CLUBS

JUGADORS

TORNEIGS

LLIGA CAT.

CIRCUIT

RETRANSMISSIONS

Destacats

 
 
 
 
 

Activitats pel territori català

 

A Girona: Circuit d'Actius Memorial Albert Badosa (juny - setembre)

A Lleida: Circuit de Ràpides (maig - setembre)

Campionats d'Espanya d'edats 2024

Informació i reglamentació

Resultats i classificació Sub16
Retransmissió Sub16
Galeria d’imatges Sub16

Obert Int. d’Escacs de Sants Ciutat de Barcelona 2024

Del 23 d'agost a l'1 de setembre de 2024

Inscripcions: Grup A - Grup B - Grup C

Oferta d'allotjament

Inscrits

XX Circuit Català d'Oberts Internacionals d'Escacs

Pàgina web Circuit Català
Partides en directe

En joc:
XL Open d'Andorra (20 - 28 de juliol)

Properament:
XLVIII Open Vila de Sitges (22 - 30 de juliol)
XXIII Obert Actius Ciutat d'Olot (28 de juliol)
XXXIII Festival de La Pobla de Lillet (2 - 10 d'agost)

El jove Josep Ridameya a La Pobla de Lillet

El Mestre Nacional Josep Ridameya Tatché (7-7-1929 a 25-06-2015)

Josep Ridameya Tatché ha estat un dels millors i més actius jugadors de la història dels escacs catalans. Es tractava d'un jugador molt combatiu al que s'havia comparat per la seva tenacitat i assiduïtat als torneigs d'escacs amb Victor Korchnoi.


Va començar a jugar a l’any 1941 al Club d'Escacs Terrassa, el club de la ciutat on vivia. Va ser campió d’Espanya i Subcampió d’Europa amb el seu club a l’any 1946.

Estava especialment orgullós de disputar l'Olimpíada de Varna (Bulgària) amb la selecció espanyola al 1962. Va quedar subcampió del fort Obert Internacional de Venècia al 1970.

Durant una llarga temporada va deixar els escacs i es va dedicar a la seva professió al món de la banca.Un cop que va obtenir la jubilació va ensenyar a jugar la seva parella, Pilar Sogues, i es van convertir tots dos en jugadors habitual dels torneigs d'escacs. Infatigables, i tots dos de forta personalitat, s'apuntaven a tots els torneigs i campionats d'escacs que podien. Un cop Ridameya va comentar que la seva dona havia agafat una afició pels escacs, encara més forta que la seva.

En els campionats de veterans també havia destacat Josep Ridameya. Va obtenir dos cops el títol de primer classificat del Campionat de Catalunya de Veterans al 1996 i 1997. El primer títol el va obtenir a Lloret de Mar en el XII Campionat de Catalunya de Veterans l'any 1996 davant Guixà, Montpart i Gregori Garcia Conesa. El XIII Campionat de Catalunya de Veterans es va celebrar a Empuriabrava, municipi de Castelló d'Empúries a la comarca de l'Alt Empordà, Ridameya va guanyar el Campionat davant dels forts jugadors com ara Falcò, Paredes, Reves i Franquet.

Fa només dos anys va ser campió del I Obert d'Escacs Actius de Diagonal Mart. La modalitat d'escacs li era indiferent, li agradava jugar tant partides lentes, con ràpides o escacs actius.

 

Ridameya també era un fort jugador tàctic. Segons va explicar en una recent entrevista, va guanyar dos premis de bellesa, un d'ells a l'Open Internacional de Sevilla. "La millor partida que recordo va ser una que vaig jugar a l'Olimpíada de 1962 representant Espanya contra un jugador finlandès en la qual vaig fer taules i la qual va valer perquè Espanya quedés per primera vegada primera de grup, motiu pel qual em van donar el títol de mestre nacional".

 

El seu jugador favorit deia que era Bronstein i el llibre d'escacs que més li havia marcat "El meu sistema" de Nimzowich.

 

Durant l'Obert de Barberà de l'any 2005, als 75 anys, Ridameya va rebre un homenatge per part del Club d'Escacs Barberà, agraint-li la seva fidelitat al Torneig i als escacs en general. Les dates de Barberà coincidien habitualment amb l'aniversari de Josep Ridameya.

 

A l'any 2005 Josep Ridameya va representar Catalunya al Campionat d'Europa de Veterans a Dresden on van obtenir una meritòria setena posició amb l'equip català.

 

La Federació Catalana d'Escacs li va retre homenatge amb la concessió de la insígnia de plata de la Federació en el transcurs de la Festa Catalana celebrada a Terrassa a l'any 2009.

 

Al Festival de Bali a la ciutat de Benidorm de l'any 2010, on havia establert la seva residència els darrers anys de la seva vida, va rebre un homenatge per part de la Federació Espanyola.

 

El Discurso de Leontxo García referent a Ridameya en Benidorm deia:

 

"Y ahora tengo el honor de presentar un premio muy especial. Llevo tres años dando conferencias sobre el ajedrez como instrumento para retrasar el envejecimiento cerebral y prevenir el Alzheimer. Y resulta que entre nosotros tenemos un magnífico ejemplo: empezó a jugar a los 11 años, hoy tiene 81 y sigue jugando todos los torneos que puede, en compañía de su esposa; en éste ha logrado nada menos que seis puntos. Acabo de hablar con él, y su agilidad mental es impresionante. El presidente de la FEDA, Javier Ochoa de Echagüen, que le entregará el premio especial, le define como "el Korchnoi español". Yo añado que a todos los aquí presentes nos gustaría llegar así a los 81 años. Cuando seamos mayores, nos gustaría ser como este hombre, para quien pido una ovación que ni él nosotros olvidemos nunca. ¡Josep Ridameya!

 

Josep Ridameya sempre viurà a través dels nostres records y de les seves excel·lents partides d'escacs.

 

Text: Antoni Lopez

Foto del 2015

Simultànies a La Pobla de Lillet

 Rebent la insignia de plata de la Federació de mans de Toni Ayza

Fotos cortesia de Joaquim Travesset