-ho a la taula arbitral abans de la finalització de la ronda anterior a la que no volen ser aparellats.

RITME DE JOC

Totes les partides es jugarà amb 12 minuts per jugador més 5 segons d'increment per cada jugada.

INCOMPAREIXENCES

El temps de tolerància per la presentació de l'esportista davant del tauler serà a caiguda de bandera.

L’equip o equips que no es presentin a la primera ronda de cada sessió de joc o a dues rondes, tot i que no siguin consecutives, sense causa justificada, seran eliminats de la competició.

DESEMPATS

Els desempats que s’aplicaran i el seu ordre són:

  • Suma de punts per tauler
  • Punts de matx (2 punts guanyat, 1 empatat i zero perdut)
  • Resultat particular
  • Buchholz -1 [amb ajust FIDE]
  • Buchholz total [amb ajust FIDE]

PREMIS

Es repartiran en finalitzar la competició, hi haurà trofeus per al 1r, 2n i 3r classificat de cadascun dels grups.

Els trofeus es repartiran en finalitzar la competició.

PLACES CLASSIFICATÒRIES – FASE FINAL

Disputaran les Fases Finals de Divisió d’Honor i Primera Divisió Catalana, Segona Divisió, Preferent, Primera, Segona i Tercera, els quatre primers classificats de la fase territorial de Barcelona de cada categoria.

Només hi pot haver un equip del mateix club en cada grup de la Fase Final.

ALTRES

Tot el que no estigui previst en aquesta circular, es resoldrà aplicant, en l'ordre que s'enuncien els reglaments de la Copa Catalana, de la FCE i de la FIDE.

Els equips estaran obligats a relacionar tots els esportistes participants, tant els del matí, com els de la tarda, en un imprès elaborat a tal efecte. El termini màxim per lliurar aquest imprès serà un cop celebrada la tercera ronda. Els equips que no entreguin aquest imprès abans de començar la quarta ronda seran eliminats de la competició.

En omplir l’acta del partit caldrà posar, a més del nom de l’esportista, el número de llista de l’ordre de forces.

La Federació lliurarà a l’àrbitre principal del Campionat els ordres de forces de tots els clubs participants.

És responsabilitat dels delegats dels equips assegurar-se que la llista d’ordre de forces i la composició dels seus propis equips compleix la normativa vigent. En cas que es detecti una alineació indeguda l’equip infractor serà sancionat amb la pèrdua (4-0) de tots els encontres on s’hagi produït la irregularitat, sense perjudici d’altres sancions que la direcció del torneig, la FCE o el comitè de disciplina esportiva considerin necessaris. L’aplicació de la sanció amb la pèrdua d’aquestes partides per a l’equip infractor i la victòria per a l’equip corresponent afectat, no modificarà cap aparellament ja publicat. Respecte a l’Avaluació de l’ELO, les partides sancionades s’avaluaran segons s’hagin jugat realment.

Els participants, pel fet d'inscriure's, autoritzen la publicació de les seves dades i fotografies als mitjans de comunicació que l’organització consideri adients per a la difusió de l’esdeveniment. En cas de no ser possible per algun motiu justificat, posar-se en contacte amb l'organització abans de l'inici del torneig.

La participació en la prova implica la total acceptació d’aquestes bases.

 

Vilanova i la Geltrú, a 23 de desembre de 2022

Ivan Marina de la Torre

Delegat de la Territorial de Barcelona