REUNIT, el Comitè de Competició i Disciplina Esportiva de la Federació Catalana d’Escacs (FCE).  per conèixer els temes de la seva competència, i

VIST, l’acta del partit entre el C.E Barberà i el C.E. Platja d’Aro de la ronda 5 de la Lliga Catalana 2024 a Divisió d’Honor.

VIST, les al·legacions dels dos clubs.

1. ANTECEDENTS DEL FET

En el matx Barberà-Platja d'Aro, de la Ronda 5 de Divisió d'Honor, el C.E. Platja d'Aro va presentar un equip amb tres jugadors estrangers, ateses les seves banderes de la FIDE. Aquest fet, prohibit pel Reglament General de la FCE, es va anotar a l'acta i es va jugar sub-condicione. Posteriorment a la finalització del matx, el C.E. Platja d’Aro va demanar l’assimilació del jugador de la Federació de Mònaco. Sr. A.B.

2. FONAMENTS DE DRET

Reglament General de la Federació Catalana d’Escacs

Secció 5. Composició i alineació dels Equips

5.4 En equips de 10 esportistes com a mínim 6 hauran de ser seleccionables amb bandera espanyola o andorrana. Dels quatre no seleccionables el màxim d’ estrangers serà de dos. En equips de 8 o 6 jugadors l’únic límit serà de màxim dos estrangers i en equips de 4 jugadors el màxim serà d’1 estranger.

Secció 5. Definició de la nacionalitat dels jugadors

Article 7

7.1 Es considerarà jugador CATALÀ:
El nascut a Catalunya.
El que hagi adquirit el veïnatge català i jugui sota bandera catalana o espanyola en la FIDE.

7.2 Es considerarà jugador NACIONAL tots aquells que tenen la nacionalitat ESPANYOLA amb llicència en vigor per qualsevol federació autonòmica de l'Estat Espanyol.

7.3 Es considerarà jugador COMUNITARI tots aquells que tenen nacionalitat dels països de la Unió Europea. Quan la bandera FIDE del jugador sigui diferent de la seva nacionalitat i aquesta sigui comunitària, el jugador o el seu club hauran de demanar l'assimilació perquè figuri a la llista publica de jugadors assimilats del web de la Federació Catalana d'Escacs.

7.4 Es considerarà jugador ASIMILAT al jugador estranger no comunitari que tingui llicència federativa de la FCE amb una antiguitat mínima i ininterrompuda durant cinc anys sempre que hagi disputat regularment competicions oficials o homologades de la FCE. Tal consideració d’assimilat haurà de ser prèviament acordada per la Comissió Esportiva de la FCE quan es compleixin els esmentats requeriments. Un jugador perd la seva condició d’assimilat quan està dues temporades consecutives sense tramitar llicència per la Federació Catalana d’Escacs.

7.5 Es considerarà jugador ESTRANGER tots aquells no inclosos dintre dels punts 7.1 , 7.2 , 7.3 i 7.4 .

7.6 Donarà dret a representar Catalunya en els torneigs oficials organitzats per la FIDE o per la Federació Espanyola, d'acord amb la seva reglamentació els jugadors citats al punt 7.1 .

7.7 Els jugadors de nacionalitat andorrana amb llicència en vigor per de la Federació Catalana d'Escacs seran considerats com a jugadors CATALANS llevat de les limitacions establertes en el reglament de la Federació Espanyola.

7.8 Seran jugadors seleccionables, amb els mateixos drets dels jugadors catalans, els jugador estrangers que tinguin bandera espanyola a la FIDE i veïnatge civil a Catalunya.

12.6 ...La sanció per alineació indeguda serà la pèrdua del punt global del matx, encara que no hi hagi intencionalitat o mala fe.

Reglament de Disciplina Esportiva

Subsecció tercera : El procediment d’urgència

Article 60.

Els procediments disciplinaris per a les infraccions de les regles del joc, la partida o la competició, o de la conducta esportiva, susceptibles d’ésser qualificades de constitutives d’una infracció lleu o greu, quan requereixin la intervenció immediata dels òrgans disciplinaris per raó del desenvolupament normal de la competició, es poden tramitar pel procediment d’urgència.

Article 61.

El procediment d’urgència s’inicia mitjançant l’acta de la competició que reflecteixi els fets que poden donar lloc a sanció, que ha d’ésser subscrita per l’àrbitre o qui estigui oficialment encarregat d’aixecar-la.

Article 62.

Les incidències hauran de ser reflectides a l’acta o informe per part dels delegats, en cas que no hagi àrbitre. El termini per realitzar una reclamació al Comitè de Competició o realitzar al•legacions o annexes a l’acta serà de 48 hores posteriors al moment en què es generi d’incidència, o el motiu de la reclamació. El Comitè de Competició decidirà si una reclamació posterior a aquest termini de 48 hores podrà ser admesa a tràmit per la impossibilitat de poder realitzar la reclamació dintre del termini.

El procediment d’urgència també pot iniciar-se mitjançant una denúncia de la part interessada feta posteriorment, sempre que la denúncia es registri a les oficines de la federació corresponent dins el segon dia hàbil següent al dia en què hagi tingut lloc la partida i vingui acompanyada d’un mínim principi de prova sobre la presumpta comissió de la infracció o infraccions denunciades.

En aquest sentit, només podran subscriure y presentar les denúncies els esportistes, en la seva qualitat de persones físiques afectades -quan la competició on es presenti la denúncia sigui individual- o els representants legals dels Clubs o de les seccions adscrites a la Federació, en cas de competicions per equips.

3. CONSIDERACIONS

El Club d’Escacs Platja d’Aro ha infringit l’article 7.3 del Reglament General de Competicions, ja que no va demanar l’assimilació del seu jugador amb bandera FIDE internacional, (federació de Mònaco) i nacionalitat francesa dins el termini i forma escaient. Mentre un jugador amb bandera estrangera, encara que tingui nacionalitat comunitària, no demani l’assimilació, es considerat com jugador estranger no seleccionable amb independència de la seva nacionalitat.

La normativa catalana al respecte és molt clara, quan un jugador de nacionalitat comunitària té una bandera estrangera ha de demanar l’assimilació. L’assimilació no és automàtica, sinó que s’ha de demanar i ser concedida per la Comissió Esportiva.

La petició d’assimilació i la seva concessió per part de la Comissió Esportiva de la FCE, ha de ser necessàriament abans de poder alinear al jugador a la Lliga com a jugador assimilat.

La inscripció a la llista de jugadors assimilats de la FCE, no és només merament declarativa, tal com al·lega el C.E. Platja d’Aro. En cas que un jugador no figuri a la llista pública de jugadors assimilats, indica que no ha estat acordat per la Comissió Esportiva de la FCE i fa impossible que els seus adversaris coneguin la seva condició de comunitari i, per tant, suposi un avantatge esportiu per al club infractor.

4. DECISIÓ

Per la present resolució s’acorda:

  1. Donar per perdut el punt global del matx per 10-0, al Club d’Escacs Platja d’Aro per alineació indeguda.
  2. Les partides comptaran tal com es van disputar, amb el resultat real, per a la seva avaluació.
  3. Retornar la fianca al Barbera.

Contra aquesta resolució pot interposar-se en el termini màxim de deu dies hàbils següents a la notificació de l’acte impugnat davant el Comitè d’Apel·lació de la Federació Catalana d’Escacs.

Comitè de Competició de la FCE

Barcelona, 21 de febrer de 2024