Han estat deu dies de intenses partides a les instal·lacions de les Cotxeres de Sants, a Barcelona. Més de 600 esportistes dels quals més de dos-cents provenien d'altres països, concretament de més de 35 països diferents, han estat competint del 18 al 27 d'agost de 2023 a l'Obert Internacional d'Escacs de Sants – Ciutat de Barcelona. El campió fou el noruec Mestre Internacional Elham Amar.

MI Elham Amar amb el trofeu de campió de Sants 2023

El torneig d'escacs s'ha dividit en tres grups, i s'ha jugat a 10 rondes amb un ritme de joc de 90 minuts per les primeres 40 jugades més 60 minuts per finalitzar la partida més 30 segons per jugada des de l'inici de la partida. Amb això queda clar que l'Obert de Sants, a més del nivell alt dels jugadors, també requereix un bon nivell físic per la llargada de les partides i de les jornades.

Pel que fa als resultats esportius, en el grup principal, el jove noruec MI Elham Amar (o Elham Absdrlauf) de 17 anys, ha estat meritòriament el campió de l'Obert de Sants. Amar va sumar 8 punts i mig de les 10 partides jugades, imbatut amb set victòries i 3 taules amb una performance de 2699. Amb aquestes dades el noruec aconsegueix la seva tercera i definitiva norma de Gran Mestre. Així i tot, el GM italià Alberto David també obtingué els 8,5 punts, cosa que per decidir el campió va caldre fer un matx de desempat. Amar i David empataren de nou a 1 en les partides de ràpides pel desempat, cosa que el campió final es decidí per una partida jugada a armageddon. Finalment, Elham Amar, amb les negres, guanyà per segons a Alberto David. La Tercera posició fou pel també jove jugador noruec MI Semen Mitusov que aconseguí guanyà en el desempat al GM Liam Vrolijk dels Països Baixos. En aquest grup A destacà els bons resultats del MI Diego Macías que amb set punts i una performance de 2524 aconsegueix la seva primera norma de GM.

Entre els participants del Grup A, hem tingut la presència de GM Kirill Alekseenko que va arribar a jugar el Torneig de Candidats fa just tres anys. També hem comptat amb la participació d’una llegenda dels escacs noruecs, el GM Simen Adgestein, vigent campió absolut de Noruega i que l’acompanyà amb catorze dels seus estudiants amb resultats excel·lents com els esmentats Elham Amar i Semen Mitusov.

El GM Simen Agdestein dret mirant les partides de Pere Garriga, Liam Vrolijk, Kirill Alekseenko i Elham Amar sentats.

En el Grup B, el campió indiscutible fou el polonès Ryszard Cwiek fent un esplèndid torneig guanyant totes i cada una de les 10 partides. En segona posició fou per l'holandès amb ascendència catalana Raimon Bach amb 8 punts i millor desempat que el tercer classificat el francès Wesley Lauron. En el grup C, la victòria final es decidí pel desempat de ràpides que finalment fou guanyat per en Miguel Armengol (Terrassa) davant d'en David Lopez (Gran Penya Vilanova), tots dos finalitzaren el torneig amb nou punts de deu partides. Tanca el podi del grup C, i per millor desempat, en Ricard Barbeny (Vall de Tenes).

Paral·lelament, es varen fer diverses activitats al llarg dels dies de la competició de Sants. Es va fer un torneig de partides llampec amb 86 participants, el guanyador del qual fou el MI Nicola Altini (Itàlia) per millor desempat davant del MC Juan Antonio Villar (La Lira). També es feu un torneig de passa-peces amb la participació de 12 parelles, i tot i que en el torneig jugat a set partides fou guanyat per la parella formada per Alba de Lomas i Juan Antonio Villar, en el Play-off final la parella Martí Gonzalez i Xavier Marzo després de dues intenses partides foren els campions. Una altra activitat fou les simultànies que impartí el MC David Ayza que guanyà totes les 14 partides. I finalment, hi hagué una exposició de quadres dedicats als escacs, obres del Col·lectiu d'artistes de Sants que cada any elaboren amb molt d'entusiasme.

Imatge general de l'Auditori de les Cotxeres de Sants

A la cerimònia de clausura han estat presents la presidenta del Secretariat de Sants Lluïsa Erill, el Conseller d’Esports del Districte de Sants-Montjuïc Albert Deusedes, el president de la Federació Catalana d'Escacs Pepo Viñas i el president de la Federació Espanyola d'Escacs Francisco Javier Ochoa, conduït pel secretari general de la FCE David Ayza. Enguany era la primera edició en què Toni Ayza no estava al capdavant i per aquest motiu se li va retre un homenatge a cerimònia de clausura.

Agraïment a tot el personal del Secretariat amb en Juan Antonio Castillo al capdavant i l'Àlex Sulleva en la codirecció del torneig, a tot el personal de la Federació Catalana d'Escacs com la Cristina Bosch i l'Ivan Cano amb l'ajuda d'en Jordi Capellades i en Carles Vilà en la codirecció, a tot l'equip arbitral amb en Davide Vega al capdavant i l'equip de retransmissió format per Alfonso Jérez i Abel Santiago.

Àlbum de fotografies

Resultats i classificacions