Henry Arambulo del Figueres i Marc Mallorquí del Gerunda s’enduen el Grup B i C respectivament

El XXIII Obert Internacional d’escacs de Figueres Miquel Mas ha finalitzat amb la victòria incontestable del MI Luis Rojas que amb 8,5 de 9 només ha cedit unes taules contra el GM Javier Campos, que ha estat segon amb 7 punts. El jove Leo Valle ha fet un gran campionat amb 6,5 punts assolint la tercera plaça i pujant 89 punts d’elo Fide. L’austríac Leon Fanninger ha estat quart amb 6 punts i el MI Jorge González, 5è, encapçala un grup de 5 jugadors amb 5,5 punts.

El MI Luis Rojas campió d'aquesta edició

Justament la partida de la 7a ronda entre Gonzalez i el guanyador Rojas va ser una de les claus del torneig. El colombià del Figueres Jorge González va perdre per temps contra Rojas en una posició guanyadora -que unes jugades enrere havia tingut completament guanyada-. Si aquest hagués estat el resultat, s’hagués produït un reagrupament al capdavant que hagués donat opcions de victòria no només a ells dos sinó al GM Campos. Amb la derrota de González, el torneig va quedar pràcticament sentenciat en favor de Rojas.

A banda dels jugadors esmentats cal destacar la irrupció del jove ucraïnès de 16 anys Ilya Lemeshev que, jugant sempre a les primeres taules, ha estat 7è de la general i ha guanyat 128 punts d’elo Fide!

Els premis de trams d’elo han estat respectivament per a Jesús Caballero i Rex Torsten, Martí Gonzalez i Aritz Izagirre i Josep Maria Vilanova i Noli Guzmán. Jordi Àlvarez ha estat el millor local i Emilio Jiménez s’ha endut el premi al millor jugador de més de 65 anys.

Vista de la sala de joc de l'open.

Grup B

Henry Arambulo (Figueres), amb un joc molt sòlid i sense perdre cap partida, ha vençut en un disputadíssim torneig el grup B amb 6 punts de 9, els mateixos que Carles Trias (Santa Pau) i Miquel Marull (Figueres). Entre els 3 empatats, Henry va aconseguir sumar 1,5 en el resultat particular entre ells, mentre que Trias i Marull 1 i 0,5 respectivament.

La primera part del torneig va ser liderada per Miquel Marull en solitari durant vàries rondes, però la derrota a la 8a contra Arambulo el va condemnar a la 3a posició.

Ortí (Masdenverge) i Alcaraz (Figueres) van completar els 4t i 5è lloc que donaven lloc als premis de la general.

Cal destacar l’actuació del joveníssim Quirze Pau, que va preferir jugar el grup B, en lloc del grup C per a jugadors sub-12, i amb 5 punts va ser 7è de la general i el millor jugador figuerenc.

Linda Bellamy es va endur el premi a les persones més grans de 65 anys i Ferran Escribà i Marc Bartra del Figueres van ser els millors sub16 i sub14 respectivament.

Henry Arambulo recollint el seu trofeu de campió

Grup C – XI Infantil sub12

El Grup per a jugadors sub12 i XI Infantil també va ser molt disputat entre els jugadors del Gerunda Marc Mallorquí i Liam Valle, que finalment van quedar classificats en 1er i segon lloc amb 7 punts de 8, seguits a 1,5 punts pel jugador del Llinars Jofre Pla. Amb 5 punts Pau Algans (Gros Xaque Taldea) i Lluc Guiu (Gran Penya) van copar els dos darrers premis de la general.

Els 3 millors sub10 van ser Oriol Herrando, també del Gran Penya i Felip de Fonsdeviela i Lia Arnall, del Figueres.

Els 3 millors sub8 van ser Luka Escobar (Edami), Laia Cid (Sant Cugat) i Queralt Herrando (Gran Penya).

Foto de familia dels premiats del grup C


El Torneig ha comptat amb 65 jugadors entre els 3 grups i ha repartit gairebé 3000 eur en premis. Si hi sumem els jugadors participants als campionats paral.lels de l’Actiu Territorial i del II Torneig de Blitz sistema 960 o Fischer Random, més de 135 jugadors han participat i visitat la ciutat de Figueres gràcies al seu club i als escacs.

Una ciutat que aposta per la cultura i l’esport i per tots els valors que aporten els escacs com el respecte, la igualtat entre les persones, la integració social, la tolerància, l’esperit crític (autocrític), és una ciutat amb futur. Caldrà veure la capacitat de la ciutat per continuar donant suport als escacs i augmentar-lo. D’això en dependrà, entre d’altres, el futur de l’Obert i el seu format.

Acabar les obres del Casino Menestral que fa gairebé 20 anys que duren i que permetrien tenir una sala amb condicions per a més de 100 persones per a competir en escacs, i que avui no existeix a Figueres, seria també un pas important.

Per últim, agrair l’excel.lent tasca a l’equip arbitral format per Eduardo López i Anna Bonals i també agrair l’esforç dels organitzadors del Club Escacs Figueres per aquests 23 anys d’escacs clàssics de nivell a Figueres.

Figueres, 19 d’agost del 2022