El passat 16 de maig es va realitzar a la seu de la Federació Catalana d'Escacs una concentració d'escacs femenins, on els entrenadors WGM Olga Alexandrova, GM Jordi Magem i IM Michael Rahal van fer unes classes molt interessants.

 

Fotografia del grup de la concentració femenina.

La concentració va ser tot un èxit, amb 26 participants i molt bon ambient. Es van fer tres grups segons el nivell d'elo, però cada grup va tractar els mateixos temes adaptats al seu nivell. La WGM Olga Alexandrova ens va ensenyar finals de peons (sense cap més peça, apart del rei, és clar). Ens va enlluernar amb exemples on es veia que el camí més ràpid per als reis no sempre és anar recte, sinó que a vegades per les diagonals s'hi arriba abans. També ens va mostrar la importància de l'oposició, la regla del quadrat, i moltíssimes més coses. En canvi, amb el GM Jordi Magem vam gaudir de dues hores de posicions dinàmiques, calculant jugades i aplicant la tàctica al màxim. És sorprenent com d'una posició que aparentment es veu tranquila i "normal", al fixar-t'hi millor apareixen una pila de jugades tàctiques que fan que es decideixi una partida. Per altra banda, amb en IM Michael Rahal, vam gaudir de la importància de les columnes obertes, doblar les torres, dur les torres a setena, buscar punts de suport, etc. Ho va explicar tot de manera molt entenedora i que es veia molt senzill, ja ho diuen "Torre a séptima pondrás y la partida ganarás".

 

Explicació de la WGM Olga Alexandrova


Totes les participants van acabar amb un somriure, va ser una molt bona experiència que esperem repetir. Algunes de les jugadores van sortir dient: "Per mi ha estat super interessant! A més és important fer pinya i no pensar sempre en que som rivals" (Elena Casset), "Ha estat molt bé amb les classes magistrals. Amb l'Olga hem fet finals de peons i reis, treballant l'oposició, la regla del quadrat i avantatges posicionals. Amb en Michael hem fet tema d'estratègia de columnes obertes i semiobertes. Amb El Jordi hem vist combinacions tàctiques de com obrir línies i provocar clavades per fer el mat" (Virginia Gendre), "No sé si recordaré tot el que m'han ensenyat, però ha valgut la pena anar-hi" (Vinyet Palau). Van ser 6 hores de classes intenses, però molt productives! Gràcies als entrenadors WGM Olga Alexandrova, GM Jordi Magem i IM Michael Rahal per tot el que ens vau ensenyar i a totes les participants per haver vingut! Esperem que repetiu en les properes concentracions i que us hi animeu encara més fèmines!

Us hi esperem!

Sònia Martín